Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Steunbetoging opgesloten 11-jarige: “Angelica heeft toch niets misdaan?”

Steunbetoging opgesloten 11-jarige: “Angelica heeft toch niets misdaan?”

BRUSSEL - Vandaag beslissen de rechters of de elfjarige Angelica al dan niet moet worden vrijgelaten uit het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Op de trappen van het justitiepaleis wachten familie en vrienden van het Equadoriaanse meisje vol spanning op de uitspraak.

angelica1.JPG

De scoutsvriendjes van Angelica snappen er niets van. “Ze heeft toch niets misdaan? Het is toch niet haar schuld dat ze geen papieren heeft? Als België zich een beetje meer zou haasten om iedereen papieren te geven, dan zou onze vriendin nu niet opgesloten zitten.”

Na afloop van de zitting gaf Selma Benkhelifa, advocate van Angelica en haar moeder, een woordje uitleg. “Het was heel moeilijk. De mama van Angelica werd de zaal binnengebracht alsof ze een grote crimineel was, geboeid en omringd door talloze politieagenten – onthutsend.”

Angelica2.JPG

Selma Benkhelifa, een van de advocaten van Angelica en haar moeder

“Volgens ons is de beslissing om Angelica van haar vrijheid te beroven niet legaal," zegt Meester Benkhelifa. "Niks in de beslissing wijst erop dat rekening is gehouden met haar belangen als kind. Deze beslissing is genomen alsof het om een volwassene ging. Ze houdt er helemaal geen rekening mee dat de gesloten centra hoegenaamd niet geschikt zijn voor kinderen. Het is een beslissing die verschillende internationale conventies over de kinderrechten schendt.”

En wat zegt het parket? “Dat het hun eigen schuld is,” legt Benkhelifa uit, “omdat de moeder nooit iets heeft ondernomen om haar situatie te regulariseren. Maar dat is een volstrekt idiote zienswijze, want het is niet hún schuld dat er nog geen regularisatiewet is. Wat had zij kunnen doen? Artikel 9.3 van de Vreemdelingenwet liet aan de Equadorianen helemaal niet toe om geregulariseerd te worden. Zeggen ‘U hebt geen stappen ondernomen’, terwijl er geen nuttige stappen te zetten waren, dat is de verantwoordelijkheid wegnemen van de Dienst Vreemdelinenzaken om haar op de schouders van deze mama te leggen.”

De uitspraak van de rechters wordt verwacht rond 16u30.

angelica3.JPG
angelica4.JPG