Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Schandaalsfeer of oprechte verontwaardiging?

Schandaalsfeer of oprechte verontwaardiging?

Er zou naar mijn mening meer overleg moeten zijn, ook bij de vaste medewerkers van Indymedia, vooraleer ze iets op de mediablog zwieren. Er zit geen lijn in. Welke berichten kunnen wel, welke niet?

Ik vind het vaak te eenzijdig, te veel persoonlijke mening en te weinig collectief van Indymedia.

In bepaalde gevallen schijnt de media-watch op een bijna lichtzinnige wijze overal commentaar op te geven. Vrije meningsuiting is goed, maar de zwakke argumentatie en het ontbreken van context maken het voor mij dan ongeloofwaardig.

En reken maar dat daar commentaar op komt van allerlei pluimage, er op uit om Indymedia te gebruiken en te misbruiken om discussies een totaal verkeerde kant op te sturen (extreem-links en/of extreem-rechts).

Graag meer oprechte verontwaardiging en minder opgeklopte schandaalsfeer a.u.b.!

concreet

Misschien moet je wat concreter zijn. Over welk artikel heb je het precies? Ik lees de laatste dagen kijktips, een artikel over collega-media-alternatieven, schouderklopjes voor een vrt-journalist, een i.m. voor De Bock en Vaes, ... Mij lijkt de oogst nogal divers en rijk.

niets is perfect, ook dit niet

Ik heb het inderdaad niet over de diverse rijkdom aan thema's, maar aan het koppen en opkloppen van (soms vergezochte) media-scans. Vooral bij het woordgebruik heb ik ernstige vragen.

# Over Vlaamse militante media gesproken

"Als bekentenis van Vlaams militantisme kan dit zwijgen alvast tellen."

... Omdat de overhandiging van de petitie "Red de Solidariteit" nog niet online stond op de website van De Standaard, zou dit dagblad blijk geven van Vlaams militantisme.

# Jan Leyers ontloopt politieke vraagstuk

"Wij hebben geen zin om het zoveelste extreemrechtse, anti-waalse, anti-allochtone of anti-islam scheldforum te worden. Commentaren hier dienen om artikels aan te vullen of te wijzen op feitelijke fouten. Niet om te tonen dat progressieve stemmen mijlenver afstaan van de het militaristische gebral van de neocons."

... 'wij' = ?
Wie modereert dit eigenlijk?
Kunnen moderaties niet bijv. in het vet verduidelijkt worden, zodat het duidelijk is dat het niet gaat om een persoonlijke mening, maar om een collectief besluit over de rol en de inhoud van Indymedia.

# Help, de VRT is te links!

"We leven in een gepolariseerde wereld. En het is niet omdat we overspoeld worden door reclame voor waspoeder, verzekeringen, telenet, of soaps als thuis, famillie, .... die ons allen een idylische wereld voorhangen dat de wereld er ook echt zo uitziet."

'Polarisatie is een systeem en de media houdt ons dom.' Is dat het wereldbeeld van Indymedia? Ik kan nog aannemen dat dit een persoonlijke mening is, maar ik vind het te ongenuanceerd om zomaar te verkondigen als 'de waarheid'.

Kritisch voor onszelf blijven.

Zijn dit goed geargumenteerde conclusies of eerder frustraties van enkelingen, die een ganse dag het web afspeuren naar iets waar ze hun gal over kunnen spuwen? Is dit de taak van Indymedia?

Zoja, moet ik dan mij hiervan distantiëren en mij eerder aansluiten bij initiatieven als PALA, die in mijn ogen wél een eerlijke en bezorgde kijk op de wereld hebben.

re:

Aangezien je mij maar één keer citeert, zal ik daar op antwoorden. Die commentaar over "scheldforum etc" is gewoon een uitleg over de editoregels van indymedia.be. Dit is namelijk geen discussieforum zoals politics.be en dergelijke waar uitersten enkel botsen om te botsen. Maar ik denk dat jij het daarmee eens bent.

(wellicht hoort deze discussie niet eens hier plaats te vinden, maar eerder tijdens een vergadering)

Indymedia

Ik heb het niet over persoonlijke meningen, want ik vind dat die moeten kunnen afwijken van een (eventueel te vinden) consensus van Indymedia. Maar waar iemand beweert 'in naam van' Indymedia te spreken, vraag ik mij af of dit inderdaad een gemeenschappelijk standpunt is.

Misschien kan dit duidelijker gemaakt worden door commentaar van de moderatie in het vet te zetten? Dit is slechts een voorstel.

In elk geval vind ik dat we duidelijk moeten afspreken in welke gevallen er 'in naam van' Indymedia gesproken wordt en dat dit niet hetzelfde is als een persoonlijk standpunt.

Ik stel deze vraag vanuit mijn persoon, omdat ik mij ook niet zomaar wil verbinden aan alles wat er op Indymedia gezegd wordt. Daarom stel ik deze vraag op deze plaats. Iemand die in naam van Indymedia spreekt, vertegenwoordigd niet enkel zichzelf. Daarom moet die nuance ook op deze plaats gelegd worden. Wanneer daar geen begrip voor is, dan kan Indymedia niet functioneren als onafhankelijk medium.

Hallo Jo, Ik denk dat je een

Hallo Jo,

Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen de blog en de artikels. Volgens mij is het voor de meeste mensen echt wel duidelijk dat een blog eerder een persoonlijke mening weergeeft, dat is nu eenmaal eigen aan een blog. Ik zie ook in je voorbeelden nergens dat er iemand claimt in naam van Indymedia te spreken behalve dan dat voorbeeld van Christophe waarin het duidelijk is dat hij de edito-policy aanhaalt, wat je elders op de site ook kan lezen.
Maar natuurlijk, als je je ergens niet goed bij voelt, of als je vindt dat er teveel onduidelijk is, zou ik je ook zeker aanraden daar eens op een vergadering over te spreken. Met elkaar praten is vaak constructiever dan een discussie op internet. Indymedia-medewerkers zijn volgens mij veel te kostbaar om ze te verliezen aan zoiets.

...blog versus artikel en commentaartjes...

Ik begrijp Jo wel in die zin dat een mening van iemand die een organisatie vertegenwoordigd algauw wordt gezien als de mening van de ganse organisatie inclusief de vrijwilligers die eraan meewerken. In een artikel heeft die mening natuurlijk meer impact dan in een blog of een commentaar. Maar ook in die blog of commentaar is het niet zomaar een mening en misschien moet die persoon op één of andere manier inderdaad duidelijk maken dat het een persoonlijke mening is of anders verwijzen naar het editoriaal beleid als het effectief gaat om een algemene redactiebeleid.

Ik denk wel dat je gelijkt hebt

Je hebt het over berichten uit de media-blog. Ook al vind ik het zeker waar dat iedereen op zijn eigen blog recht voor de raap zijn mening mag zeggen, ... de media blog moet inderdaad van een ander soort kalliber zijn.
Daarnaast is ook zo dat mensen als ikzelf en nog een paar anderen het gezicht zijn van indymedia. Wij moeten dat steeds voor ogen houden en kunnen dus ook minder expliciet en vrijuit onze mening over vanalles en nog wat geven. Als woordvoerder of gezicht moet je inderdaad proberen zo goed mogelijk de mening van de groep te verkondigen en je bewust zijn van het feit dat de lezer het onderscheid niet maakt tussen wanneer je je eigen mening geeft en die van de groep.
Dat is niet gemakkelijk, ook al omdat wij vinden dat iedereen hier echt heeft op een mening en die moet kunnen verkondigen.

Daarnaast vind ik zelf dan weer dat er snel een plek op de website moet komen waar we als medewerkers kritisch commentaar kunnen geven op elkaars werk, zowel naar inhoud als naar vorm.

Dus ja

  • De media blog zou van een bepaald niveau moeten zijn.

  • Ja we moeten opletten als "wij" te spreken
  • Ja er moet dringend meer ruimte komen om derglijke discussies te voeren

Maar over de individuele voorbeelden die je geeft denk ik dat het wat genuanceerder is.

Als christophe bijvoorbeeld schrijft: "Wij hebben geen zin om het zoveelste extreemrechtse, anti-waalse, anti-allochtone of anti-islam scheldforum te worden. Commentaren hier dienen om artikels aan te vullen of te wijzen op feitelijke fouten,"
dan is dat gewoon waar. Wij zeggen expliciet dat er op onze website geen plaats is voor extreem recht, racisme,...
Maar het probleem is dat dat we ons er onvoldoende aan houden, ook zelf. De comment functie wordt zeer veel gebruikt voor debat en discussie, terwijl we inderdaad afspraken dat dat niet meteen de bedoeling was. Of we moeten dus terug strikter zijn, en enkel comments toelaten die artikels aanvullen of wijzen op feitelijke fouten, of we moeten onder elk artikel toelaten dat bepaalde mensen steeds opnieuw hun mening komen verkondigen, of we maken een aparte plek voor debat en discussie - een soort forum,...

