Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Knol, knowledge on the edge?

Knol, knowledge on the edge?

Google komt met concurrent voor Wikipedia

bron: HBVL.be, 14 december 2007

Google, het bedrijf achter de populairste zoekmachine op internet, heeft plannen om een concurrent voor de gratis internetencyclopedie Wikipedia uit de grond te stampen. Het naslagwerk zou "Knol" gaan heten.

Udi Manber, een van de toplui bij Google, kondigde het initiatief donderdag aan op de blog van het bedrijf. "Google helpt de internetgebruikers om snel de informatie te zoeken die ze nodig hebben, maar niet alles is te vinden op het web. Miljoenen mensen beschikken over nuttige informatie die ze graag met de rest van de wereld willen delen. We willen hen een manier geven om hun kennis neer te schrijven."

Google lijkt daarmee in het vaarwater van Wikipedia te komen, de gratis internetencyclopedie die al meer dan twee miljoen artikels telt (in de Engelstalige versie). Het Google-alternatief zou de naam "Knol" krijgen, een afkorting van "knowledge", die in het Nederlands evenwel een tamelijk vreemde bijklank heeft.

Anders dan bij Wikipedia zou de auteur van een artikel op Knol een deel van de advertentie-inkomsten binnenrijven. Eveneens in tegenstelling tot de concurrent, kunnen op Knol verschillende - tegengestelde - artikels over een onderwerp naast elkaar bestaan. De gebruikers kunnen een stem uitbrengen op het artikel waarvan zij vinden dat het de waarheid het dichtst benadert.