Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Burgermedia in theorie & praktijk

[Fotoreportage] Burgermedia in theorie & praktijk

Een honderdtal mensen kwam zondag een kijkje nemen op de opendeurdag van Indymedia.be. Ze konden er in primeur kennismaken met het boekje “Burgermedia: opmars, ervaringen, bedenkingen”, luisteren naar een uiteenzetting van Nico Carpentier en meer te weten komen over de plannen van Indymedia.be.

(tekst christophe)

01.jpg

Tijdens zo'n opendeurdag kijken we terug op enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar (het mediakamp op Sfinks, de G8, de verslaggeving over de verkiezingen en de formatiecrisis), maar richten we de blik ook op de toekomst. In 2008 hopen we bijvoorbeeld in navolging van het Irak-rapport opnieuw enkele collectieve onderzoeksprojecten te realiseren. Zo komt er een dossier over eerlijke fiscaliteit.

Dergelijke dossiers verhogen de kwaliteit op de site. Meer kwaliteit proberen we ook te bekomen met workshops en de uitbreiding van lokale en thematische groepen binnen Indymedia.be. Mediaspecialist Nico Carpentier plaatste daar tijdens zijn uiteenzetting meteen enkele kanttekeningen bij. “Het concept kwaliteit is een tweesnijdend zwaard waarachter een heel systeem van normen en waarden schuilt. Natuurlijk zegt de elite: neem onze waarden en normen over. Indymedia.be moet een kritische houding hebben tegenover kwaliteit en bouwen aan een alternatieve kwaliteit.”

Carpentier prees de radicale invulling van het concept participatie bij alternatieve media als Indymedia.be en Radio Centraal. “Jullie zijn redelijk stabiel en houden het al een tijd vol. Dat alleen al is een verdienste in de geschiedenis van alternatieve media. Maar het schept ook een verantwoordelijkheid. Jullie moeten dat model blijven verdedigen.” Volgens Carpentier is het een uitdaging om groei te combineren met een verdieping van het democratische gehalte van het medium. Hij vindt ook dat er best een netwerk van alternatieve media komt om de levenskansen te verhogen en het participatieve discours op de agenda te houden.

02.jpg
03.jpg

Op het programma van deze dag...

04.jpg

Nico Carpentier over Burgermedia

05.jpg
06.jpg

Nico Carpentier over Indymedia en toekomst...

07.jpg
08.jpg

Tja... kleine pauze, met hapjes en drankjes...

09.jpg

Terug aan de slag... tijd voor de workshops

10.jpg

Workshop video

11.jpg

Bruno

12.jpg

Workshop profielpagina/bloggen/mogelijkheden voor community

13.jpg

Workshop debat sociale fotografie
Luc Janssens aant uitleggen

14.jpg

Han Soete debat sociale fotografie

15.jpg

foto's: Legasse