Kerkasiel en humaan asielbeleid: wie is voor, wie is tegen?
Kerkasiel en humaan asielbeleid: wie is voor, wie is tegen?
christophe10 mei 2006 – 17:00
BRUSSEL -- Het lot van de asielzoekers beroert de gemoederen. Kerken en organisaties zetten hun deuren open. In verschillende steden wordt betoogd en actiegevoerd. Maar vanuit politieke hoek komt er weinig of geen steun. Het brede middenveld dat opkomt voor een menselijker asielbeleid vindt geen gehoor bij de regering. Een overzicht van de verschillende organisaties en bewegingen en hun standpunten.
Kinderen op de HOP-actie in Antwerpen (foto keltoum)
De beweging van mensen zonder papieren UDEP (Union pour la Défense des Sans-Papiers) is de pionier van de kerkbezettingen. Eind vorig jaar trokken 130 mensen zonder papieren zich terug in de kerk van Sint-Bonifacius in Elsene. Na een hongerstaking en de mediatieke steun van een gepensioneerde vakbondsmilitant kregen ze van minister Dewael eindelijk hun papieren. Al heel snel zouden er nieuwe kerkbezettingen volgen. Ondertussen worden in gans België 25 kerken en andere gebouwen bezet. Bezet is misschien niet helemaal het correcte woord want in alle gevallen hebben de kerkbezetters de toestemming van de priester. Die spreken dan ook liever over kerkasiel.
De UDEP schreef met de hulp van twee advocaten van Progress Law een wetsvoorstel voor een humaner asielbeleid. Dat voorstel zou het mogelijk maken om mensen zonder papieren te regulariseren op basis van precieze criteria. Nu blijft regularisatie de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zonder wettelijk vastgelegde criteria. UDEP wil ook mensen zonder papieren regulariseren die duurzame banden hebben opgebouwd met België. Eind februari dienen de Franstalige partijen Ecolo en PS wetsvoorstellen in die voor een groot stuk gebaseerd lijken op het UDEP-voorstel.
Op 15 februari krijgt het actiecomité HOP - wat staat voor Hoop op papieren – heel wat mensen op de been in Antwerpen. Drijvende kracht achter HOP is de Egidiusgemeenschap, een wereldwijde christelijke lekenbeweging die ook in Antwerpen actief is. HOP komt op voor een humane amnestie en krijgt de steun van de Antwerpse bisschop Mgr. Van den Berghe en van het hoofd van het Katholiek Onderwijs, Mieke Van Hecke. HOP vraagt de regularisatie van wie al drie jaar in procedure is en van al wie goed ingeburgerd is.
Op 4 april stelt ook het Forum Asiel en Migratie (FAM) voor om duidelijke criteria op te nemen in de wet. Ook het FAM wil mensen zonder papieren regulariseren als ze kunnen bewijzen dat ze duurzame banden hebben opgebouwd met België of als hun procedure veel te lang aansleept. Het Forum Asiel en Migratie is een wel heel breed netwerk van sociale bewegingen. Je vindt er zowel de vakbonden als het ACW en de noord-zuidbeweging 11.11.11. Op een persconferentie roept FAM de parlementsleden zelfs op om tegen de wijziging van het 'regularisatie-artikel' 9.3 te stemmen. “We hebben duidelijke criteria en procedures nodig en dat is in het nieuwe voorstel van de regering niet het geval,” zei ACW-voorzitter Jan Renders.
Dat nieuwe voorstel van Patrick Dewael wordt op 21 april goedgekeurd door de ministerraad. De asielprocedure zou voortaan sneller moeten gaan, maar een voorstel van de PS om de criteria vast te leggen in de wet haalt het niet. Patrick Dewael en de andere regeringspartijen houden vast aan de discretionaire bevoegdheid van de minister die alleen wil beslissen zonder wettelijk vastgelegde criteria. “Men vreest dat dergelijke criteria veel mensen naar België zal lokken.Wij vrezen echter precies het omgekeerde. Door de onduidelijkheid denkt iedereen een kans te hebben en daardoor krijg je een verdere verzuring van het dossier,” zegt Didier Vanderslycke van FAM. Binnen twee weken beginnen de parlementaire debatten over de nieuwe asielwet. Aan Vlaamse kant verdedigt geen enkele partij in het federaal parlement het standpunt van het middenveld. Alleen CD&V is niet tegen het wettelijk vastleggen van duidelijke criteria. Alleen wil de partij niet zo ver gaan om ook mensen zonder papieren te regulariseren enkel en alleen omdat ze zich hier goed hebben ingeburgerd.
Eind februari blijkt dat zelfs de extreemrechtse partij Vlaams Belang verdeeld is over de kwestie. Blijkt dat kamerlid Guido Tastenhoye gelobbyd heeft bij de burgemeester van Schoten om een gezin uit Kazachstan te laten regulariseren. Tastenhoye wordt hard op de vingers getikt door partijvoorman Filip Dewinter, maar kort na de affaire bleek uit een peiling van de Stemmenkampioen dat een ruime meerderheid van de Vlamingen gewonnen zijn voor een regularisatie voor mensen zonder papieren die zich hier goed hebben aangepast. Zelfs bij het Vlaams Belang zijn minder dan 60 % van de kiezers tegen zo'n humane regeling.
Nu steeds meer kerken hun deuren open zetten, spreekt ook de pauselijke nuntius zich uit. Dat is de diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan in ons land. "De Kerk heeft altijd de zijde gekozen van de zwaksten. Dit probleem verdient een politieke oplossing", zegt hij in De Morgen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme