Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Meer Post met minder kantoren en minder rode postbussen?

[Opinie] Meer Post met minder kantoren en minder rode postbussen?

Nog maar net hebben we het bruto-jaarloon van 830.000 Euro van gedelegeerd bestuurder van De Post Johnny Thijs met verbijstering moeten aanhoren of daar is al zijn volgende zet: een open brief aan de Belgische bevolking met de melding dat rode postbussen afschaffen en kantoren sluiten de dienstverlening ten goede komt. Begrijpen wie kan.

De aanloop tot deze maatregelen zat al in de CAO 2005-2006 (22 sept.05) en direct daarna het huwelijk tussen de Post en Post Danmark en CVC Capital (12/10/05). De Christelijke vakbond ACV-Transcom noemde deze CAO "een huwelijkscadeau voor de toekomstige partner." (Trends 29/09/05).

In de CAO krijgt Thijs vrijgeleide om de punten van het beheersplan uit te voeren met de regering en de privé partners (cfr. zich klaarmaken voor de concurrentie, het volledig opengooien van de markt in 2009).
Een "refocusplan", dat de personeelsleden (merendeel bedienden) zogenaamd de kans geeft om promotie te maken binnenin het bedrijf, maar dat niets anders is dan een poging om via examens statutairen van hun stoel te schoppen. Het sluiten van honderden kantoren, wat zorgt voor jobverlies en een sterk verminderde dienstverlening, met in de plaats 130 "Postpunten", winkels waar postproducten verkocht worden. Het is zoals naar een bakker gaan voor een kilo gemarineerde ribbetjes. Rode brievenbussen worden weggenomen, met de melding dat er in een straal van 500 meter nog wel eentje te vinden is voor het overgrote deel van de bevolking en in landelijk gebied in een straal van 1,5 km.

En schrijft Thijs nog: "bovendien kunt u ook altijd een brief meegeven met uw postbode." Maar Thijs verzwijgt wijselijk dat de postbode die door Geo-route nog meer gaat gechronometreerd worden, nog flexibeler en nog harder gaat moeten zwoegen en geen tijd gaat hebben om zich met de klanten bezig te houden.

Kwaliteit en klantvriendelijkheid
Momenteel geeft De Post voor al haar personeel een vorming over "kwaliteit en klantvriendelijkheid". Deze vorming werd reeds door verschillende betrokken personeelsleden op hoongelach onthaald. Achterliggende bedoeling van deze vorming is dat de grote veranderingen die door De Post doorgevoerd worden, gepromoot worden door de lesgevers. "De Post betaalt jullie goed, de privatisering is onvermijdelijk,..." Het verzet tegen de plannen van De Post en haar aandeelhouders van in het begin opsporen en in de kiem smoren. Dat is het doel van topmanager Thijs. Dat hebben reeds enkele personeelsleden mogen ervaren die tegen de gekleurde vorming ingingen.

Zoals een postbode met meer dan 30 jaar dienst verwoordde: "wat gaat Thijs mij leren rond klantvriendelijk gedrag, leg mij eens uit hoe dat kantoren sluiten en brievenbussen wegnemen, tot meer klantvriendelijkheid gaat leiden? Volgens de CAO van 2005-2006 zal ik binnenkort op pensioen kunnen gaan, maar wie zegt dat ze de leeftijd niet naar 60 jaar optrekken in de nieuwe CAO? Leugenaars zijn het."

Open brief van Johnny Thijs

Beste klant,

De Post is in volle evolutie. Dat moet wel, want ook u, onze klant, evolueert voortdurend. Internet, e-mail en sms hebben de wijze waarop wij met elkaar communiceren grondig veranderd. Dat plaatst de ‘klassieke’ postdienst voor belangrijke uitdagingen. Bovendien moeten we ook het hoofd bieden aan een steeds sterkere concurrentie.

Om gezond te blijven en ook morgen sterk te staan, moet De Post dus constant mee evolueren en voort-durend haar werkwijze verbeteren. Sinds een paar jaar is onze onderneming daar volop mee bezig.

