Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Oorlog is dus geen kunst’-debat: Irak, vijf jaar na de inval, en geen stap verder?

‘Oorlog is dus geen kunst’-debat: Irak, vijf jaar na de inval, en geen stap verder?

GENT -- ‘De tijd gaat snel, gebruik ‘m wel’, zegt men wel eens. Ruddy Doom, Sami Zemni, Ayfer Erkul en Dirk Adriaensens maakten woensdagavond in de Vooruit gelukkig een betere analyse van vijf jaar dood en verderf. Een echt stevig debat tussen de specialisten was het echter niet omdat drie personen wegvielen. Maar de sprekers gaven een wederom onthutsende stand van zaken over waar we nu staan in Irak, vijf jaar na de inval. Er was ruimte voor humor, vooral dankzij de fotoreportage over een reis door Irak van theatermaker Hazim Kamaledin.

11c.JPG

(vlnr:Joel De Ceulaer, Ayfer Erkul, Sami Zemni, Dirk Adriaensens en Ruddy Doom)

De avond begint met een hulde aan Hugo Claus. De rector van de Gentse universiteit, Paul Van Cauwenberge, kende hem persoonlijk. Hij eert de creatieve wervelwind door een van Claus’ vele gedichten voor te lezen. Meteen daarna nemen de laureaten van de Emile Zola-prijs een aandenken in ontvangst uit de handen van de rector. (Zie artikel op http://www.indymedia.be/nl/node/26702).

Ruddy Doom (professor Vakgroep Studie van de derde wereld, UGent),
Sami Zemni (professor Vakgroep Studie van de derde wereld, UGent),
Ayfer Erkul (journaliste van De Morgen en onlangs nog op reportage in het Midden-Oosten) en Dirk Adriaensens (lid Brussels Tribunal, tracht een brug te vormen tussen het verzet van de intellectuelen in de Arabische wereld en de vredesbewegingen in het westen) voerden hevige gesprekken in de Vooruit. De moderator was Joel De Ceulaer van Knack.

Of er, behalve het Vlaams Belang, nog andere voorstanders van de oorlog in Irak zijn, wilt hij eerst weten. Volgens journaliste Ayfer Erkul “zijn de Koerden in Noord-Irak nu bijna op weg om een eigen staat op te richten, maar ze zijn er nog lang niet. Toch halen ze op die manier dus voordeel uit de oorlog.” Voor alle duidelijkheid:Erkul beweert niet dat de Koerden voorstanders zijn van de oorlog. “De Irakezen zullen de Amerikanen niet dankbaar zijn, zoals de Belgen waren na de landing in Normandië, want de VS heeft eerst aangezet tot een opstand tegen de Koerden en zich dan teruggetrokken”, merkt Ruddy Doom later in het debat op.

De echte reden voor de oorlog
Volgens Dirk Adriaensens zijn dat het Project for a new american century, en grote bedrijven die miljardenwinsten maken dankzij de oorlog. "De oorlog is zeer geldverslindend –25000$ per gezin in de VS- en is een oorzaak van de financiële crisis. Met dat geld zouden problemen zoals de klimaatcrisis veel beter aangepakt kunnen worden". “Irak heeft de meest neoliberale markt ter wereld”, verklaart hij. Adriaensens is lid van Brussels Tribunal, een platform van intellectuelen, artiesten en activisten dat de permanente oorlogslogica van de VS en haar bondgenoten aanklaagt. Doom merkt nog op dat er verdeeldheid is aan de top van het PNAC en hij denkt dat ze Iran niet zullen willen binnenvallen, al zullen de beleidsmakers in de VS dat niet openlijk zeggen. Hij merkt ook op dat het PNAC er via het bezit van olierijkdommen wil voor zorgen dat de VS als enige grote wereldmacht overblijft.

PNAC draagt de volgende kernpunten uit: Amerikaans leiderschap is goed voor zowel Amerika als de rest van de wereld. Dat leiderschap vereist militaire kracht, diplomatieke energie en overtuiging aan morele principes. Onder de oprichters en leden van PNAC bevonden zich onder meer Jeb Bush, gouverneur van de staat Florida, Dick Cheney -vicepresident onder George W. Bush-, Steve Forbes, -kapitaalkrachtig directeur en redacteur van Forbes Magazine-, Donald Rumsfeld-Minister van Defensie (Secretary of Defense) onder George W. Bush-, Paul Wolfowitz-adviseur van president George W. Bush en ex-voorzitter van de Wereldbank- en Richard Perle.

“Het terrorisme is enorm toegenomen in Irak sinds de militairen toekwamen en de oorlog begon”, weet Ayfer Erkul.Het zorgde voor het ontstaan van een Al Qaida-afdeling in Irak. “De VS wist dat bovendien op voorhand en hetzelfde gebeurde in de Sahel-regio”, aldus Sami Zemni. Adriaensens :“De VS leidt dubbelagenten op en het is sinds die personen overgeplaatst werden naar Irak, samen met een investering van 3 miljard $, dat er gebedshuizen worden opgeblazen, en dat er gruwelijke moorden met drilboren en zoutzuur gebeuren. Volgens veel Irakezen zijn de Britten ook medeplichtig aan aanslagen.” Het Iraakse verzet –dat ook bestaat uit moslims- vecht tegen de bezetting, én tegen Al Qaida, weet het panel. Doom: "Bush vraagt bovendien ook de hulp van God voor zijn oorlog".

Waarom hebben wij geen last van terrorisme?
“Ons imago bij internationale netwerken is redelijk goed door het verzet tegen het starten van de oorlog, reageert Sami Zemni.” “Maar er werden ook al verschillende extremistenbendes opgerolt en er zijn al veel langer netwerken in ons land”, merkt Ayfer Erkul op. Doom vreest dat De Crem een fout maakt door troepen te sturen. “En De Patriot act zorgt er bovendien voor dat zelfs verdachten onjuist behandeld worden en er is zelfs een voorstel geweest om VS-burgers hun staatsburgerschap af te nemen als ze sympathiseren met de anti-oorlogsbeweging of de ‘foute’ boeken lezen.Slechts één aanslag hier, en we krijgen misschien met hetzelfde te maken”, zegt professor Doom nog.

Moeten de troepen weg uit Irak?
“De VS zitten in een ‘catch 22’- situatie, ze zijn als het ware de kurk op de fles en onmiddellijk vertrekken is te moeilijk. Maar ze kunnen niet blijven.”weet Doom. Dirk Adriaensens :“Maar 75 procent van de Irakezen wilt ze weg, want dan verdwijnen de milities ook. Er zijn nu honderdduizenden ‘ordebewaarders’, maar die hebben nog geen enkele moord onderzocht of opgelost”. “Voor de VS er binnenviel hadden vrouwen er meer rechten dan in de omliggende landen, ze hadden respectabele beroepen , maar nu durven ze niet meer buiten te komen” vertelt Ayfer Erkul vanuit haar ervaringen in Irak. De journaliste van De Morgen ging onlangs nog op reportage in Noord-Irak.

Het debat was een deel van de serie Toestanden met de vijfde Les van de Eeuw: vijf jaar Oorlog is geen Kunst.

22.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin: Alledaagsheid, wreedheid, absurditeit en humor wisselen elkaar af

1.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 120.jpg

Hazim Kamaledin

rkk 121.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 123.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin, met zijn opmerking 'op een hoogst ironisch toontje', als had hij het over een vakantiefoto: "En hier, de electriciteitsvoorziening in Irak. Volgende foto graag".

rkk 125.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 126.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 127.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 128.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 130.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 132.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin

rkk 133.jpg

Werk van theatermaker Hazim Kamaledin, 'met hem naast de president'