Als ik schrijf:
"We leven in een gepolariseerde wereld. En het is niet omdat we overspoeld worden door reclame voor waspoeder, verzekeringen, telenet, of soaps als thuis, familie, .... die ons allen een idylische wereld voorhangen dat de wereld er ook echt zo uitziet."
Dat is gewoon waar. Zelf hier in ons eigen land zijn er steeds meer armen en daartegeover staat een klein groepje van rijken die steeds rijker worden. Op wereldschaal wordt de kloof tussen rijk en arm steeds groter,...
Wij zeggen niet voor niets dat een andere wereld nodig en mogelijk is.
Wil dat dan zeggen dat alles kommer en kwel is? Neen natuurlijk niet. Die nuance zat er inderdaad niet in.
En ja natuurlijk is er een serieus probleem met de media. We schreven er een heel boek over:
http://www.media-activisme.be/
Maar dat verhaal is natuurlijk genuanceerder dan die enkele regeltjes. Daarin heb je dan weer helemaal gelijk.

Over De Standaard website begrijp ik je kritiek al blijf ik bij mijn stelling ;-)
Opvallend is trouwens dat ze het verhaal wel brachten in de geschreven krant, ze stuurden zelfs een eigen journalist. Op nagenoeg alle andere nieuwswebsites werd het bericht van Belga rond 15u overgenomen. Op de Standaard-website stond het er om 18u30 nog steeds niet op. Dat is een bewuste keuze, waardoor het militante media is. Ik vind militante media geen scheldwoord, alle media zijn immers militant op de één of andere manier. De meest gevaarlijke zijn die media die bij hoog en bij laag beweren dat ze dat niet zijn want daarmeer beweren ze tegelijkertijd dat zij dus de waarheid verkondigen. Militante media is nog iets anders dan propaganda. Militante media maken is bewust omgaan met het feit dat je verhaal impact heeft, dat je niet zo maar iets vertelt maar dat dat verhaal op zich een impact zal hebben op de wereld. Daarom kan het ook militant zijn om bepaalde dingen niet te brengen.
Nagenoeg alle Vlaamse media vinden dat Franstalige media militant zijn, wat op zich waar is, maar het zijn zelf ook militanten, de ene al wat meer en uitgesprokener dan de andere. De Morgen is in deze zelfs militant tegen het extreem nationalisme.
Maar of mijn blog dat duidelijk maakte... dat is inderdaad een meer dan terechte bedenking.

Maar voila, dat alles is dus veel genuanceerder dan die blog. Het probleem daar was heel eerlijk dat ik te weinig tijd heb genomen om het te beargumenteren, uit te werken,... en het dus inderdaad: "eerder frustraties van enkelingen, die een ganse dag het web afspeuren naar iets waar ze hun gal over kunnen spuwen zijn, of het gaat toch flink die richting uit.

de meerpolige samenleving en de toekomst

Even tijd nemen om te antwoorden. Ik geloof niet dat het in de journalistiek op minuten aankomt om een mening te vormen. Op Indymedia zijn er gelukkig (burger)journalisten die met de nodige tijd en toewijding schrijven aan hun artikels en/of sprekend fotograferen.

Over de 'militante' Standaard: als alle kranten exact hetzelfde zouden schrijven (wat helaas steeds vaker gebeurt), dan zou ik mij daarover ernstig zorgen maken. Maar anderzijds zie je vaak politici die hun toon aanpassen naargelang het medium dat ze voor zich hebben. Dat stemt me dan weer gerust. Politici zijn zich blijkbaar bewust dat hun grote gelijk niet door de ganse bevolking op applaus wordt onthaald.

Een petitie van 100 000 voor solidariteit wil al wat zeggen. Als militant zoveel wil zeggen als 'in staat om te mobiliseren rond een bepaald standpunt', dan is dat een bijzondere eigenschap van de democratie. In die zin zie je heel wat mobilisatie rond het standpunt dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de toekomst van onze aarde, voor onze relaties met de derde wereld en voor onze toekomstige generaties.

Maar als militant betekent 'alles weren wat niet in het eigen gelijk past', dan is dat volgens mij kortzichtig en kortstondig. Opiniemakers hebben dan al een externe oorzaak nodig om hun gelijk mee te halen. En wat is in een geglobaliseerde wereld nog een externe oorzaak? Na de 'preventieve oorlog' in Irak toch zeker niet 'iets waarmee men de publieke opinie kan overtuigen'. Al geef ik grif toe dat men nog steeds kwalijke pogingen onderneemt.

Over polarisatie heb ik een hele andere mening, die niet in de lijn ligt van wat de meeste journalisten van Indymedia hierover schrijven. De samenleving kan je indelen in arm en rijk, man en vrouw, links en rechts, homo en hetero... . Polarisatie tussen beide groepen kan een standpunt verduidelijken, maar grote fronten zijn volgens mij niet de manier om conflicten op te lossen. Grote fronten geven enkelingen de kans om de fronten aan te stoken en de macht te manipuleren. Vandaar dat ik de polarisatie wel wil beschrijven, maar nooit vanuit één pool tegen een andere pool wil schrijven.

Ik wil liever als journalist en schrijver het algemeen belang voor ogen houden. Dit wil zeggen: telkens opnieuw onderzoeken en bevragen wat de samenleving en bij uitbreiding onze planeet nodig heeft om goed te kunnen samenleven.

Een voorbeeld: zowel armen als rijken hebben belang bij zuiver drinkwater, eigen voedselvoorziening, vrede en veiligheid. Een ander voorbeeld: zowel mannen als vrouwen hebben belang bij inspraak in hun eigen loopbaan, bescherming van hun privacy, etc. Nog een voorbeeld: zowel industrielanden als ontwikkelingslanden hebben belang bij daadwerkelijke maatregelen tegen de uitputting van natuurlijke grondstoffen en tegen de opwarming van het klimaat.

Polarisatie is nergens een antwoord om problemen aan te pakken. Ik kan me vergissen, toch denk ik dat de tanende macht van de Verenigde Staten het einde aankondigt van de laatste generatie van polariserende wereldmachten. Vanaf dan leven we in een meerpolige, globale samenleving, waarin allerlei denkkaders nog steeds kunnen ontwikkelen, maar nooit meer zo dominant dat zij de rest van de wereld onderdrukken.

De 'militante Vlaming' schijnt vooralsnog niet echt overtuigd van een meerpolige samenleving. Maar militante wereldburgers zouden in dit verband toch een eind moeten kunnen meegaan.

Verwarring ?

Zou het niet kunnen er wat (begrips)verwarring is?

Als ik zeg dat we in een gepolariseerde wereld leven zeg ik helemaal niet dat ik dat leuk of goed vind laat staan dat ik dat een antwoord zou vinden.
Ik stel vast dat de tegenstellingen in de samenleving dieper worden, ... dat wil niet zeggen dat ik dat toejuich.

Persoonlijk denk ik dan weer dat bepaalde groepen in de smaneleving soms wel tegengestelde belangen hebben. Als we willen dat iedereen op deze planeet over een goed inkomen, onderwijs, voeding, milieu,... beschikt dan zullen sommigen op bepaalde tereinen zeer veel water bij de wijn moeten doen. Het probleem vandaag is volgens mij precies dat zij die over een rijkgevulde wijnkelder beschikken enkel en alleen denken aan hoe ze zo snel mogelijk over een zo groot mogelijk wijn voorraad kunnen beschikken. Die wijnkelder moet alsmaar groeien, lieft zo snel mogelijk en met de exculsiefste wijnen. Dat ze om die wijnkelder steeds maar uit te breiden onderweg duizenden zelf miljoenen mensen in de armoede storten, het milieu op zeep helpen, ... dat staan ze niet een bij stil.

Natuurlijk heb je dus gelijk als je zegt dat we als mens eigenlijk te winnen hebben bij meer gelijkheid, meer gelijkwaardigheid, ....
Maar de oorlog van de VS tegen Irak geeft toch aan dat sommigen bereid zijn mens noch milieu te sparen in hun jacht op steeds meer winst (petro dollars in dit geval). In dat concrete verhaal vind ik het als media-activist belangerijk om aan te geven dat dit nefast, vernietigend, contraproductief (zelf destructief), ondemocratisch en zelf ronduit moordend is (op hoeveel doden staan te teller vandaag?)

