Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Literair tentoonstellingsproject 'Open Deur' in Centraal Station van Antwerpen

Literair tentoonstellingsproject 'Open Deur' in Centraal Station van Antwerpen

Mwinda Kitoko vzw vroeg een tiental dichters met Afrikaanse roots een gedicht te schrijven over het leven in een nieuw land, ons land en hun land, ver weg.

Het literair tentoonstellingsproject 'Open deur' werd deze vrijdag in de hal (Middenstatie) van het Centraal Station van Antwerpen geopend-met receptie- door schepen Philip Heylen en zal tot en met 17 september (Zuiderzinnen) te bezichtigen zijn.

Fotograaf en vormgever Andy Huysmans (www.andyhuysmans.be) creëerde voor elke gedicht een prachtige 'deur' als paneel.

DSCF6037.jpg

'Open Deur' wordt ondersteund door de Koning Boudewijn Stichting, de stad Antwerpen en de NMBS-holding en werd door de vzw Mwinda Kitoko opgezet ter herinnering aan de racistische moorden op 11 mei 2006 in Antwerpen. Mwinda Kitoko betekent "mooi licht" en wil een boodschap van verdraagzaamheid uitdragen.

Deze gedichten worden op 20 deuren gepresenteerd
In het kader van de campagne 'Onveiligheidsgevoelens: onze zaak, onze taak' van de Koning Boudewijn Stichting.

DSCF6020.jpg

Integraal speech van de vzw Mwinda Kitoko bij deze Feestelijke Opening:

"Geachte Heer schepen van Cultuur van de stad Antwerpen,
Geachte genodigden,
Dames en Heren,
Beste kinderen,

Mwinda Kitoko heeft het genoegen u te mogen verwelkomen in het wondermooie station van Antwerpen dat van 10 augustus tot 17 september een tentoonstelling zal herbergen waarop wij heel fier zijn.

"Leven is het verschil ontmoeten", wordt gezegd.
Wij zijn vandaag bijeen gekomen om deze stelregel te bewijzen. Kijk rondom u. Kijk naar uw gebuur. Hij is verschillend als u. En uzelf verschilt van hem. En het zijn deze verschillen die ons toelaten te bestaan. Het verschil zal u dan eens sterk en dan weer zwak laten voelen. Soms rijk, soms arm. Maar die verschillen maken u wie u bent. Wij zijn allemaal verschillend. Verschillend van onze ouders, van onze broers en zussen. Verschillend van onze vrienden ook. Nochtans doen wij ons best om in harmonie te leven met hen. Dat is het leven.
"Wanneer men de andere kent, vindt men hem ook anders", wordt gezegd.

Mwinda Kitoko is opgericht in 1994 om deze stelregel in praktijk om te zetten. Mwinda Kitoko betekent Mooi licht in het Lingala en dat is nu net wat onze vereniging beoogt: een licht werpen op andere culturen die de stad Antwerpen samen stellen. De culturen belichten die onze stad verrijken, vanuit hun religie, hun etnische origine, hun ras, hun sekse, ... de andere erkennen, hem respecteren, hem begrijpen, en hem ontmoeten.

In zijn beroemd rede zei Martin Luther King: "ik droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet zullen beoordeeld worden op de kleur van hun huid maar op de natuur van hun karakter. Ik heb een droom vandaag".

Wij hebben niet zomaar per toeval voor het Centrale Station gekozen om onze tentoonstelling hier te houden. Het station, plaats van vermenging van culturen. Plaats waar mensen passeren in grote aantallen. Het staat voor heel wat zaken. Recent verbouwd, is het Centrale Station het symbool van het verleden, het heden en de toekomst. Het is het symbool van de moderniteit die het fundament van het verleden niet verloochent. Men kan in Antwerpen aankomen via het water, via de weg, via de lucht. Maar er komen ook elke dag duizenden mensen aan per spoor.

Mijnheer de schepen, Mwinda Kitoko kent en apprecieert uw interesse voor de cultuur. Wij delen die. Cultuur blijft bij een menselijk wezen, zelfs als die al de rest verloren heeft. Cultuur is zijn werkelijke rijkdom. Het is daarom dat wij in dit station van Antwerpen deze ruimte van diversiteit hebben willen scheppen. Laat ons geen barrières opwerpen tussen onze culturen. Integendeel, laat ons bruggen bouwen, laat onze sporen elkaar kruisen.

