Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eén mars, twee slogans

Eén mars, twee slogans

ANTWERPEN – “Het verdriet is van ‘A’” en “stop racisme, diversiteit is realiteit”. Dat worden de twee slogans van de stille optocht ter nagedachtenis van Mohamed Bouazza, Luna Drowart, Songül Koç en Oulemata Niangadou, vrijdag in Antwerpen. De families van de slachtoffers en de middenveldorganisaties die de optocht mee organiseren zijn na heel wat discussie, tot dit compromis gekomen.

“Dit zijn niet zomaar moorden, dit zijn racistische moorden”, begint M'hamed El Ouali sociaalwerker in Antwerpen. “De allochtone gemeenschap wil enkel opstappen achter een slogan die daar de nadruk op legt. Gelukkig is die er nu, anders waren we van plan om de kinderen te laten opstappen met borden waar die slogan toch op zou staan. Zoiets zou ook kwaad bloed kunnen gezet hebben bij een aantal allochtone jongeren die zo hun probleem weer genegeerd ziet. Door twee slogans aan de optocht te koppelen, is het probleem ook opgelost. Het is een verzameling geworden waar hopelijk iedereen zich in terug vindt.”

El Ouali is niet te spreken over het getouwtrek tijdens de voorbereiding van de mars. “Eerst was beslist dat de slogan “het verdriet van ‘A’” zou worden. Deze slagzin kwam er vooral onder druk van de familie van Luna en enkele Vlaamse middenveldorganisaties. De families van de andere slachtoffers en de vertegenwoordigers van de allochtone gemeenschap wilden echter de nadruk leggen op het racisme als aanleiding voor deze gruwelijke daden”, legt hij uit.

Vrijdag zouden de betrokkenen samenkomen om te beslissen over de tweede slogan. Maar nog voor het zover was, is al een mail rondgestuurd naar duizenden adressen met daarin de boodschap dat de slogan “het verdriet van ‘A’” zou worden. “Eerst wisten we het niet maar nu blijkt dat Vaka/Hand in hand dat verspreid heeft. Zoiets is onbegrijpelijk. Tegen de wil van drie van de vier van de betrokken families wordt een slogan verstuurd die voor hen de lading niet dekt”, vertelt El Ouali verontwaardigd.

Ondanks de perikelen is El Ouali blij met de stille optocht. “Ik hoop dat er veel volk komt opdagen. Als we de 80.000 halen zoals bij de stille mars voor Joe Van Holsbeeck, zou dat een sterk signaal zijn.” Toch gelooft hij niet dat dit een omwenteling in de Vlaamse mentaliteit zal teweeg brengen. Daar is volgens hem meer voor nodig dan een mars. “Een mars is eerder een emotionele reactie. Het is aan de politiek om daar daadwerkelijk iets mee aan te vangen.”

met welke tram?

Bizar: Net dit verlengd weekend, en dus ook vrijdag, zullen veel trams niet of slechts een gedeeltelijk parcours rijden, werd zopas beslist. Het gaat om trams 10, 12, 24 .... Zie www.gva.be voor meer uitleg.