Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Prijs voor de Democratie 2007 gaat naar Tom Barman

Prijs voor de Democratie 2007 gaat naar Tom Barman

De Prijs voor de Democratie gaat dit jaar naar Tom Barman. Niet omdat hij de frontman is van dEUS, maar voor zijn voortrekkersrol bij het organiseren van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid en tegen racisme en extremisme. De tweede en derde plaats gaan naar Maria Vindevoghel en het actieplatform BOEH!

Eric Goeman.jpg

Eric Goeman, Voorzitter Democratie 2000 en Voorzitter Jury voor de Prijs van de Democratie.

De Prijs voor de Democratie wordt uitgereikt op initiatief van Democratie 2000 en Vzw. Trefpunt. Met deze prijs wordt ieder jaar een persoon of een organisatie bekroond die zich heeft onderscheiden in de strijd voor de democratie.
Onder de elf genomineerden zaten dit jaar onder andere de schepen uit Sint-Niklaas, Wouter Van Bellingen, de beroemde huismoeder en fan van Al Gore, Margeretha Guidone, Ludo De Brabander van Vrede vzw en het alternatief en onafhankelijk nieuwsnetwerk Indymedia.

De jury heeft uiteindelijk beslist om Tom Barman tot winnaar van de Prijs voor de Democratie 2007 uit te roepen. “Met deze prijs willen we het belang van het maatschappelijk engagement onderstrepen en steunen we de mensen die duidelijk kamp kiezen tégen zij die de principes van de democratie bedreigen”, zo vertelt Eric Goeman, voorzitter van Democratie 2000. “Met dit initiatief heeft Tom Barman de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de kunstenaar opnieuw in de verf gezet. Een groot deel van de artistieke wereld heeft zich bij Barman aangesloten en zo speelden ook Frederik Sioen en Luc Tuymans een belangrijke rol bij het organiseren van 0110.”

Aanvankelijk werd het initiatief nauwelijks gesteund door de media en de politiek. “De uitreiking van de Prijs voor de Democratie aan Tom Barman is ook een sneer naar de politici die niet veel moed hebben getoond wanneer de organisatie van 0110 nog in haar kinderschoenen stond. Pas wanneer de omvang en het belang van de concerten duidelijk werden, hebben verschillende politieke krachten zich positief over het initiatief uitgelaten”, aldus Eric Goeman.

De Prijs voor de Democratie werd in het leven geroepen in 1992, na ‘zwarte zondag 24 november 1991’, waarbij extreem-rechts de kwetsbaarheid van de politieke democratie blootlegde. “Ook dit jaar gaat de prijs naar iemand die duidelijk kant kiest tegen het ondemocratische en racistisch extreem-rechts. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de artistieke wereld zich gemobiliseerd tegen de dreiging van extreem-rechts en op die manier duidelijk laten zien dat onverdraagzaamheid, racisme en extremisme niet thuishoren binnen een democratie”, aldus Erik Goeman.

De Prijs voor de Democratie 2007 wordt op 21 juli, de nationale feestdag, uitgereikt op het groot podium aan het Sint-Jacobs in Gent.
De laureaat krijgt een bronzen beeld, ontworpen door beeldhouwer/zanger Walter De Buck.

mooi

Proficiat voor Tom maar vooral aangenaam verast met de 2de plaats van Maria Vindevoghel.Onbetwistbaar het symbool van onbaatzuchtige inzet .Een voorbeeld voor iedereen.

democratieprijs

Ja, proficiat voor Maria,want al is de inpact op de democratie bij het initiatief van Tom groter,hij stond er niet alleen voor.Maria daarentegen...
knap gedaan !