Door de cultuur gaan we de uitdaging aan dat wij kunnen slagen in de politiek van integratie. Want de cultuur is het synoniem voor uitwisseling en ontmoeting.

Onze slechte kennis van het Nederlands is ons lange tijd verweten geworden. Nochtans kent de huidige generatie van onze jongeren vaak drie talen: Nederlands, Frans en Engels, om niet te spreken van de Afrikaanse talen. Onze jongeren zijn tegenwoordig kleine Vlamingen en kleine Belgen tegelijker tijd. Wij wensen dat zij ten volle hun rol kunnen spelen in deze stad die ook de hunne is.

Zij zijn de hoop van morgen en van de eenheid van ons land. Het zijn zij door wie wij het welslagen van de integratiepolitiek zullen kunnen meten.
Wij profiteren van deze gelegenheid om alle genodigden hier uit te nodigen op onze volgende Talentendag die zal plaats hebben op 1 december aanstaande in het Zuiderpershuis. U zult er enkele van onze talenten ontdekken vanuit de Afrikaanse gemeenschappen van deze stad.

Wij danken zeer hartelijk de dichters die hun reflectie hebben neergeschreven op het gekoren thema: "leven in een ander land,in een andere cultuur". Wij danken voor hun talent zowel de Belgische poeten die in Afrika hebben gewoond als de Afrikaanse poeten die in Belgie wonen.

Wij houden er eveneens aan de familie van Oulematou te bedanken die zich hier bij ons hebben gevoegd.

Wij bedanken iedereen die ons geholpen heeft dit project uit te voeren.

Ook welgemeende dank aan de stad Antwerpen voor de onschatbare ondersteuning. Meer bepaald verschillende diensten. Wij gaan ze niet allemaal opsommen, maar toch een extra vermelding voor Michael Vandenbril. (Coordinator Antwerpen Boekenstad)

Dank ook aan de Koning Boudewijn Stichting, de NMBS-holding en de firma's die ons gesponsord hebben.

"De stad is van iedereen" wordt gezegd. Deze slogan willen wij nu in praktijk omzetten.
"Diversiteit is een feit" Achter deze slogan hebben wij vorig laar in stilt gewandeld als eerbetuiging aan Oulematou en Luna. Het is met deze zin dat wij vandaag willen werken om onze krachten te bundelen. In diversiteit.
Ik bedank u en wens u een ontdekking van teksten op deuren gezet, die vanaf nu resoluut op de toekomst zullen open staan".

Contactpersoon Mwinda Kitoko vzw:Billy Kalonji:
billykalonji67@hotmail.com

DSCF5889.jpg
DSCF5902.jpg
DSCF5891.jpg
DSCF5966.jpg
DSCF6063.jpg
DSCF6095.jpg
DSCF5904.jpg
DSCF6099.jpg
DSCF5983.jpg
DSCF6006.jpg
DSCF6088.jpg
DSCF6104.jpg
DSCF6046.jpg

Poème: "L'Amitié n'a pas de couleur" d'Emilie Flore Faignond

sJe fais partie des poètes qui ont écrit un texte poétique à l'occasion de cette manifestation d'hier vendredi 10 août 2007 organisée par l'Association Mwinda Kitoko ( Belle Lumière). Mon Poème s'intitule: "L'Amitié n'a pas de couleur" d'Emilie Flore Faignond et il est donc exposé parmi les autres. Le photographe m'a prise à plusieurs reprises devant le panneau de la porte de cette poésie: "L'Amitié n'a pas de couleur" (elle est joliement affichée sur la première porte à droite à la sortie des guichet de la gare d'Anvers). Je souhaiterai recevoir ces photos qui me sont infiniment précieuses. Je compte sur vous pour me les faire parvenir via mon adresse et je saisis l'opportunité pour vous féliciter pour les photos déjà mises sur votre site. Je suis sur une des photos à côté de l'Echevin à la culture une métisse habillée en tailleur foncé avec un tee-shirt rose. Bonne rechercher et merci de répondre à ma demande.