Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bieps en snelle babbels op Radio 1: u went er beter aan

Bieps en snelle babbels op Radio 1: u went er beter aan

Zeggen dat de grote hervorming van Radio 1 op weinig applaus kan rekenen, is een understatement. Op het forum van De Standaard was het tussen de ruim driehonderd reacties zoeken naar een handvol positieve commentaren. Bij de VRT zelf lijken ze zich voorlopig niet meteen zorgen te maken. Of toch? We vroegen het aan Anne Stroobants, hoofd communicatie van de 'verdiepende netten'.

“Veranderingen weken altijd reacties los. Dan kruipen de mensen iets sneller in de pen. Dat de meeste reacties negatief zijn, is ook normaal. Mensen die tevreden zijn, reageren nu eenmaal minder snel. Al krijgen we ook wel positieve reacties.”

Hadden jullie zo'n stroom negatieve reacties verwacht?

“We waren voorbereid op dergelijke reacties. Na twee of drie dagen kan je ook niet oordelen. Het is algemeen menselijk dat veranderingen tijd nodig hebben.”

Wordt er rekening gehouden met de reacties?

“Radio 1 wordt uiteraard geëvalueerd. Maar je kan dat niet doen na twee dagen. Het is dus niet zo dat er morgen al terug veranderingen zullen zijn.”

Veel luisteraars lijken zich te storen aan het hoge tempo. Waarom werd dat de hoogte ingejaagd?

“Wij hebben heel goed gekeken naar de resultaten van een luisteronderzoek in 2006. Daaruit bleek dat de luisteraars van Radio 1 en de mensen die op zoek zijn naar informatie graag heel snel op de hoogte worden gebracht van wat er gebeurt in de wereld. Nieuws mag gebracht worden op het moment dat het zich voordoet.”

Maar ook het tempo werd flink verhoogd.

“Het is niet omdat het sneller gaat dat het minder diepgravend is. Een langer gesprek betekent niet automatisch meer inhoud. We spelen gewoon korter op de bal.”

Er zijn ook minder reportages.

“Er zitten veel gesprekken in. Als een nieuwsfeit duiding en context vraagt, worden er mensen opgebeld. Woensdag had je bijvoorbeeld ook een debat over de toekomst van België.”

Maar die reportages waren wel vaak journalistieke parels. Geert Spillebeen won vorig jaar nog een prijs voor een reportage over een dakloze die werd doodgeschopt...

“Er zullen reportages blijven. Minder dan vroeger? Die meting is nog niet gebeurd. Actualiteit blijft voorgaan in welke vorm dan ook.”

Alles lijkt ook leuker te moeten zijn. Een grapje over correspondente Lia van Beckhoven op de fiets in Londen of de 'brrr' als Frank Deboosere een koude nacht voorspeld.

“Het mag vlot en aangenaam zijn, maar het is zeker niet zo dat alles moet opgeleukt worden. Inhoud primeert.”

“Voor de dag” werd vervangen door “De Ochtend met Liesbeth Imbo en Annelies Beck en Annelies Beck”. Het lijkt op een personality show.

“Zo zou ik het niet noemen. We werken met stemmen met karakter en persoonlijkheid.”

Liesbeth Imbo en Annelies Beck gaan ook een rol spelen bij Terzake. Dat doet denken aan de manier waarop Donna en Q Music tv-figuren uitspelen.

“Er is een ééngemaakte nieuwsdienst. We maken geen onderscheid meer tussen de tv- en radionieuwsdienst. Dan is het ook logisch dat bepaalde mensen zowel een rol spelen op de radio als op televisie.”

waar is de self-effacing journalist gebleven

dat ze maar meteen stoppen met dat opleuken en het monteren van geluidseffecten onder nieuwsfeiten.
Is het de taak van Radio 1 om talkradio te maken ipv duidingsmagazines?

EVEN DOORBIJTEN

ik vroeg het mij al af met de invoering van de reklame op vrt :kan niemand dat nu stoppen ?
klaarblijkelijk kon het niet anders; het moest zo : dictatuur van commercie en economie
de huidige "face-lift" van vrt 1 geeft mij hetzelfde gevoel : terug een stap dichter bij de mac-donalds-maatschappij; ze verkopen het als swingend en dynamisch maar eigenlijk is het oppervlakkige soap
even doorbijten en je hoort het niet meer : de grootste verdienste van de westerse mens is dat hij aan alles went

Ik vraag me of of er in

Ik vraag me of of er in West-Europa (of zeg maar: Europa) een andere regio bestaat waarvan de openbare omroep (radio en tv) zijn belangrijkste opdracht - informatie en duiding brengen over wat er in de wereld gebeurt - op zo'n achteloze, betuttelende, verkleuterende en alles bij elkaar vooral onverschillige manier vervult?

radio één

waarom heb ik ineens het gevoel dat radio indoctrinatie is ?

Heb studio brussel opgegeven

Heb studio brussel opgegeven wegens te puberaal en te opgefokt leuk, radio 1 was een redelijk alternatief, de muziek bij momenten vernieuwend en goede rustige presentatoren (uitgez. A.Peeters). Heden : muziek = nietszeggend (type Jan Leyers muziek = waste of space), presentatie = prozac en tegen wil en dank leuk proberen te zijn ( zie vervelende grapjassen).
Zelfs de ochtend-info is meer een speeltuin van flauwe plezanterikken.
Luister nu Klara (tot wanneer daar ook de puisten verschijnen), pure fm, en veel internet-radio.
Radio 1 of hoe het niet moet

Radio 1

Volgens luisteronderzoek zou blijken dat de mensen graag heel snel op de hoogte gebracht worden van wat er gebeurt. Welnu het gaat snel, héél snel. Maar Radio 1 brengt geen nieuws maar fait-divers, pulp, laat staan enige diepgang of achtergrond. Ik noem dit een diepgaand misprijzen voor de verstandelijke vermogens van de luisteraars. Zo zijn er 25.000 in een dozijn.
Of hoe ze zichzelf overbodig maken. Weg met die zooi!