ABVV: “Beperk de werkloosheid in de tijd, niet de uitkeringen”
ABVV: “Beperk de werkloosheid in de tijd, niet de uitkeringen”
Marc-Antoon29 juni 2007 – 09:56
BRUSSEL – Het ABVV vroeg aan achtduizend van haar werkloze leden wat ze vinden van de dienstverlening van de VDAB. Hoe evalueren ze zelf de 'sluitende aanpak' van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling? Vrij positief, zo blijkt uit de cijfers. Maar de trajectbegeleiding van de VDAB leidt wel onvoldoende tot werkbaar werk, een verantwoordelijkheid van de werkgevers.
“De enquête wou een stem geven aan de werkzoekenden zelf. Die komen in het debat over de werkloosheid maar zelden aan bod,” zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV.
Sluitende aanpak
De 'sluitende aanpak' is nu drie jaar in voege, en uit de enquête blijkt dat de meeste werkzoekenden vrij tevreden zijn over hoe de VDAB hen begeleidt. Van de kortdurig werklozen is 85% tevreden over de contacten met de VDAB-begeleider en 74% tevreden over de telefonische screening. Bij de langdurig werklozen is er een hoge tevredenheid over de oriëntatieweek (89%) en over de beroepsopleiding (83%).
Toch kan het beter. Er moeten extra inspanningen komen voor de kansengroepen, waaronder de allochtonen en gehandicapten. Uit de enquête blijkt dat zij meer gevolg geven aan werkaanbiedingen, maar er minder krijgen. Ook is er nood aan een betere, kwalitatieve inschrijving van de werkzoekenden. Zo wordt er onvoldoende geïnformeerd naar bijvoorbeeld de competenties die de werkzoekende al heeft of naar persoonlijke belemmeringen, zoals medische problemen of het gebrek aan kinderopvang. Er is ook vraag naar duidelijker informatie over de wederzijdse rechten en plichten van werkzoekende en VDAB.
Opleiding
Terecht zet de sluitende aanpak van de VDAB hoog in op de opleiding van werkzoekenden, vindt het ABVV. Maar de filosofie dat opleiding 'de korste weg naar werk' is, moet doordacht worden toegepast. “Mensen worden soms gedropt in jobs waar ze toch niet echt op hun plaats zijn,” aldus Caroline Copers. “We vinden ook dat de beroepsopleidingen mensen de kans moeten proberen geven om op te klimmen uit de onderste segmenten van de arbeidsmarkt,” zegt ze. Uit de enquête blijkt dat er een grote nood is aan betere informatie – vooraf – over de realiteit van het beroep waarvoor men wordt opgeleid.
Het ABVV waarschuwt overigens voor de risico's van het uitbesteden van de begeleiding van werklozen aan commerciële derden. “Uit voorbeelden uit het buitenland blijkt dat het aspect opleiding dan heel snel aan belang en aan kwaliteit inboet,” merkt Caroline Copers op.
Rol werkgevers
Het ABVV plaatst vraagtekens bij het discours over werklozen dat tegenwoordig bon ton is. Overal wordt gepleit voor de 'activering' van werkzoekenden, onder meer door het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Op die manier suggereert men dat er momenteel helemaal niets gebeurt om mensen aan het werk te zetten. Maar dat is niet waar, zegt Copers. De 'sluitende aanpak' van de VDAB bewijst dat.
Met de resultaten van de enquête in de hand, doorprikt Copers enkele mythes over de Vlaamse arbeidsmarkt. De problemen van werkloosheid en openstaande vacatures zijn niet te wijten aan werkonwilligheid, stelt ze.
“Aan de mensen die zeggen dat we de werkloosheidsuitkeringen moeten beperken in de tijd, zeggen wij: 'we hebben in Vlaanderen de sluitende aanpak van de VDAB. Die kan zorgen voor een beperking van de werklóósheid in de tijd.' Dat lijkt ons efficiënter,” aldus Copers.
Alleen moeten ook de werkgevers hun deel doen. “Er is een groot probleem van kwaliteitsvol werk. Teveel jobs combineren lage lonen met zware, onregelmatige uurroosters. Vaak stellen werkgevers ook te hoge eisen,” zegt Caroline Copers. Als de trajectbegeleiding van de VDAB niet altijd uitmondt in een job, is dat volgens het ABVV dus ook te wijten aan de ongunstige voorwaarden op de arbeidsmarkt.
“Knelpuntberoepen zijn niet toevallig knelpuntberoepen,” merkt Copers op. “Het zijn beroepen waar slechte loons- en arbeidsvoorwaarden gelden.”
Vervuilde vacaturebank
Tot slot doorprikt het ABVV de mythe dat er in Vlaanderen evenveel openstaande vacatures als werklozen zouden zijn. Die misvatting is gebaseerd op het aantal vacatures in de VDAB-vacaturebank. Maar die vacaturebank is 'vervuild'. Vaak zitten dezelfde vacatures er meerdere keren in, ingevoerd door verschillende interimbureaus. Ook zijn er een heleboel promo-vacatures waar geen echte job tegenover staat. “Als je die vacaturebank zou uitzuiveren, zou je een heel ander beeld krijgen dan dat er voor elke werkzoekende in Vlaanderen een job is,” aldus Caroline Copers.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd;
WFC, 29/06/2007 – 20:00
Federatie van werklozen die opkomt voor het behoud
van het recht op werkloosheidsuitkering in de tijd
http://users.skynet.be/on4cmv/wfc/