Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

U Move For Peace jongeren: wie zijn ze, wat drijft hen?

U Move For Peace jongeren: wie zijn ze, wat drijft hen?

BRUSSEL -- 17 jongeren zijn dit weekend samengekomen in Brussel om hun zomeruitwisseling naar Israël voor te bereiden. Wij duwden vier van hen een microfoon onder de neus.

Door: Joost Leys en Dries Claerhout

DSC02778.jpg

Naam: Steffi Verbraeken
Leeftijd: 22
Woont in : Antwerpen
Studies: master internationale politiek
En voor de rest: “Ik wil de wereld verbeteren, daarom ben ik ook lid geworden bij UM4P”

“Wat betekent de wereld verbeteren voor mij? Om meer te weten wat er leeft in de wereld, niet zomaar op een of andere manier de wereld leren kennen, daar komen ook conflicten bij. Ik denk dat het een deel van mij is om mensen te willen helpen, als dat kan via een organisatie is dat altijd beter. Individueel kan je wel je vriendin met relatieproblemen helpen, maar als je dat op grotere schaal wilt doen, heeft een organisatie veel meer mogelijkheden en is het efficiënter. Een organisatie heeft meer middelen. Gelijkgezinden leren kennen vind ik ook belangrijk.

Waarom juist voor een uitwisseling naar Israël kiezen? Op de vorige uitwisseling heb ik de Israëlisch-Palestijnse organisatie leren kennen, die we deze zomer bezoeken. Op school leer je natuurlijk wel iets over de toestand in het Midden-Oosten. Maar mensen ontmoeten die dag in dag uit in dat conflict leven, is verrijkend en opende mijn ogen. Je weet dan wel wat er in de boeken staat, maar eigenlijk weet je niets. Je weet niet waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden: niet in je eigen taal naar school kunnen gaan, en van die dingen. Ik heb toen heel fijne mensen leren kennen en ik wil die graag terugzien.”

DSC02770.jpg

Naam: Jacob Vanneste
Woont in: West-Vlaanderen, “op den buiten dus”
Leeftijd: 16, bijna 17
Studies: Latijn Wetenschappen
En voor de rest: “geïnteresseerd in muziek en politiek, in de wereld in het algemeen eigenlijk, ik sta open voor alles!”

“Wat dat betekent? Ik heb niet zomaar vooroordelen als: 'ik ben daar niet in geïnteresseerd of daar ga ik niet geïnteresseerd in zijn'. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen te ontdekken door gewoon open te staan en alles op me af te laten komen.

Hoe ik bij um4p ben terecht gekomen? Mijn tweelingbroer heeft me verteld over de vorige uitwisseling en nam me mee naar een bijeenkomst. Ik was meteen geïnteresseerd om deel te nemen aan het uitwisselingsproject.

Voor mij betekent het heel veel om naar Israël te kunnen gaan en daar aan vredeswerk te kunnen doen. Ik vind het zinvol als persoonlijke ervaring, maar ook voor de buitenwereld. Ik ben nog nooit in het Midden-Oosten geweest. Het is ook een conflictgebied dat me heel erg aanspreekt. Ik wil ook zoveel mogelijk mensen ontmoeten en dat lijkt me de ideale kans.

In België kun je ook nieuwe culturen leren kennen, maar ik denk dat het nog wat anders is als je op de plaats zelf aanwezig bent.”

DSC02832.jpg

Naam: Odile Collinet
Woont in: Luik
Leeftijd: 23
Studies: psychologie

“Het voelt raar aan om als Waalse tussen allemaal Vlamingen te werken, een beetje oncomfortabel, mensen moeten Engels praten omdat ik hier ben, de enige persoon die geen Nederlands kan. Het is niet dat ik denk dat ze dat erg vinden, maar ik vind het lastig, ik voel me er slecht door.

Ik ben als Waalse bij Pax Christi Vlaanderen terechtgekomen toen ik 2 jaar geleden een mailtje heb ontvangen over een uitwisseling tussen Walen en Vlamingen, die in Bulgarije zou doorgaan. De uitwisseling is niet doorgegaan, omdat er geen middelen waren. Maar ik ben toch daar gebleven, omdat ik de mensen en de manier dat ze naar vrede kijken zeer interessant vond. Daarom ben ik dus ook aanwezig op het voorbereidingsweekend.

Ik ben gemotiveerd om hier aan mee te doen, omdat ik een groot belang aan de wereld en aan vrede hecht. Ik wil me minder alleen voelen. Niet alleen in mijn strijd tegen onrecht, maar ik wil mensen ontmoeten en samen werken aan vrede. Ik wil niet egoïstisch zijn, ik wil niet alleen aan mijzelf denken. De afgelopen uitwisseling was een zeer rijke ervaring en ik kijk uit naar de volgende uitwisseling.

Ik vind het belangrijk dat we echt over elkaar leren en onze verschillen als een rijkdom zien.”

vorming UM4P 156.JPG

Naam: Glen Buts
Woont in: Provincie Antwerpen
Leeftijd: 19
Studies: Ingenieurswetenschappen

“Ik ben bij dit project geraakt dankzij JES, waar ik deze zomer vakantiewerk heb gedaan. JES had me gecontacteerd of ik interesse had in het project naar Israël. Dat sprak mij wel aan en vroeg hen of ze mij wat meer informatie konden zenden.”

“Waarom het mij interesseerde? Het is een eenmalige kans en ik geloof dat het een unieke ervaring zal zijn om jongeren uit Israël, in het conflictgebied, te ontmoeten en er mee samen te werken.”

Mensen!!! De wereld reden!!!

IK HOU VAN JULLIE!!!

verbeter de wereld en begin bij jezelf

Beste Lezers,

Iedereen is op zoek naar een vorm van geluk, materieel, mentaal, emotioneel of spiritueel.
De grote vraag is echter wat heb jij nodig om je BETER te voelen. Er bestaat een concept wat daarvoor een vervoermiddel zou kunnen zijn. Ik ben dan ook opzoek naar jongeren die een verschil willen maken in de maarschappij en het beste uit en in hun leven willen halen.
Interesse? laat het me weten skypenaam spirisoof tel +31(0)251-216680 of berichtje naar info@spirisoof.nl Hartelijke groet, Richard

De vreemdeling ziet

Hoofdschuddend antwoord ik met een gekend spreekwoord uit Ghana: "De vreemdeling ziet slechts wat hij al weet". Concreet UMFP (Pax Christi) trekt naar Israël (om er de arabieren en de antizionisten te bezoeken) met meename van wat zij bij voorbaat al over Israël dachten, en dat bestaat uit de gekende negatieve, antizionistische stereotypen. De kans dat ze daar iets zullen opsteken en hun vooroordelen zullen herzien of minstens nuanceren acht ik nogal klein. Dan zouden ze beter een maand in een kibboets werken.

Het is makkelijk schieten met een groot kanon op Israël, en met een waterpistooltje op Hamas, Hezbollah en Al Fatah. Ik geloof de Joden wanneer zij zeggen dat je antizionisten beter kan wantrouwen, want de ervaring leert dat antisemitisme helaas maar al te dikwijls achter de hoek meeloert.