Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Niet proper, niet grappig!

Niet proper, niet grappig!

“Troep”, “vuilnis” en “afval” dat in de straten blijft liggen,staat begin 2008 centraal in Antwerpen. Vrijdag ochtend 11 januari voerden enkele tientallen syndicalisten van het ABVV en ACV actie in “de duurste winkelstraat van Vlaanderen”, de Meir. Leden van de Algemene Centrale ABVV en van Voeding en Diensten ACV poetsten begeleid met veel lawaai en vakbondsvlaggen deze centrale straat en trokken op naar het Stadhuis. Aldus werd door de vakbonden “Een jaar campagne voor fatsoenlijk werk” ingezet in heel Vlaanderen.

foto2.JPG

"Boven-de-partijen-beleid"

Het waren hoofdzakelijk vrouwen die op straat kwamen. Een pamflet zegt: “Niet proper en ook niet grappig !”. Schoonmaaksters moeten gemiddeld 700 m2 onderhouden. Per uur! Kunt u zich dat voorstellen, vragen zij. Inderdaad… Vijf jaar geleden was dat nog 300 m2 per uur. Ondernemingen beknibbelen op onderhoudskosten, schoonmaakbedrijven geven toe en bezuinigen in hun personeelsuitgaven. De schoonmaaksters zijn de dupe. Tijdens een helse werkdag die om 5u3O begint, verdienen ze 10,73 euro per uur. Ze roepen op hen te steunen bij hun acties voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en lonen. Met deze symbolische actie op de Meir werd de toon gezet.

De “mannen en vrouwen van de vuilkar” dan. Ze worden in de Scheldestad zélf als vuil behandelt. Zowel door UNIZO Antwerpen (Unie van Zelfstandige Ondernemers) als door Schepen Guy Lauwers (SP.a, Leefmilieu, Stads en buurtonderhoud). Lauwers is met zijn ervaring als vakbondssecretaris (ABVV-ACOD) in het Schepencollege “geparachuteerd”. Lauwers verklaard de oorlog aan de mannen en vrouwen van de Stadsreiniging.

Deze Schepen wordt ook binnen de SP.a gecontesteerd. Als ex vakbondsman aarzelt hij niet volop de neoliberale koers te volgen, die ook deze van de SP.a is. Arbeiders zijn dan al dan niet bruikbaar vuil. In een tekst van 16/06/2006 jubelt Burgemeester Patrick Janssens als hij de komst van Lauwers aankondigt op de SP.a lijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen: “Het is niet ons doel bestaande structuren kost wat kost te behouden, wel om ze altijd kritisch te evalueren en indien nodig aan te passen. Zowel Guy Lauwers als Leen Verbist zijn erg loyaal aan het Antwerps project dat een “boven- de-partijen-beleid” hanteert”…

Autonoom afvalbedrijf

Of duidelijker, Lauwers is ingehuurd om “de vuilkar” over te leveren aan de privé. Op het Stadhuis leeft de opvatting dat hij met zijn syndicale ervaring de werkende mensen, die slachtoffer zullen zijn van dit “boven-de-partijen-beleid” (lees: boven-de-wet) koest kan houden. Een illusie…

Lauwers gaat er met vuile voeten doorheen. Na Patrick Janssens, nu een citaat van Erik De Bruyn, voorzitter van SP.a Rood op http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/ (08/01/2008).: “Lauwers wil in 2009 de dienst Stadsreiniging omvormen tot een autonoom afvalbedrijf. Centraal in zijn argumentatie staat het feit dat momenteel 165 van de 670 personeelsleden van deze dienst niet of slechts gedeeltelijk inzetbaar zijn. “Deze mensen kampen met onder meer psychische, drugs- of alcoholproblemen”, zegt Lauwers. Een autonoom bedrijf zou daar een mouw aan kunnen passen, zo heet het. “Dan is ook een efficiënter personeelsbeleid mogelijk. Je bent dan inzetbaar of niet inzetbaar. Wie zijn werk niet meer kan doen binnen de afvalophaling krijgt een andere job of gaat met vervroegd pensioen”…

