Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leve de anti-persfotografen ;-)

Leve de anti-persfotografen ;-)

Ik erger me rot aan die fotografen die op acties, persconferenties,… neerstrijken, 15 minuten foto’s nemen en dan weer vertrekken naar een ander *nieuwsitem*. Niet dat die fotografen daarvoor kiezen, ook zij weten beter, maar de manier waarop fotografen vandaag moeten werken is bijna een karikatuur. Ik hoor verhalen van fotografen die tot 5 reportages per dag moeten maken. Hoe kan je nu 5 keer per dag je onderwerp leren kennen, de situatie inschatten, op zoek gaan naar een orrigneel beeld dat een goed beeld geeft van wat er gebeurt,…?? Dat gaat met mijn petje te boven.

Vandaag kreeg ik op indymedia eens te meer het bewijs dat je gewoon tijd nodig hebt om iets goed in beeld te brengen. Luc moet meerdere dagen op stap zijn geweest met Anja Hermans om deze prachtige reportage te realiseren. Je leest in zijn foto’s dat hij Anja ruim de tijd heeft genomen om Anja te begrijpen, verbaasd te zijn, mee te leven,… Op stap met Anja Hermans is een van de mooiste reportages die ik de laatste tijd heb gezien.

We zouden ons ook als indymedia.be misschien wat kritische moeten opstellen over ons eigen werk en soms wat meer tijd nemen om iets in beeld te brengen. Hier is er immers geen baas die eist dat we productief zijn, hier zijn lezers die naar kwaliteit op zoek zijn.

Leve de anti-persfotografen ;-)

Om nog maar van de

Om nog maar van de geschreven pers te zwijgen..

Leve de anti-persfotografen

Op opmerkingen van Hans wil ik toch graag reageren.
Inderdaad reportage van Luc is van hoog kwaliteit,en kan en mag niet vergelijk worden met veel van de andere fotoreportages die op Indymedia verschijnen.Maar 'die ander reportages',waarvan ik nu al 8 maanden mijn tijd aan besteed, zijn ook vol nut voor een Website als Indymedia."Onze" taak -als fotograaf bij Indymedia- is zelf moeilijker dan die van de Persfotografen ,die inderdaad heel weinig tijd kunnen en mogen besteden wanneer ze ergens naartoe zijn gestuurd door hun redactie,want wij mogen op sommige 'No Event's' trachten om 15(en niet één)beelden uit te halen om in onze reportage de sfeer-die er soms niets is!-te creeren.Verschil is ook met reportage van Luc(niet gedateerde reportage ) dat om efficienter te zijn dan de schriftelijke pers ,onze reportages onmiddelijk mogen bewerken.(Selectie van de beelden-tekst opmaken en verzenden)
Dankzij deze systeem alleen kan een media zoals Indymedia overwinnaar zijn van de "andere pers" ,-en ze is het ook-,en dat vraagt veel inzet in tijd op korte termijn voor dat soort fotografen ,dat ik ook ben.Inzet is dus heel groot,en val zo niet op eerste gezicht op.

Hoy John

Mijn kritiek was helemaal niet persoonlijk bedoelt.

Ik zag trouwen van jou ook al een paar reportages waar je lang aan werkte. (eentje over een kerk in antwerpen met foto's van verschillende jaren).

Maar ik vind echt wel dat wij hier op indymedia soms te veel de profesionel fotografen nadoen terwijl dat helemaal niet nodig is.

Mijn ervaring is dat je voor heel wat zaken echt tijd nodig hebt om het verhaal te snappen, om te weten wat al dan niet een representatief beeld is, ...
Dat geld ook voor heel wat socio-culturele evenementen. In 2006 zijn wij met een ploegje weken bezig geweest aan de Zinneke parrade. Voor 2008 willen we daar al aan beginnen in januari, de parrade is in mei. We willen zo vroeg beginnen omdat we precies vinden dat we er vorige keer onvoldoende in gelsaagd zijn diepgang te brengen in onze foto's.

Ja natuurlijk, som moet het ook op indymedia snel gaan. Nieuws is nu eenmaal nieuws. Maar snel nieuw maken vraagt nog meer tijd. Het vraagt dat je op voorrand je onderwerp hebt leren kennen. Dat je op voorrand al weet wat al dan niet relevant is, ...
Natuurlijk geld dat niet voor persconferentie of pers evenement,... dergelijk dingen zijn gebouwd op maat van de traditionele en commerciële media.

Groeten

Onthaasten!

Onthaasten! Zij al Dirk Geldof in 2001...
Nu zijn we nog verder in deze waanzinnige volle vaart voor werk en voor alles, en dat geldt voor veel beroepen, niet alleen fotografen, jammer genoeg...
Bedankt Han voor je argumenten die natuurlijk van waarde zijn om de werknemers te aanmoedigen in hun eis van goede arbeidsomstandigheden: nu gaat het vooral over het recht een kwaliteitsvol werk te kunnen leveren, wat tijd eist, natuurlijk...
Antoinette

anti anti

Hoewel ik het eens ben over de mate waarin fotografen en andere verslaggevers zich zouden moeten kunnen inleven in een gegeven, is er een groot verschil tussen een reportage met Anja bvb. waar men de tijd voor genomen heeft en de mogelijkheid tot betrokkenheid bestond, en eerder vluchtige evenementen en gebeurtenissen die ook in beeld gebracht moeten worden. Foto-reporters die onafhankelijk zijn van een opdrachtgever kunnen zelf bepalen hoeveel tijd ze uittrekken om een gebeurtenis te verslaan.

Wat me wel stoorde in het bovenstaand artikel waren de titel en de afsluiter. Wij zijn geen ANTI-persfotografen, maar een aanvulling op persfotografen.

;-)

Er staat dan ook een vette smiley achter de titel hé ;-)

Natuurlijk ben ik noch de anderen hier anti persfotografen. Voor zover ik weet beklagen de meeste fotografen die van de ene perconferentie naar de andere pershappening worden gestuurd zich trouwens ook over die toestand.

Ik wilde het eigenlijk vooral hebben over die opdrachtgevers. Je zou ervan uitgaan dat die kwaliteit aan hun lezers willen bieden en daar dus ook voor willen betalen.
Maar neen, hun fotografen moeten tot 5 reportages per dag afwerken.