Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ilya Kotchergin

Ilya Kotchergin

.

De inval van de Amerikaanse troepen in Irak is volgens mij één van de belangrijke kwesties van onze hedendaagse tijd waar geen eenduidige antwoorden op zijn. Mag je met geweld regimes die een potentieel gevaar zijn voor de wereld elimineren als er geen mogelijkheid bestaat om het probleem op te lossen op een democratische manier? Is het verstandig om de vrijheid van burgers te beperken omwille van hun eigen veiligheid? Er bestaat een hele resem van dergelijke vragen. De meningen hierover kunnen volledig tegenovergesteld aan elkaar zijn, maar gelijkwaardig in hun logica en onderlegdheid.

Ik woon in Rusland waar politieke doelmatigheid, zeer populair bij de leiding van het land, een manier is om zichzelf te rechtvaardigen . Met dergelijke woorden werden in onze geschiedenis en worden nog altijd afschuwelijke dingen gerechtvaardigd.

Op het eind van de jaren tachtig, begin de jaren negentig was er in Rusland de opleving van een burgerbeweging die streefde naar democratie. Nu is er een volledige onverschilligheid voor in de plaats gekomen. Er is zelfs sprake van een negatieve houding t.o.v. een democratische maatschappij. De simplistische idee van een sterk imperium dat geleid wordt door een sterke autoritaire leider heeft nu de bovenhand.
Volgens mij is één van de redenen hiervan de politiek van andere landen en in het bijzonder die van Amerika, het zogenaamde bolwerk van democratie. De Verenigde Staten kunnen een oorlog beginnen in Irak om daar hun waarden te verspreiden en om het leven van de Irakese bevolking te verbeteren waarbij ze zich met hun politieke doelmatigheid rechtvaardigen. Een dergelijke gewelddadige verspreiding van geluk was iets typisch in de Sovjetmaatschappij.

Maar wat moet er gebeuren in de wereld van vandaag met de totalitaire regimes waar de burgerbevolking vermoord wordt? Wat te doen met de leiders van die regimes die gevolgd wordt door een massa volk, wat te doen met die massa’s? Wanneer is een krachtige beslissing van andere “meer democratische landen” onontbeerlijk en wanneer is het enkel in het voordeel van militairen en politici?

Volgens mij is er geen antwoord op dergelijke vragen als men geen rekening houdt met de hoofdwaarden in onze hedendaagse maatschappij. Voor de oplossing van dergelijke kwesties is het absoluut noodzakelijk om kunst en cultuur er bij te betrekken. Het is immers de kunst die vaak een oplossing kan bieden voor “onoplosbare” vragen.

Ilya Kotchergin
Russian writer
Nederlandse vertaling door Martine Van Hecke

Bericht aan de Bevolking is een initiatief van Het beschrijf, in samenwerking met het B/Russell/s Tribunal. Een aantal auteurs van deze teksten treedt ook aan op de Literaire Wake n.a.v. 5 jaar oorlog in Irak, op woensdag 19 maart van 20 u. tot 24 u. in Literatuurhuis Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel. Zie www.passaporta.be

Link naar het overzicht