Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Van de Stroompannes naar de huiskamer.

Van de Stroompannes naar de huiskamer.

Op de website van www.mo.be las ik het artikel “
Kaapstad vindt het warm water opnieuw uit
”.

Stroompannes zijn hier tegenwoordig schering en inslag. Hier in Elandsbay gebeurt het dus regelmatig dat je een dagje zonder stroom zit. Vooral bij stormweer knappen de kabels af. Eskom verspreidde vorige week een briefje met de melding voor dringende veranderingswerken aan het distributiestel waardoor er weer een dagje zonder stroom geleefd werd.

Gelukkig was het die dag goed weer en konden de mensen zich verwarmen aan de zon. Klokslag om 8 uur zoals aangemeld werd de electriciteit uitgeschakeld en om 17u50, 50 min later dan voorzien was de electriciteit terug. Het enige alternatief dat de mensen hier momenteel hebben om hun huizen te verwarmen zijn enkele schamele gasvuurtjes. Hier zal je dit heel uitzondelijk in de woonkamer van de mensen vinden. Gas is hier sinds enkele jaren bijna letterlijk de lucht in gegaan. Verwarmen met gas was vroeger goedkoper dan verwarmen met electriciteit maar al snel zag men in de stijgende aanvraag dikke winsten. Met een bus van 9 liter die ongeveer 135 rand kost kan men amper één week, max twee kamers bij koude weersomstandigheden verwarmen. Uitgerekend komt dit dus op 540 rand per maand. Een ongelooflijk bedrag voor de mensen hier als ze dit van hun schamel maandloon moeten betalen. Dus eigenlijk is er maar een alternatief voor hen : buiten een vuurtje maken met hout dat gesprokkeld wordt langs de weg. De hete houtskolen worden dan op een schaal in de woonkamer gebracht. ’ t Is inderdaad zeer effectief maar niet zo goed voor de gezondheid door de rookontwikkeling in de kamer.

Bij gebrek aan verwarming slapen mensen soms de dag door.
De shops en de hotels in de streek hebben het iets beter door hun generator die automatisch inschakelt als de stroom wegvalt Een generator kost al snel 5000 rand en vraagt natuurlijk ook benzine of diesel die alweer schadelijk zijn voor het milieu , van de geluidshinder nog niet gesproken. Een andere fabrikant speelt hier momenteel zeer goed op in door een sterke reclamecampagne. De “Salton Wall Mounted Panel Heater” De shops puilen er van uit en regelmatig is het volledig uitverkocht. Je zou wel 50% energie besparen. Er is enkel een knop voorzien “aan en uit” die mooi rood brandt. In twee kamers heb ik zo een unit geinstalleerd en oeps bij vriesweer zou de kamer enkel een paar graden boven nul gehouden worden. Gemakkelijk te monteren is vermeld op de brochure maar ook gemakkelijk afgebroken ! ?
Het initiatief "van de vroede vaderen" is wel hoopgevend!.

Diederik

Gepost door Diederik
08.07.2007