Deze strategie werpt nu al haar vruchten af. 94% van alle Prior-brieven valt op tijd in de brievenbus. Dit was slechts 82% in 2003. De kranten bedeeld door De Post worden voor 7u30 bezorgd. Pakjes worden binnen de twee dagen geleverd - en binnenkort de dag na het verzenden - terwijl dit vorig jaar vier dagen in beslag nam. In uw en ons belang wil De Post deze positieve trend doortrekken.

De Post blijft zich inzetten voor een complete dienstverlening. Dit beloof ik u zwart op wit. De verdere veranderingen zijn een nieuwe stap op weg naar een betrouwbare Post, zowel vandaag als morgen.

1. De nabijheid van de rode postbussen blijft gegarandeerd. Ook al verdwijnen enkele van de minder gebruikte bussen, er komen meer bussen op centraal gelegen plaatsen, met een late lichting. Het overgrote deel van de klanten vindt een postbus binnen een straal van 500 meter in de stad en 1.500 meter in een landelijke omgeving. Bovendien kunt u ook altijd een brief meegeven met uw postbode.
2. Kleinere postkantoren kunnen gehergroepeerd worden. Maar u zult steeds terechtkunnen op nagenoeg 1.300 plaatsen voor uw gebruikelijke postverrichtingen. Daarnaast kunt u postzegels kopen in talrijke verkooppunten zoals grootwarenhuizen, krantenwinkels enz,… of bij de e-shop van De Post.
3. Elke werkdag komen onze postbodes bij u langs. En dat blijft ook zo. De wijziging van postrondes heeft geen invloed op het feit dat zij elk huis, elke brievenbus bezoeken. U kunt op een trouwe postbode blijven rekenen.

Misschien ondervindt u wel eens ongemak van de veranderingen. Ik besef heel goed dat het wel even aanpassen is als een postbus of een vertrouwd postkantoor verdwijnt of verplaatst wordt. Of als zich wijzigingen voordoen in de ronde van uw postbode. Ik vraag daarvoor uw begrip. Wij zoeken altijd de beste oplossing voor elk van onze miljoenen klanten.

Iedereen bij De Post zet zich in om u deze service te bieden. Samen werken wij hard aan de toekomst. Van onze Post, en van uw post.

In naam van alle medewerkers van De Post dank ik u voor uw begrip.

Johnny Thijs, gedelegeerd bestuurder

gelijk

U hebt gelijk,en privatiseren betekent veel slechtere diensverlening aan de mensen en slechtere arbeidsomstandigheden.Mischien is dat ook de bedoeling Thijs.

een voorbeeld

Een voorbeeld:
In het dorpje Aarsele (3000 inwoners) kregen de bewoners een brief van Johnny Thijs met de boodschap dat ze hun postzegels en andere verrichtingen voortaan mogen gaan doen 7 km verder in Tielt. Er is nu een affiche-actie op touw gezet: DE POST MOET BLIJVEN. Bijna overal in het dorp hangt deze affiche voor het raam. Ik heb even gepolst en de actie zou een initiatief zijn vanuit NVA-kringen. Of ze hier op federaal vlak iets aan zullen doen, dat betwijfel ik. Desalniettemin is dit een teken dat de bevolking de plannen van Thijs en co niet slikt.

Klantvriendelijk?

Klantvriendelijkheid groeit uit motivatie van het personeel.
Maar probeer maar eens iemand te motiveren die je bij aanwerving moet vertellen dat hij niet langer mag blijven dan 18 maanden.
Kwaliteit groeit uit continuïteit:zelfde: na 18 maanden moet je iemand die opgeleid is laten gaan en opnieuw beginnen iemand op te leiden.
Hoe wil je op die manier kwaliteit verzekeren.de ervaring wordt gewoon weggesmeten.
Hoera: hier komt Sabena 2.
Een rekord aantal van werklozen dat in één keer op de markt komt.
Maar de heer Thijs heeft ze toch maar opgetrokken om dat te verwezenlijken.
En weer laat de Belg zich doen!