De dEUS-heisa: van cultuurverslaggeving naar publi-reportage
De dEUS-heisa: van cultuurverslaggeving naar publi-reportage
Bij Universal Music Belgium tellen ze na. Een beetje mediarel doet altijd verkopen, maar de huidige stroom berichten over hoge dwangsommen en arrogante platenbonzen is misschien toch niet helemaal bevorderend voor het imago van België's beste rockgroep.
Tussen De Morgen en De Standaard ontspint zich vandaag zelfs nog eens een ouderwets kwaliteitskrantenrelletje. De Morgen pakt vandaag al uit met het grote Tom Barman-interview, schendt daarmee het embargo en rikseert meteen een dwangsom van 25.000 euro. De Standaard doet dat niet, maar algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch wijdt wel een commentaarstuk aan die redactionele keuze.
Fijn, zo'n mediadebat. Alleen spijtig dat beide kranten de kern van de zaak uit de weg gaan. “De kwaliteit van die journalistiek hangt geenszins af van de vraag of je nu op zaterdag dan wel op dinsdag een interview publiceert met een rockster.” Zo probeert Vandermeersch het debat tot de volgens hem ware proporties terug te brengen. Daar gaat het natuurlijk niet over. Punt is dat deze zaak aantoont hoe de media verplicht worden hun rol te spelen in de marketingstrategie van commerciële cultuurproducenten. Het is de platenfirma die de mediareacties regisseert, niet de cultuurredacties van de kranten. De platenfirma beslist wanneer een product in de media gelanceerd wordt en hoe dat gebeurt. Denk aan de mooie foto's van de opname van Vantage Point in De Morgen Magazine van dit weekend. Door de concurrentiedruk moeten de kranten wel meespelen in die marketingstrategie. Daardoor lijkt cultuurverslaggeving steeds meer op publi-reportages.
Dat merk je bijvoorbeeld ook goed als je Focus Knack leest. De recensent van dienst mag dan op de laatste pagina's de nieuwste Hollywoodhit genadeloos afkraken, maar enkele pagina's eerder krijg je wel het obligate interview met de barslechte regisseur en overzicht van de carrière van de matig acterende topacteurs.
De kwaliteitskranten lijken dat niet eens zo erg te vinden. De Morgen stoort zich vooral aan de dwangsom. “De pers heeft leren leven met embargo's. Er is ook niks mis met embargo's. (...) Er is wel wat mis met embargo's die in contracten worden gegoten.” Dus als kranten vrijwillig meestappen in het spelletje is het minder erg?
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme