Duitse metaalbonden houden eerste waarschuwingsactie voor meer loon
Duitse metaalbonden houden eerste waarschuwingsactie voor meer loon
christophe29 maart 2006 – 22:38
BRUSSEL/AFP -- Ruim 80.000 metaalarbeiders uit 330 verschillende bedrijven in Duitsland legden woensdag het werk neer. Het ging nog maar om een eerste waarschuwingsactie. De vakbond IG Metall eist een loonsverhoging van 5 procent. De werkgevers willen met niet meer dan 1,4 % over de brug komen.
Dinsdag om middernacht liep de stakingsaanzegging van de Duitse metaalbond IG Metall af. “Ons geduld is op,” zei de voorzitter van IG Metall Jürgen Peters in een toespraak in Saarlouis. Hij sprak de drieduizend Ford-arbeiders toe die kort na middernacht hun werkpost hadden verlaten. “Het gaat niet alleen om die 5 % meer, maar ook om een verdediging tegen een ongebreideld kapitalisme”, zei de voorzitter van IG Metall Jürgen Peters nog.
Dat was meteen het startschot van een lange reeks acties in heel Duitsland. Duizend arbeiders van DaimlerChrysler in Düsseldorf stapten op in een fakkeltocht. Enkele duizenden anderen deden mee aan gelijkaardige fakkeltochten in andere steden onder het motto “In vuur en vlam voor de vijf procent”. In Bayern legden 10.000 arbeiders even het werk neer. Nog eens 10.000 arbeiders van Ford in Keulen deden mee aan een betoging. Ook in andere bekende en grote Duitse bedrijven als Siemens, BMW, Man, Varta en Bosch werd gestaakt. De staking was het best voelbaar in het dichtbevolkte Noord-Rijnland-Westfalen. Daar alleen al legden 33.000 arbeiders het werk neer.
Na zeven weken onderhandelen zit het loonoverleg nog altijd muurvast. De werkgevers weigeren voorlopig een becijferd voorstel op tafel te leggen. Wel lieten ze al weten dat de lonen niet harder kunnen stijgen dan de productiviteit. Niet meer dus dan 1,2 à 1,4 %. Werkgeversorganisatie Gesamtmetall verwijst naar de internationale concurrentie en de loonkosten die in Duitsland al veel te hoog zouden zijn.
Harde acties
Op 6 april zitten beide partijen opnieuw rond de tafel in de deelstaten Bade-Wurtemberg en Noord-Rijnland-Westfalen. Dat zijn de twee regio's die traditioneel voorop lopen in het loonoverleg en waar bijna 800.000 metaalarbeiders tewerkgesteld zijn. Een eventueel loonakkoord zou gelden voor ruim 3,4 miljoen arbeiders uit de metaalsector.
IG Metall-topman Armin Schild dreigde al met harde acties als een akkoord uitblijft. IG Metall wil een akkoord voor Pasen. Op 24 en 25 april wordt de situatie geëvalueerd en wordt eventueel beslist om tot een echte staking over te gaan.
Het Duitse loonoverleg wordt wellicht met argusogen gevolgd door de Belgische vakbonden. Zij moeten eind dit jaar onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord. Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven stijgen de Belgische lonen sneller dan in Duitsland. De vakbonden wijten dat aan twee dingen: de inflatie door de dure olie en de volgehouden loonmatiging in Duitsland waar de laatste jaren akkoord onder de index werden afgesloten. Een verhoging met 5 % in de belangrijke Duitse metaalsector zou op dat vlak niet ongelegen komen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme