Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Een jaar wachten op papieren is ontoelaatbaar'

'Een jaar wachten op papieren is ontoelaatbaar'

BRUSSEL -- Met de massamanifestatie van 15 februari in Antwerpen is het thema van regularisatie weer brandend actueel. Maar de vereniging voor de verdediging van mensen zonder papieren (Union pour la Défense des Sans-Papiers, UDEP) pleit al langer om de huidige regularisatiewet te wijzigen. Voor hen is het grootste probleem dat de voorwaarden in de huidige wetgeving te vaag zijn. "De positieve beslissingen worden niet gemotiveerd, en de mensen klagen niet, want ze zijn tevreden. Maar nu weet men niet op welk criteria de mensen aanvaard worden," geeft Selma Benkhelifa, advocate en lid van de juridische commissie van de UDEP, mee.

04-lawyer.jpg

Advocate Selma Benkhelifa (foto Timothée Redkitten)

Het wetsvoorstel dat UDEP heeft geschreven is in zekere zin revolutionair. Het voorstel is namelijk geschreven op basis van wat de mensen zelf wilden. "De rol van de advocaat is in regularisatiezaken vaak die van vertaler. Het is onze opdracht om de eisen om te zetten in juridische taal," geeft advocate Benkhelifa mee, "Het idee was ook niet dat ons wetsvoorstel absoluut moet winnen. Het is bedoeld om de regering te dwingen een standpunt in te nemen. Want sinds de wet van '99 is er te weinig over gepraat en worden de mensen zonder papieren een beetje aan hun lot overgelaten." Het voorstel van de PS is volgens Selma Benkhelifa een stap in de goede richting. Enkel een permanente wetswijziging geeft een oplossing voor het huidige probleem. "Als we weer een tijdelijke wet maken, zitten we met hetzelfde probleem over vier jaar."

Het wetsvoorstel van UDEP wordt opgehangen aan vijf voorwaarden, die duidelijk omschreven zijn in hun wetsvoorstel. Benkhelifa licht toe: " Wij hebben 5 duidelijke criteria gegeven om de willekeurigheid tegen te gaan. Ten eerste de mensen die het slachtoffer zijn van een te lange procedure. In België staat er namelijk geen termijn op de behandeling van een aanvraag. Zo zijn er mensen die al drie jaar op hun antwoord wachten." UDEP is voorstander van een termijn van zes maanden voor de procedure. Wie dan nog geen antwoord heeft ontvangen, krijgt automatisch een positief antwoord. Iets dat als superrevolutionair werd ervaren. Toch wordt dat idee nu ook in het wetsvoorstel van de PS verwoord. "Er werd ons gezegd dat dat onmogelijk was, dat dit nooit in België zou kunnen. Dat de PS dit nu heeft overgenomen, is een goed teken. wij zijn er in geslaagd om de eisen van de mensen naar het niveau van het parlement op te tillen en zeker op het niveau van de politieke partijen, die aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen staan."

Het tweede criterium is voor mensen die buiten hun wil om niet naar hun eigen land kunnen terugkeren. "Nu is er het voorbeeld van de oorlog in Irak. Die mensen worden niet persoonlijk vervolgd en komen daarom niet in aanmerking als politiek vluchteling, maar ze lopen wel gevaar," legt mevrouw Benkhelifa uit, "Het derde criterium is voor degenen die zwaar ziek of gehandicapt zijn en die je om menselijke redenen niet kan terugsturen omdat in hun eigen land niet de nodige verzorging mogelijk is."
Het vierde criterium is als de personen in kwestie duurzame sociale relaties in België hebben ontwikkeld. Zoals een kind krijgen met iemand van de Belgische nationaliteit.

Ook het vijfde criterium is nieuw. "Wij hebben een bijkomende voorwaarde dat er belofte voor werk aan de verblijfsvergunning is verbonden. Er moet bewezen worden dat dat engagement van de werkgever er echt is," stelt mevrouw Benkhelifa, "Op dit moment, bevinden we ons in de geschifte situatie waar 'homes' en verzorgingstehuizen smeken om extra personeel, maar dat de dienst Vreemdelingenzaken bijvoorbeeld Russische verpleegsters uitzet. Wij vragen dan ook een regularisatie op basis van de belofte van werk."

Na de manifestatie in Antwerpen georganiseerd door HOP (Hoop Op Papieren) en de wetsvoorstellen van Ecolo en de PS spelen de problemen van mensen zonder papieren weer een rol in de politieke wereld. Een goede evolutie vindt Selma Benkhelifa. "Mensen worden beïnvloed door wat ze overal horen. Zo is er ook het idee ontstaan dat immigranten het werk afpakken. Nu hebben we de kans om dat idee om te keren. Als men de illegalen regulariseert, moeten ook zij bijdragen storten aan de sociale zekerheid." Er zijn genoeg voorbeelden die deze redenering steunen. Zo zijn er cijfers uit Spanje die spreken van 1 300 000 000 euro extra voor de sociale zekerheid. "Het feit dat alle illegalen die werken, nu in het zwart werken kost onze gemeenschap meer."

Om hun eisen meer kracht bij te zetten, wordt er zaterdag 25 februari een betoging gepland die om 14.00 u aan het Zuidstation begint.

Vrijdag 10 maart organiseert progress lawyers network een colloquium over migratiebeleid en regularisatie in het Maison des Associations Internationales in Brussel met verschillende internationale sprekers.

regularisation.canalblog.com
www.progresslaw.net