Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"2007 was rampjaar voor Belgische ontwikkelingssamenwerking"

"2007 was rampjaar voor Belgische ontwikkelingssamenwerking"

BRUSSEL -- “2007 was een rampjaar voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking.” Dat is het harde verdict van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Het bedrag dat België besteedt aan ontwikkelingssamenwerking zakte tot 0,43 % van het BNI. “Ook op vlak van modernisering van het beleid is er nog veel werk voor de boeg”, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

“Dankzij de daling zitten we opnieuw op het niveau van 2002”, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Ver verwijderd dus van de beloofde 0,7 % in 2010. Voor het eerst sinds lang is er ook een daling in absolute cijfers. Het bedrag dat België aan ontwikkelingssamenwerking besteedt, zakte van 1,57 miljard euro in 2006 naar 1,43 miljard euro in 2007. Oorzaak is de crisis die de Belgische overheid verlamt sinds de verkiezingen van vorig jaar. “Op het eind van de vorige regering werd beslist om 40 miljoen euro te graaien uit de kas van DGOS om een put bij Financiën te dichten”, zegt Bogdan Vanden Berghe.

De voorbije jaren smukte de vorige regering de cijfers op met schuldkwijtscheldingen, maar die techniek loopt op haar laatste benen. “De kwijt te schelden schulden zijn stilaan op”, zegt Bogdan Vanden Berghe. Vorig jaar kwam er toch nog een schuldkwijtschelding van 134 miljoen euro. Er ging ook 60 miljoen euro naar de opvang van asielzoekers. 11.11.11 noemt dat vervuiling van de hulp. Wanneer die uitgaven die eigenlijk geen echte ontwikkelingssamenwerking zijn uit het budget gelicht worden, blijft de bijdrage van België steken op 0,37 %.

Volgens 11.11.11 blijft er nog één grote schuldkwijtschelding aan Congo over. Dat betekent dat de Belgische regering op zoek moet naar echte middelen om het niveau van de Belgische ontwikkelingssamenwerking op te krikken. “In 2009 moet er 278 miljoen euro bijkomen en in 2010 591 miljoen euro. Dat maakt het verschrikkelijk moeilijk om de deadline te halen van 2010 en dat is nochtans een echte must als we de milleniumdoelstellingen die de armoede moeten halveren tegen 2015 willen halen”, aldus Bogdan Vanden Berghe.

Met die slechte cijfers zakt België ook in de Europese ranking van donoren naar een achtste plaats, maar tegelijk volgt België ook trouw een Europese trend. De Europese ontwikkelingssamenwerking zakte van 0,41 % naar 0,38 %.

Ook op de kwaliteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking valt er volgens 11.11.11 wel wat aan te merken. “België is een logge en onvoorspelbare donor. Slechts 38 % van de geplande hulp wordt binnen de beloofde termijn besteed”, zegt Bogdan Vanden Berghe. Het beleid is volgens 11.11.11 ook te weinig coherent. Zo besteedt België maar een derde van haar middelen aan de vijf sectoren die het volgens de Wet Internationale Samenwerking nochtans zelf priotair acht.