Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Algemene Centrale wil ABVV herverkavelen: "Eén centrale per sector"

Algemene Centrale wil ABVV herverkavelen: "Eén centrale per sector"

BRUSSEL -- Als het van de Algemene Centrale afhangt, zal de socialistische vakbond ABVV er in de toekomst helemaal anders uitzien. “De arbeidsmarkt verandert en het ABVV zal zich moeten aanpassen wil ze haar rol als tegenmacht blijven spelen,” zegt voorzitter Alain Clauwaert. De Algemene Centrale stelt het sectorsyndicalisme voor. Per sector zou er dan nog één centrale overblijven die zowel de bedienden als de arbeiders vertegenwoordigt.

clauwaert.JPG

Alain Clauwaert: "Vakbond moet zich aanpassen aan veranderde arbeidsmarkt" (foto AC)

De arbeidsmarkt is in volle evolutie. Aan de ene kant komen er steeds meer bedienden bij en daalt het aantal werknemers met een arbeidersstatuut. Aan de andere kant worden ook de bedrijfsactiviteiten versnipperd. “Bedrijven concentreren zich op hun core business en al de rest besteden ze uit,” zegt Alain Clauwaert. Die ontwikkelingen op de arbeidsmarkt blijven niet zonder gevolgen voor de vakbonden. “Door die versnippering van bedrijfsactiviteiten zijn er nu vaak 3 of zelfs 4 verschillende centrales van het ABVV actief in één bedrijf. Dat is niet werkbaar en het zorgt voor een ongezonde concurrentie tussen de centrales,” zegt algemeen secretaris Jacques Michiels.

De Algemene Centrale pleit voor het sectorsyndicalisme. “Maak één centrale verantwoordelijk voor alle werknemers die actief zijn in de sector of het nu ambtenaren, bedienden of arbeiders zijn,” aldus Clauwaert. De voorzitter ziet vier grote clusters: de openbare diensten, de industrie, de dienstensector en de non-profit. “De herverkaveling zal moeten uitgaan van die clusters, maar er kunnen best ook meer centrales zijn per cluster.” Clauwaert stelt dit idee tegenover het oude voorstel om drie centrales over te houden: één voor de ambtenaren, één voor de bedienden en één grote arbeiderscentrale.

Bedienden
De discussie staat natuurlijk niet los van het debat over de harmonisatie van het bedienden- en arbeidersstatuut. In juni zou een werkgroep daar een voorstel over moeten klaar hebben. “Maar zelfs zonder zo'n eengemaakt statuut moeten we ons verenigen,” meent Clauwaert.

De titel van grootste centrale van het ABVV gaat voortaan naar de bediendencentrale van BBTK. Zal de BBTK net op dat moment bereid zijn om die positie eventueel opnieuw af te geven? Jacques Michiels ziet geen probleem. “Ik lees in de krant dat de nieuwe voorzitter Erwin De Deyn juist een opening maakt voor de herverkaveling,” aldus Michiels.

Ook binnen het ABVV lijken de geesten te evolueren. Clauwaert: “Toen we dit voorstel twee jaar geleden lanceerden op ons congres klonk het nog nieuw en provocerend, vandaag staat het op de agenda van het federaal congres van het ABVV begin juni.” Clauwaert en Michiels benadrukken ook dat ze niet over één nacht ijs willen gaan. “Verwacht geen revolutie op het congres, wel een aanzet om de discussie op te starten en concrete ervaringen op te doen,” zegt Michiels.

Eenheid
Zulke concrete pogingen tot toenadering bestaan trouwens nu al. Clauwaert: “Vroeger was ook de voedingscentrale net als wij actief in de sector van de social-profit. We hebben afgesproken dat de Algemene Centrale die activiteiten overneemt. Tegelijkertijd hebben wij bepaalde activiteiten in de tuinbouwsector aan de voedingscentrale overgelaten.”

Hoe de socialistische vakbond er in de toekomst ook uitziet, Clauwaert houdt er aan om de federale eenheid te benadrukken. “Meer dan ooit pleiten we voor een eensgezinde en federale vakbond. Ook binnen onze centrale zijn er discussies, maar samen met Vlamingen, Brusselaars en Walen komen we altijd tot één standpunt,” aldus Clauwaert. Ook het sectorsyndicalisme gaat in de ogen van Clauwaert uit van een interprofessionele aanpak. “We zijn niet voor syndicalisme à  la carte.”