Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden betogen in Zaventem voor betere bescherming van delegees

Vakbonden betogen in Zaventem voor betere bescherming van delegees

ZAVENTEM -- In Zaventem betoogden duizend mensen voor een betere bescherming van vakbondsafgevaardigden. Aanleiding is het ontslag van ACV-delegee Maria Vindevoghel, maar ook het ABVV en ACLVB stapten mee op. Dankzij hun acties staat de bescherming van delegees opnieuw op de politieke agenda.

01_DSC_5289_500.jpg

(foto, han Soete)

Vakbondsafgevaardigden kan je niet zomaar ontslaan. Zij zijn beschermde werknemers, maar die bescherming is gebouwd op los zand. Dat bewees het geval van Maria Vindevoghel. In de zomer werd zij door luchthavenbedrijf Flightcare aan de deur gezet. De rechter noemde dat discriminatie en veroordeelde Flighcare, maar een heropname kwam er niet. “De wet van 1991 die de bescherming van vakbondsafgevaardigden regelt, is ontoereikend,” zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, “want de wet verhindert niet dat een rancuneuze werkgever een delegee buitenzet.”

Volgens Guy Tordeur ACV-verbondssecretaris van Brussel-Halle-Vilvoorde is het ontslagrecht veel te liberaal. “Een rechter zou de reïntegratie moeten kunnen opleggen. De wet moet in die zin gewijzigd worden,” aldus Tordeur. De Antwerpse professor Marc Rigaux die in de grote hall van de luchthaven de betogers toesprak, noemt het huidige reïntegratierecht een stijlfiguur. “De werkgever kan er zich vanaf maken door een schadevergoeding te betalen.”

Voor Rigaux ligt de oplossing voor de hand. “Er is geen revolutie nodig. Pas gewoon in België het systeem toe dat nu al in Frankrijk, Duitsland en Nederland bestaat. Als daar het ontslagrecht niet gerespecteerd wordt, wordt het ontslag nietig verklaard,” aldus Rigaux. Precies die landen waar de politici en de werkgevers altijd naar verwijzen als het over concurrentiepositie gaat, klonk het als reactie in de hall.

De vakbonden lijken stilaan gehoor te vinden bij enkele politieke partijen. Volgens Lode Verschingel van het ACV ondersteunen Groen! en sp.a de integratieplicht. De CD&V neemt het voorstel in overweging. Hans Bonte (sp.a) formuleerde in De Morgen zelfs al een compromisvoorstel. Hij wil de reïntegratieplicht invoeren in ruil voor een vermindering van het aantal beschermde afgevaardigden. Een voorstel dat niet meteen op algemeen applaus kan rekenen. “Voor jonge mensen is het nu al moeilijk om die stap te zetten en delegee te worden. Die bescherming hebben ze echt wel nodig,” zegt ex-delegee Alex Goethals die zelf eind vorig jaar ontslagen werd door papierproducent Stora.

De vakbonden laten zich voorlopig niet opjagen. “Binnen het ACV doen we een ruime bevraging bij onze militanten. We gaan onderzoeken wat de beste manier is om de wet aan te passen,” zegt Ilse Dielen nationaal secretaris van het ACV. Zij benadrukt dat ze liefst een initiatief wil met de drie vakbonden samen. Dat de drie vakbonden vandaag voor het eerst samen betoogden voor een betere bescherming, wijst er op dat die aanpak wel een kans maakt. Zowel Guy Haaze, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB als Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV beklommen samen met Ilse Dielen het podium in de luchthavenhall om de betogers toe te spreken.

“Een historische betoging,” glundert Maria Vindevoghel aan de zijkant van het podium, “en al even historisch dat er nu ook enkele politici eindelijk hun nek beginnen uit te steken.” Zelf kan ze niet weer aan de slag bij Flighcare. Ondanks de veroordeling door de arbeidsrechtbank en ondanks het aandringen van ACV-voorzitter Luc Cortebeeck wil het bedrijf Vindevoghel niet opnieuw in dienst nemen. Flightcare heeft ook al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

bescherming in de breedte niet afzwakken

Het voorstel van Bonte lijkt mij een soort koehandel.Enerzijds wat beter beschermd anderzijds het aantal beschermden verminderen.Bonte beseft blijkbaar niet dat op de werkvloer meerdere delegees en militanten actief opkomen voor hun medearbeiders of bedienden.Dat m.a.w vakbondswerk in de meeste gevallen collectief team-werk is waarbij voor al die mensen bescherming geen luxe is maar noodzaak.

geslaagde vakbondsactie

Verheugend vast te stellen dat op een gewone woensdagavond duizend mensen komen betogen zijn.Niet evident want velen werken in ploegen en Brussel is voor velen ook niet bij de deur.