Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Moslims in de Britse media: 4% positieve geluiden

Moslims in de Britse media: 4% positieve geluiden

De negatieve berichtgeving over moslims in de Britse pers is allesoverheersend, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Londense brugemeester Ken Livingstone. Een groep onderzoekers las een week lang alle nationale kranten en telde daarin 352 artikels over moslims: 91% van de artikels was negatief, slechts 4% liet een echt positief geluid horen (lees meer).

Eénennegentig procent negatieve berichten? In deze tijden van vermeende 'politiek correcte inquisitie', waarin 'kritiek op moslims' zogezegd 'taboe' is, haalt islamofobie in de Britse pers zowaar een 'stalinistische score'! Zou de 'vrije meningsuiting' dan toch in gevaar zijn?

spreek met elkaar, niet over elkaar

De vraag is: is dit de vrije meningsuiting van een eenzijdige publieke opinie? Vervolgens is de vraag: waarom is die publieke opinie zo negatief over moslims. Tot slot is er de vaststelling dat de groep waarover het gaat, de moslims, weinig tot niet aan bod komen (zie blog Rik Torfs). Spreek met elkaar, niet over elkaar!

Een andere belangrijke vraag: vinden we het belangrijk statestieken over bevolkingsgroepen bij te houden? Gaan we daarmee niet voorbij aan het gegeven dat elk individu heel veel verschillende persoonskenmerken heeft? Die verschillende persoonskenmerken kan je niet tonen in statestieken, maar wel in een portret.

Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
17.11.2007

Tags