Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een namiddag in Shanghai

Een namiddag in Shanghai

Hier nog een paar foto's van een wandeling in Shanghai; ik zou graag nog meer mensen fotograferen, maar ik vind het altijd zo invasief. Misschien als ik een mondje Chinees zal kunnen, zal het gemakkelijk zijn. Dan kan ik tenminste eerst een babbeltje slaan. Heeft er iemand misschien wat tips omtrent het fotograferen van mensen in delicate situaties (met taal communiceren is dus nog geen optie)?Chinezen voor de lens

Wat benijd ik jou. In Shanghai om te fotograferen ...
Het is inderdaad een wereld van verschil als je een beetje Chinees spreekt, maar de taal is zo verschrikkelijk moeilijk. Zelfs de begroeting 'ni hao' wordt vaak niet begrepen als je het niet met de juiste tonen uitspreekt.
Toch doet een glimlach ook al wonderen. Mijn ervaring is heel positief (ook in het begin, toen ik nog niks kon zeggen). Behalve soms bij oude mensen, krijg je zo goed als steeds lachende en spontane gezichten op de foto.
Gewoon doen zou ik zeggen en krijg je uitzonderlijk toch met een kwaaie Chinees te maken, blijven lachen en je uit de voeten maken :-)

Shanghai

Hello!
Dank u voor uw commentaar. Tot nu toe heb ik ook geen aggressieve reacties gehad, maar eerder indringende en ik weet van mijn ervaringen op het kantoor dat ik al snel verkeerde dingen doe.
En wat vind je van de fotos zelf?
groetjes, bxl71

van Zuid-Afrika naar Shanghai

Dag bxl71,

ja soms kunnen situaties nogal vervelend zijn om foto's te nemen van mensen. Ik loop soms rond met de camera en maak geen enkele foto omdat ik het zelf te vervelend vind. Ik was hier in Zuid Afrika gevraagd om foto's van een begrafenis te nemen en brr was eventjes wennen om kiekjes te nemen. Het is misschien een beetje achterbaks maar ik noem het de buikfotografie.. gewoon een breedhoeklens op de body zetten en vanop de buik fotograferen. kan soms heel leuke beelden opleveren. Ik tracht ook altijd de privacy van de mensen te respecteren en toon indien mogelijk de foto aan hen. Ik probeer altijd op enige manier contact te krijgen met de persoon of onderwerp om toch wel enige communicatie in het beeld te krijgen. Ik heb zelf ook al kwade reacties gekregen maar probeer dit dan als ik de taal niet ken via gebarentaal en mimiek uit te klaren. Met de nodige mimiek kan je heel wat bereiken.
voila even kort wat, ik hoop dat ik je hierbij wat kan helpen.

baie groet
Diederik

07.04.2008