Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Honderd betogers eisen Belgische veroordeling Gaza-blokkade

Honderd betogers eisen Belgische veroordeling Gaza-blokkade

BRUSSEL - België moet de Israëlische blokkade van de Gazastrook streng veroordelen. Met die eis verzamelde woensdagavond een hondertal mensen voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel. Het initiatief kwam van Intal, maar de betoging werd gesteund door o.m. Vrede vzw, het Vlaams Palestina Komitee, Codip en de Association Belgo-Palestinienne.

Bekijk fotoreportage

"Gaza is één grote openluchtgevangenis met meer dan een miljoen mensen. Alle levensmiddelen die noodzakelijk zijn voor een normaal leven worden door Israël geblokkeerd. Dat weegt enorm op de bevolking," zegt Mathias Van Hove van het Vlaams Palestina Komitee (VPK).

Bert De Belder van Intal bevestigt dat. "Formeel gezien heeft Israël zich uit Gaza teruggetrokken en zouden de Palestijnen zichzelf kunnen besturen. Maar als je volledig omcirkelt bent en militair in een wurggreep gehouden wordt, kan je natuurlijk niet spreken van het einde van een bezetting. De toevoer van water, voedingsmiddelen, medicamenten en brandstoffen moet grotendeels gebeuren via Israël. Nu heeft Israël de wurgreep nog verstevigt, door grensposten te sluiten en de toevoer van brandstoffen te blokkeren," legt De Belder uit. De beelden van Palestijnen bij kaarslicht zijn ondertussen bekend.

Terroristen?
Israël zegt dat het zich verdedigt tegen terroristen. "Dat is een ongelooflijk eenzijdige weergave van de feiten," reageert Mathias Van Hove op dat argument. "Die Palestijnse raketten zijn natuurlijk een gevolg van wat daar nu al jarenlang aan de gang is door de Israëlische afsluitingspolitiek. Je moet weten dat er sinds de vredesonderhandelingen van Annapolis, vorige maand, al honderddertig mensen zijn vermoord door het Israëlische leger. En zelfs tijdens de vredesonderhandelingen zijn er in Jeruzalem nieuwe nederzettingen gebouwd. Op die manier kan het natuurlijk nooit tot een dialoog komen," zegt hij.

Ons land weigert om een standpunt in te nemen. "Voorlopig horen we uit Belgische hoek alleen een oorverdovende stilte," stelt Bert De Belder vast. "We hebben een speech gevonden van de Belgische VN-ambassadeur waarin die begint met te zeggen dat de raketaanvallen vanuit Gaza moeten stoppen, zonder te spreken van de veertig Palestijnse doden die er op één week tijd zijn gevallen. Dat is de dingen echt buiten proportie plaatsen," zegt hij.

Belgische veroordeling
De actievoerders vragen van de Belgische regering een duidelijke veroordeling van de Israëlische blokkade van Gaza. "Wij vragen van België duidelijkheid in haar buitenlands beleid. Het moet niet aan de ene kant verkondigen dat het wil onderhandelen met democratische partners, en aan de andere kant toelaten dat die partners alle mensenrechten schenden," zegt Mathias Van Hove.

"De VN-rapporteur voor de bezette gebieden spreekt van oorlogsmisdaden die moeten bestraft worden," zegt Bert De Belder. "Wij zouden willen dat minister De Gucht zich aansluit bij dergelijk bewoordingen. En dat men de daad bij het woord voegt, bijvoorbeeld door het associatieverdrag tussen Israël en de Europese Unie op te schorten. De Palestina-solidariteitsbeweging vraagt dat al lang, en het is perfect mogelijk: de clausules van dat akkoord voorzien dat het bij zware mensenrechtenschendingen kan worden opgeschort," aldus De Belder.

Gaza was al een

Gaza was al een openluchtgevangenis en nu met het afsnijden van levensmiddelen, brandstoffen en electriciteit lijkt het meer en meer op een concentratiekamp.