Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Stad Mechelen start guerilla tegen copyright op Atomium

Stad Mechelen start guerilla tegen copyright op Atomium

MECHELEN -- Een erfgoedproject van de Stad Mechelen over de vijftigste verjaardag van Expo 58 botst op de auteursrechten. Omdat de organisatoren geen 91 euro per afbeelding van het Atomium aan de erfgenamen van architect Waterkeyn willen geven, gaan ze op zoek naar creatieve fotoshoppers die de ingezamelde foto's van het Atomium willen bewerken.

atomium.jpg

Het lijkt een briljant idee. Laat mensen in hun persoonlijke archief duiken op zoek naar herinneringen aan Expo 58, roep ze op hun foto's en filmpjes op een website te laden en creëer zo een interactief erfgoedmuseum. Kan niet, vindt Sabam. Want veel kans dat het Atomium op die foto's prijkt en dat gebouw is auteursrechtelijk beschermd tot 70 jaar na de dood van architect Waterkeyn. Wie een kiekje van de beroemde bollen op zijn site zet, moet 91 euro per foto betalen aan Sabam.

De organisatoren van Anno Expo in Mechelen leggen zich daar niet bij neer. “We beginnen een culturele guerillastrijd. We gaan vijftig jaar na Castro en Guevara ons Havana bevrijden. We roepen alle Mechelaars op om ten strijde te trekken tegen de juridische hinderpalen van de culturele bevrijding”, zegt burgemeester Bart Somers. Anno Expo gaat op zoek naar 100 photoshoppers/gimpers die de afbeeldingen van het Atomium willen retoucheren. Somers: “We zoeken ook creatievelingen die hun eigen Atomium creëren. Om het met Mao te zeggen: laat 1000 Atomia bloeien.” Bewerkingen van het icoon van Expo 58 kunnen immers wel. “Op de atoomstructuur van ijzer staat gelukkig geen copyright”, zegt Stefan Kolgen van Chips vzw.

Met de Atomiumguerilla willen Stad Mechelen en de organisatoren van Anno Expo het juridische en politieke debat niet ten gronde voeren. “Zie het als een vette culturele knipoog en deelname aan een maatschappelijk debat dat sowieso al gaande is,” aldus Bart Somers.

Stefan Kolgen zou wel graag een politiek debat zien over de auteursrechten. “We zijn zeker niet anti-auteursrecht, maar de rechten zoals we ze nu kennen zijn wel aan modernisering toe.”

Meer info over het erfgoedproject rond Expo 58 en 'the fifties' vindt u op:
www.anno-expo.be
Photoshoppers kunnen zich hier melden:
photoshoppers@anno-expo.be

Lees ook het artikel over het Atomium en auteursrecht in ons archief:
Dure bollen