Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Internationale Roma-dag lokt ‘Kusturica-orkest’ naar Gent

Internationale Roma-dag lokt ‘Kusturica-orkest’ naar Gent

GENT -- Goed geblazen balkanmuziek kan met zijn karakteristieke asymetrische ritmes (7/8, 9/8, 11/8)'de boel op stelten zetten', wat zaterdag maar weer eens bewezen werd. Meer dan twee uur vol muziek, spektakel,emotie en humor vlogen voorbij. Maar dat was niet genoeg voor het dansende publiek, dat na afloop om meer vroeg. Het orkest stapte na twee uur dan maar van het podium en ging tussen het volk staan om het koper letterlijk op slechts 10 centimeter van onze oren te houden. De Internationale Roma-dag op 8 april verwijst naar het eerste Internationale Roma-congres in Londen in 1971. Het is de dag bij uitstek om erkenning te vragen voor de eigenheid en de identiteit als volk.

1.jpg

Naar aanleiding van deze dag organiseren De Centrale en Opré Roma vzw jaarlijks een festival met lokale en internationale muzikanten.Er bestaat binnen het genre Balkanmuziek een verscheidenheid aan stijlen uit onder meer Bulgarije, Macedonië, Griekenland, Armenië, Georgië en Hongarije.In 1923 heeft de familie Kadrievi het orkest opgericht en nu, na al die jaren is het nog steeds een echt familie-orkest. De grote familie Kadrievi speelt nog steeds, in wisselende bezetting, gepassioneerde traditionele zigeunermuziek met een modern tintje. De huidige, vijfde generatie, bestaat uit zo'n veertig familieleden, zowel volwassenen en kinderen, allemaal muzikant volgens de aloude traditie, van vader op zoon. De huidige leider Masar Jasarov Kadrievi heeft eigen composities met de rijke traditie vermengd. Het orkest Braca Kadrievi speelt op cornet, trompet, drie tuba's, sax en percussie. Onder de naam "Kadrievi Brothers" werden in 1976 de eerste opnames gemaakt en hun eerste cd verscheen in 1999.

Op het Balkanfestival in BOZAR gaven ze onlangs initiatielessen en kon je samen musiceren met de muzikanten. De leden noemen hun muziekstijl 'Romska Orientalna Musika', waarbij het woord Romska op Rom-‘zigeuner’ slaat. Over de Roma, die oorspronkelijk uit India komen, hoor je dikwijls slecht nieuws zoals diefstallen die ze gepleegd zouden hebben of huizen die ze kraken. Bovendien wordt de bevolking gediscrimineerd in heel Europa en leeft ze meestal in armoede. Vooral in Oost-Europa stuit de minderheid op veel onrecht uit de samenleving. Toch proberen tientallen organisaties over de hele wereld jaarlijks een programma op poten te zetten om de Roma in een positief daglicht te stellen en de Internationale Roma-dag te vieren. De Roma Nation Day is de internationale feestdag van de Roma. Deze werd voor het eerst ingevoerd tijdens het 1ste Roma Wereldcongres in Londen (1971) en het is de dag bij uitstek om erkenning te vragen voor de eigenheid en de identiteit als volk. Toen nam de bevolking verschillende resoluties aan, en werden het volkslied 'Djelem Djelem’ en de Roma-vlag officieel goedgekeurd. Voortaan besloten ze ook de term 'zigeuner', die de Roma als beledigend en stigmatiserend bestempelden, te bannen.

Om deze speciale dag te vieren, stoomden in België onder andere het Hongaars Cultureel instituut en het Roemeens Informatiecentrum in Brussel een sociocultureel programma klaar dat aansluit bij het 'Europese Jaar van de Interculturele Dialoog’. De belangrijke onderdelen binnen de Roma-cultuur zoals dansen, muziek, fotografie en schilderen komen hierbij uitgebreid aan bod. De integratie van de Roma wordt een steeds belangrijker punt op de internationale agenda. Sinds tien nieuwe landen zich bij de Europese Unie aansloten, vormen zij de grootste etnische minderheid binnen de Europese grenzen. In juli 2003 vond de eerste internationale conferentie over de Roma plaats. De negen Europese landen (Kroatië, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Macedonië, Montenegro, Roemenië, Servië en Slowakije) die deelnamen aan de conferentie hadden het idee om een decennium (van 2005 tot 2015) van Roma-integratie uit te roepen. Twee jaar later, op 2 februari 2005, gaven verschillende staatshoofden en regeringsleiders in Sofia het startschot en tekenden ze de verklaring. Hiermee verbinden de landen zich ertoe om de ongelijkheid op het gebied van discriminatie, maar ook op de arbeidsmarkt, te reduceren en hun integratie te bevorderen. Binnen dit idee organiseerden het OSI (Open Society Institute) en OSA Archivum, een internationale archiefinstelling, een internationale fotowedstrijd.

Balkan-muziek (een fragment uit de film 'Time of the Gipsies')
http://nl.youtube.com/watch?v=lPyPPSEwITA&feature=related

Meer Balkan-optredens op komst op www.decentrale.be.

11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
3.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg