Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] ACV Openbaar Vervoer: “Dit is geen staking, dit is een noodkreet”

[Interview] ACV Openbaar Vervoer: “Dit is geen staking, dit is een noodkreet”

De straten van Anderlecht beginnen steeds meer op de Far West te lijken. Een bus van De Lijn werd gisteren beschoten, de achterzijruit moest er aan geloven. De vrouwelijke buschauffeur is in shock. Haar collega's zijn de agressie meer dan beu en een spontane staking brak uit. Geert Witterzeel van het ACV geeft meer uitleg.

Dit is het vierde geval van agressie op korte tijd. Kan u verklaren hoe dat komt?
“Neen, eigenlijk hebben we daar geen kant-en-klare verklaring voor. Daarom gaan we samenzitten met de MIVB en de politie van Anderlecht. Zo kunnen we alle invalshoeken eens horen .Op die manier krijgen we misschien een zicht op wat er gaande is. Maar het is duidelijk dat dit een maatschappelijk probleem is, dit zeggen we al jaren. Die jongens lopen zich daar op straat dood te vervelen. Misschien komen we samen tot een oplossing.”

Jullie gaan ook in gesprek met De Lijn Vlaams-Brabant. Wat verwachten jullie van dat gesprek?
“Wij hebben enkele concrete voorstellen gedaan. Naar verzekering toe bijvoorbeeld. Daar zitten we ook altijd met problemen. De verzekering aanvaardt vaak geen gevallen van agressie: mensen moeten snel terug aan het werk, anders zijn ze hun verzekering kwijt. Of ook bijvoorbeeld een gepecialseerde arts en geen gewone arts. Dat zijn zo'n punten waar we wel iets aan kunnen doen. Als vakbond zouden we graag de maatschappij omkeren, maar we kunnen dat helaas niet. Tenzij we de middelen ervoor krijgen. Voor mij moet er nog geïnvesteerd worden in onderwijs, begeleiding, huisvesting. Er zijn zoveel problemen die samenhangen.”

Er is een spontane staking uitgebroken. Zullen jullie staken tot de directie instemt met meer veilgheidsmaatregelen?
“Ik noem dit geen staking meer, dit is een noodkreet van de chauffeurs. Wat nu gebeurt is een emotionele ontlading.”