Als ik wil dat mijn vriendin gelijke kansen heeft in haar persoonlijke ontwikkeling dan moet ik er ook zijn voor de kinderen, voor het huishouden, ... Daar wij geen centen hebben voor meiden, nanny's,.... wil dat dus zeggen dat ik als man weldegelijk inboet op wat gangbaar is in deze samenleving (waar de persoonlijke ontwikkeling van de vrouw nog steeds moet wijken voor die van de man,...). Ik vind dat persoonlijk de normaalste zaak van de wereld en ervaar dat niet eens als *inboeten* ... Maar het helpt volgens mij niet om de kop in het zand te steken en te ontkennen dat ook in onze westerse samenleving de gelijkheid tussen vrouw en man nog geen realiteit is.

Wie naar gelijkheid wil streven kan dat toch alleen maar door de ongelijkheden aan te kaarten en te bestrijden?

globaal anders

Ik ben het ermee eens, en vele burgers met ons, dat ongelijkheid en onrechtvaardigheid niet iets is waar we achter kunnen staan. Kijk eens naar de koppen in de kranten gisteren: "Draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking groeit bij Vlamingen".*

Kan je inderdaad alleen naar gelijkheid streven door ongelijkheid te bekampen? Het is nodig om de ongelijkheid en het onrecht in de aandacht te plaatsen. Wie naar rechtvaardigheid wil streven, kan dat door onrecht aan te klagen en te bestrijden ... maar ook door zelf rechtvaardig te zijn. Rechtvaardigheid gaat in grote mate over gelijke rechten, maar ook over kansen voor ontwikkeling. Dat daarbij drie belangrijke dimensies zijn: samenleving, ecologie en economie, daar zijn we het het in grote mate over eens.

Een meerpolige samenleving wil zeggen dat er niet één of twee polen zijn die de eindbeslissingen nemen. De oorlog in Irak toont dat de kosten voor de VS groter zijn dan de baten. Puur economisch komt het saldo onder nul. Als we de menselijke en milieukost effectief berekenen, dan kunnen we besluiten dat een éénpolige wereld niet leefbaar is. Wat zou er gebeuren als ontwikkelingslanden schadeclaims beginnen indienen tegen industrielanden? In mijn ogen is dat rechtvaardigheid. En het bijzondere is dat deze schadeclaims niet zullen verjaren omdat ze generaties lang doorwerken.

Ik ben niet helemaal overtuigd dat tegenstellingen dieper worden. Er zijn groepen die er belang bij hebben om tegenstellingen uit te diepen en de rijkdom is onnoemelijke oneerlijk verdeeld, met alle onrechtvaardige gevolgen vandien. Maar een persoon is meer dan wat hij of zij bezit. Een persoon heeft op zichzelf waarde en kan ook waarden creëren. De zoektocht naar die waarden lijkt soms ver verwijderd en is nooit een gemakkelijke zoektocht geweest, maar ze komt terug in een bijzonder rijke en niet te ontkennen diversiteit.

Behalve tegenstellingen zijn er sterke gemeenschappelijke banden, die we delen omdat we op dezelfde planeet leven. Onze kinderen zullen op dezelfde planeet opgroeien. We hebben slechts één blauwe planeet. Wie wil samenwerken en samenleven, zal uit die verbanden de grootste creativiteit en overlevingskansen putten. Wie, op lange termijn, niet wil samenwerken aan een gezamelijke toekomst, zet uiteindelijk zichzelf buiten spel.

De discussie is hiermee niet gesloten, maar ik hoop dat ik heb duidelijk kunnen maken dat strijdvaardigheid voor mij nog iets anders betekent dan het woordelijk bekampen van nationalisten en superrijken.

(* "Maar de Nederlanders geven guller" stond erbij.)

Men zou moeten beginnen met

Men zou moeten beginnen met het waarde-oordeel van anderen te respecteren. Het uitgangspunt in een discussie moet zijn dat het waarde-oordeel van alle mensen evenwaardig is. Enkel dan kan er een echt maatschappelijk debat ontstaan. Een gezond maatschappelijk debat zal automatisch resulteren in duizenden opinies met alle mogelijke nuances ipv. 2 kampen die zoals nu mekaar rauw lusten en waar het doel de middelen heiligt. Tegenwoordig ontmoedigt men de mensen om zich een persoonlijke mening te vormen. Iedereen is constant bang om 'betrapt' te worden op incorrectheid door het eigen kamp. Men verandert nog liever de eigen mening dan op bepaalde punten het eens te zijn met het andere kamp. Men is goed bezig het vrije denken te doden in onze maatschappij.

Jo

Gepost door Jo
13.12.2007