Een betoger vrijdag ochtend op de Meir zei dat in de Schoonmaaksector net als in de haven, in de petrochemische nijverheid, de auto assemblage en elders inderdaad “alcohol en drugs” gebruikt worden om de stres en de onmenselijke werkomstandigheden aan te kunnen. En dat werknemers psychische problemen hebben.De “socialist” Lauwers en zijn partij denken niet aan een menselijke oplossing van uit gezondheidszorg, wel aan een “autonoom afvalbedrijf” (=privatisering) dat met de “kneusjes” kan afrekenen.“Een vuilnisman haalt per dag gemiddeld 7 ton huisvuil op”, zegt Skender Baleci van ACV-Openbare Dienst. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze mensen meer vatbaar zijn voor arbeidsongevallen en ziekte”.

De "Grootgrutters" van Unizo

De mannen en vrouwen van “de vuilkar” lieten de voorbije weken van zich horen met werkonderbrekingen, stakingen en acties. Ook na de onbeschofte taal van Lauwers in de media. UNIZO Antwerpen (Unie van Zelfstandige Ondernemers) organiseert de grootgrutters, een deel van de middenstand, niet de meerderheid. UNIZO beschouwt de mensen van de Stadsreiniging als haar onbetaalde slaafjes. Jaarlijks is ook UNIZO Antwerpen mee verantwoordelijk voor de onwaarschijnlijke zwijnerij op de commerciële Kerstmarkt, eindejaar en de daarop volgende Solden. (Zie op deze site “Nieuwjaar in Antwerpen…Gezellig of helemaal niet?” By Fototrekster on 03/01/2008. Nieuws.)

Daar waar van organisatoren van sportieve of culturele manifestaties op de openbare weg door de Stad terecht geëist wordt dat ze plein of straat proper achterlaten, verwacht UNIZO dat de stedelijke reinigingsdienst kots en gebroken glas van tussen de straatstenen peutert. Ook deze “zelfstandige ondernemers” menen boven de wet te staan. De ondervoorzitter van UNIZO Antwerpen heet Nico Volckeryk en is uitbater van een “punk boetiekje” in de “bruisende Kammenstraat”. UNIZO meent arrogant dat de Stad iets kan leren van hen, grootgrutters. Hoe de Stad in een mestpacht omvormen, dat zeker.

Nico Volckeryck was in een nabij verleden niet uit de regionale media weg te slaan als woordvoerder van …“Groen!” – Antwerpen. Hij richtte binnen “Groen!” Vlaanderen de “Groene Zelfstandigen” op. Ondertussen verkaste hij naar UNIZO en beschuldigt er de vrouwen en mannen van de stedelijke reinigingsdienst van de mede door UNIZO uitgelokte rotzooi niet gratis van de straat te krabben. Zijn “ecologisch geweten” weegt niet bepaald zwaar. Zijn “sociaal” evenmin. “Punk” rijmt voor hem op “poen”.

Meer overuren

Na de actie op de Meir van de vakbonden en acties van de Stedelijke reinigingsdienst zelf,dacht het Stadsbestuur even na… Het Schepencollege besliste vrijdag dat bedrijfsafval van winkels voortaan mits betaling wordt opgehaald. En “het wordt administratief minder moeilijk om reinigingspersoneel overuren te laten doen”. Schepen Guy Lauwers zei: “Er waren serieuze ingrepen nodig”. Ten koste van de arbeiders,dus. Of de vakbonden het eens zijn met meer overuren – een verdere aantasting van het persoonlijk leven en nog meer stres – valt nog te bezien.

Dat bedrijfsafval afgehaald wordt mits betaling,het is maar normaal. Worden de arbeiders en arbeidsters nu meer betaald? Dit alles lijkt meer op een knieval voor UNIZO dan een tegemoetkoming aan de arbeiders van “de vuilkar”. Maar tja, zoals Burgemeester Janssens zei, zijn partijgenoot Lauwers is dan ook “erg loyaal aan het Antwerps project” dat de openbare diensten verder uitverkoopt aan de privé.

foto1.JPG
foto3.JPG
foto4.JPG
foto5.JPG

foto's: Solidair