Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Doe de klimaatdaad op 8 december"

"Doe de klimaatdaad op 8 december"

BRUSSEL -- Begin december wordt in Bali beslist over het lot van onze planeet. Op de VN-klimaatconferentie worden de onderhandelingen gestart over een nieuw internationaal klimaatakkoord, zeg maar het post-Kyoto-akkoord. Wie zich zorgen maakt, hoeft niet lijdzaam toe te zien. “Op de klimaatactiedag van 8 december gaan we de buitenwereld laten zien dat heel wat burgers bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen en dat ze van de wereldleiders hetzelfde verwachten”, zegt Tom Cornu van de Klimaatcoalitie.

'Genoeg gepraat, tijd voor een klimaatdaad'. Dat is het motto van de actiedag. De organisatoren nemen dat zeer letterlijk. Wie wil komen manifesteren wordt aangespoord een klimaatdaad te stellen. “Dat kan door over te schakelen naar groene stroom of door je energieverslindende gloeilampen te vervangen door spaarlampen”, zegt Tom Cornu. wie niet naar de betoging kan komen, kan zijn gloeilampen nog altijd afleveren in een wereldwinkel van Oxfam. Met de ingezamelde gloeilampen wordt een kunstwerk gemaakt dat later aan de bevoegde ministers wordt geschonken.

De manifestatie wordt ook klimaatneutraal, beloven de organisatoren. “Er zullen geen voertuigen zijn, maar wel grote karren met muzikanten en zonneboilers die door betogers worden voortgetrokken”, aldus Tom Cornu.

Niet alleen de milieubeweging mobiliseert voor de klimaatactiedag. De manifestatie is het resultaat van een samenwerking tussen de Klimaatcoalitie (een samenwerkingsverband van zeventig grote middenveldorganisaties) en de Klimaatoproep (een initiatief van vertegenwoordigers van sociale bewegingen en academici). Ook de vakbonden doen mee. “De opwarming heeft ook een economische kost en die zal de werknemers treffen. Bovendien zijn de zwaksten altijd het grootste slachtoffer”, zegt Tom Willems van het ACV. Volgens de vakbonden komt een ambitieus klimaatbeleid de werkgelegenheid alleen maar ten goede. “De omschakeling naar hernieuwbare energie en energiebesparing creëren jobs. Er zal ook geïnvesteerd moeten worden in openbaar vervoer”, aldus Tom Willems.

Volgens de organisatoren van de klimaatactiedag kan een goed klimaatbeleid niet zonder aandacht voor sociale rechtvaardigheid. “De sterksten moeten de grootste lasten dragen. Dat geldt zowel voor de tegenstelling noord-zuid als rijk-arm”, zegt Daniël Van Daele van het ABVV. Als er niets wordt gedaan, dreigt het zuiden daar een zeer zware prijs voor te betalen. “De landen die het minst hebben uitgestoten, worden het hardst getroffen. Ze zijn meer afhankelijk van landbouw, worden meer getroffen door een watertekort en de verspreiding van nieuwe ziektes en hebben niet de middelen om zich daartegen te beschermen”, zegt Brigitte Gloire van Oxfam Solidariteit. Volgens haar legt de opwarming zelfs een hypotheek op de realisatie van de milleniumdoelstellingen (o.m. de halvering van de armoede tegen 2015).

De klimaatactiedag wordt afgesloten met een concert in het Koninklijk Circus. Op de affiche staan muzikanten als Stef Kamil Carlens en Hooverphonic. Er is ook plaats voor humor (Freddy De Vadder) en informatie met weervrouw Jill Peeters. “De concerten zijn niet helemaal klimaatneutraal, maar we proberen toch af te sluiten om half elf zodat iedereen nog met het openbaar vervoer naar huis kan. Bovendien gaan we ook onze ecologische voetafdruk meten zodat we daar lessen kunnen uit trekken voor de komende klimaatconcerten”, zegt Els Keytsman van Art for Earth dat de concerten organiseert.

Info:
De klimaatactiedag begint om 14u30 aan het Zuidstation. Op de Kunstberg is er een klimaatmarkt. Bij de NMBS kan je een speciaal klimaatticket krijgen waarmee je voor 7 euro heen en terug naar Brussel kan komen.
http://www.8dec2007.be
http//www.artforearth.be

Zie ook archief:
Nieuwe klimaatbeweging op zoek naar draagvlak voor sociale klimaatpolitiek