Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verkleutering, verschraling en meer

Verkleutering, verschraling en meer

Het is opvallend hoe, na de vernieuwingsoperatie bij Radio 1 begin september, de kritiek weer eens aanzwelt over de berichtgeving op de VRT. En bij uitbreiding de hele media. Er wordt steen en been geklaagd over de 'verkleutering' van de programma's en de verschraling van het nieuwsaanbod. Gisteren was ik op een conferentie van het Vlaams Vredesinstituut. Met als basis het onderzoek dat het instituut bestelde bij M2P, de onderzoeksgroep van Stefan Walgraeve (UA), ging het over "Vrede in Vlaanderen," opinies en engagementen van Vlamingen inzake vrede en geweld. Meer daarover één van de komende dagen. Maar ook hier weer waren weinig mensen te spreken over de media. Zo had voorzitster van het Vlaams Vredesinstituut Nelly Maes het over de "totale afwezigheid" van de Vlaamse media in de Europese instellingen waar nochtans het grootste deel van alle beleidsbeslissingen die ons dagelijks leven bepalen worden genomen.

De maandag ervoor, bij de uitreiking van de Noord-Zuidpersprijs, gooide oud-vrt journalist Guy Poppe een flinke knuppel in het hoenderhok met zijn gelegenheidstoespraak. De man is op pensioen en dat geeft hem de vrijheid om zijn gedacht te zeggen. De sappigste uittreksels zijn te lezen op de portaalsite van 11.11.11 onder de titel "Afrika buiten beeld in de media."

Zelfs de Europese commissaris voor mensenrechten Thomas Hammarberg houdt op zijn website een vurig pleidooi voor diversiteit in de media.

Ondertussen leest Vlaams Minister Bourgeois (o.m. van media) tot twee maal na elkaar tijdens de boven beschreven gelegenheden de triomfantelijke vaststelling voor dat "op het vrt en het vtm journaal resp. één derde en één vierde van de items buitenlands nieuws waren." Hij voegde er wel aan toe dat het enkel een kwantitatieve analyse betrof. Ik vrees dat het allemaal geen zier zal uithalen. Al zou het goed zijn dat ze tenminste op de VRT Siegfried Brakke en zijn companen uit het top-management (waar geen enkele journalist in zetelt) eens desnoods hardhandig zouden bijsturen.

Bourgeois

wie gaat Siegfried en companen bijsturen, koen ?
en wie is in godsnaam bezig met het Vlaams Vredesinstituut, de Noord-Zuidpersprijs of een europese commissaris voor mensenrechten ?
Bourgeois alleszins niet
misschien wel met Laura Lynn, of met een macro-staatshervorming
en als de vrt van Siegfried lang genoeg, eindeloos uitzendt over Van Themse kan er misschien weer een of ander gek op een idee gebracht worden
kan de molen vanvoorafaan beginnen

Verlinkt

Dat de VRT een paarse kleur heeft is al lang bekend. Objectieve berichtgeving is daarom uitgesloten op dat medium. De stemming zetterij van Martine Tanghe door haar commentaren en mimiek, de arrogante, betweterige, onbeleefd onderbrekende stijl van de terzake-journalisten, Bracke die tegen De Gucht zegt "...als Liberalen ondereen...", de partijen die niet aan bod komen of het woord ontnomen wordt, de herhaling van de strekking van één partij die steeds in de verf gezet wordt (waarom heeft men het nooit over "het linkse SPA" ?). Bah, ik walg er al lang van. Maar ook hier, op dit kanaal doet men aan subjectieve berichtgeving en wordt er met stront gegooid naar elke andersdenkende, in plaats van een stem te geven aan iedereen. Als het niet links, moslimgezind, vrouwvriendelijk of van niet-eigen afkomst is, wordt het onderwerp afgeschoten. Een goede berichtgeving verslaat zo mogelijk alles maar dan liefst afstandelijk en onpartijdig.
Dat er een zekere verhouding moet bestaan bij de televisie nieuwsberichten is organisatorisch als logisch te beschouwen. Wat me meer zorgen baart is de overdreven aandacht voor sport (ook 1/3 in het VRT nieuws) Sport is vermaak, of ontspanning en heeft een grote toevalsfactor. Dat mensen zich er aan toegeven en voetbal boven actua en cultuur stellen dan is dat hun zaak, maar dat ze dan een apart sportkanaal opstarten.
Wat wordt er nu door u eigenlijk gevraagd ? Dat de helft van het nieuws over Africa zou gaan ? Natuurlijk gebeuren daar ook zaken, maar net zo goed in in Ushuaia of Pyong Tek. Moet men een krant of nieuwsbericht maken met een evenredige verdeling van alle landen naar gelang grootte, bevolkingsaantal, geografische ligging, economisch of cultureel belang. Dan zou China elke dag een kwart van het nieuws moeten beslaan.

Koen

Gepost door Koen
03.10.2007

Tags