Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bonnenman klaagt woekerprijzen aan

Bonnenman klaagt woekerprijzen aan

Verkleed als Robin Hood winkelde hij al voor zo'n 150.000 euro. Na verrekening van zijn stapel kortingsbonnen betaalde hij daarbij minder dan de prijs van een brood: 1,65 euro. Hij noemt zijn acties een protest tegen de woekerprijzen.

bonnenman.jpg

De Bonnenman demonstreert een 'eerlijke prijs' uit Duitsland

Vind je het dan onrechtvaardig dat de kleine buurtwinkel hogere prijzen hanteert dan de supermarkt?

Norbert Verswijver, intussen beter bekend als 'De Bonnenman', schuift me een reclamefolder onder de neus: “Hier zie, een liter fruitsap van Granini kost in de Duitse Metro nu 0,87 euro. In de Belgische Makro betaal je daar 1,49 euro voor. Waar komt dat verschil vandaan? Mij maak je niet wijs dat het transport terug naar Antwerpen duur is. Die prijs geldt van Düsseldorf tot München en die steden liggen meer dan 600 km van elkaar. Mij maak je niet wijs dat je in Makro, Aldi, Colruyt goedkoop kan winkelen. Woekeraars zijn het! De prijzen zijn echt te hoog in ons land. En de buurtwinkels worden verplicht aan te hoge prijzen in te kopen bij de groothandels. Daar zit het probleem.”

Je klaagt dat de Coca Cola te duur is. Maar waarom drink je dan nog Coca Cola? Je kan toch ook tegen een prijs protesteren door iets anders te kopen?

“Ik wil wel Coca Cola drinken... maar goedkope! Ik koop mijn Coca Cola in Duitsland. Dat scheelt een heel pak, soms tot 50%! Mijn verplaatsing is zo terugverdiend. Ik protesteer niet tegen de Coca Cola, wel tegen de hoge prijzen in België.”

Concurrentie

“Er is geen concurrentie in ons land. In Nederland en Duitsland wel, en dat zie je goed aan de prijzen. De dag dat de eerste handelaar bij ons zulke prijzen hanteert, zullen de anderen moeten volgen. Daar wil ik voor vechten. Ik ben het beu om zoveel te horen zeuren over voetbal en politiek, terwijl de gewone man wordt uitgemolken. Laat ons het over die prijzen hebben! Dáár wil ik de aandacht op vestigen met mijn acties.”

Bonnen

“Die kortingsbonnen zaaien verwarring. Je denkt dat je goedkoop gaat winkelen, maar je betaalt nog teveel. Je knipt een bon uit voor 0,50 euro, maar er staat niet bij op welke prijs! Of je koopt een fles water waar een bon op kleeft met 0,50 euro korting; maar weet je wat er gebeurd is? Die fles is net 50 cent duurder geworden. Je denkt dat je een goede zaak hebt gedaan, en volgende keer betaal je de volle pot.
Met die bonnen worden de hoge prijzen verdoezeld. Ik speel de bal terug naar de grote bazen van de winkels. Laat ze eerlijke prijzen hanteren, dan zijn al die bonnen niet meer nodig!”


Bij je recentste actie kocht je voor 60.000 euro schoenen met 1 euro. Klopt het dat je daarbij fotokopies van bonnen hebt gebruikt?

"Ik heb in die schoenwinkel kopies gebruikt, ja. Die hebben ze moeten aanvaarden (met een geheimzinnige grijns) want anders hadden ze iets anders moeten ontkennen en dat konden ze niet doen."

Zet je de kleine handelaar daarmee niet nodeloos op de afgrond?

"De kleine handelaar treffen... dat is toch echt een giller! Als hij op commissie werkt, heeft hij er misschien nog een cent aan verdiend. En de grote baas van de keten: werkt die voor de mensen, of voor de winst? De baas van een keten met twintig winkels kan echt wel tegen stootje, daar maak ik mij geen zorgen over. De grote baas van Blokker (één van de andere acties, 48.000 euro aan elektronica gekocht met 60 cent) stond in de top 500 van rijkste Nederlanders. Hij heeft de opstellers van de lijst een proces willen aandoen.
Als de grote baas van een winkelketen mijn acties mogelijk maakt met kortingsbonnen, dan zit zo'n baas toch niet op zijn plaats? Hij verdient teveel en haalt mogelijk nog een stevige ontslagpremie binnen ook. Waarom hebben grote bazen zoveel geld nodig? Dat oppotten is toch nergens voor nodig? Die pieken moeten afgetopt worden. De centen moeten beter verdeeld worden. Teveel is teveel.
Wil een winkel vertrekken omdat hij met lagere prijzen teveel onder druk staat? Wel, dat hij vertrekt! We zullen onze aankopen wel doen bij een ander, aan eerlijke prijzen."

"Bekijk het ook eens van de andere kant: ik bezorg die zaken een reclame die ze met geen geld kunnen betalen. Ik heb niets tegen de winkels van Match (diepvriesproducten voor 6000 euro, 5 cent betaald). Ik maak er nog altijd reclame voor: bij elke actie heb ik mijn kortingsbonnen bij in een plastic zakje van Match. Want ze zijn soms heel goedkoop... maar het kan nog beter."

Grote vissen op komst

"Ik heb mijn stunts nog niet overdreven bont gemaakt: ik deed ze op de laatste dag van een actie. Tot nu toe heb ik nog geen deur open gezet voor nog tien anderen die na mij hetzelfde kwamen kopen. De voorbije stunts waren nog maar een aanloop om in de publiciteit te geraken. Want ik heb nog plannen liggen, met grote vissen. Later deze maand zal een volgende actie worden aangekondigd vanaf 8 uur 's morgens. Hou me maar in de gaten!"

Tot binnenkort dus, bonnenman!

Bij mijn vertrek krijg ik een kortingsbon mee van een bakker in de wijk. Drie sandwiches en drie rozijnenbollen gratis, “kopies niet geldig”... Uit sympathie vraag ik bij de bakker maar meteen een groot lichtgrijs brood. Ik krijg mijn brood en gratis sandwiches en rozijnenbollen met de glimlach.

“Dat is dan twee euro alstublieft.”

---
De website van de bonnenman: http://www.robinhoodfoodnonfood.net/

Bonneman op de Stoet van de Lege Portemonnees

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Elias Vlerick [mailto:elias.vlerick@gmail.com]
Verzonden: woensdag 30 april 2008 11:38
Aan: niet-openbare ontvangers:
Onderwerp: De Bonnenman komt naar de Stoet van de Lege Portemonnees

PERSBERICHT:

Robin Hood, beter gekend als de BONNEMAN steunt de Stoet van de Lege
Portemonnees.
zie: http://indymedia.be/
Hij zal morgen 1 mei vanaf 9 u 30 aanwezig zijn aan GB-Dampoort in Gent.

De Bonneman komt op voor controle op de prijzen van onze voeding.
Hij zal vergezeld zijn van Marijke Tilley, ex-vakbondsafgevaardigde van
Carrefour.

DE STOET VAN DE LEGE PORTEMONNEES

Dominique Martens - 0495/69.22.55
Elias Vlerick - 0472/75.16.86