Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Cartoon-uitspraak in zaak-Forrest gevaarlijk precedent

Cartoon-uitspraak in zaak-Forrest gevaarlijk precedent

cartoon.jpg

Het maandblad Mo* en journalist John Vandaele beraden zich over een mogelijk beroep in de zaak die George Forrest tegen hen heeft aangespannen. Een moeilijke beslissing: aan de ene kant is de rechter in zijn vonnis vol lof voor de journalistieke integriteit van John Vandaele in zijn artikel over de impact van enkele grote mijncontracten in Congo. Mijnboer Forrest werd dan ook op dat punt volledig in het ongelijk gesteld. Meer nog: als straf voor zijn onbezonnen klacht moet hij de rechtsplegingsvergoeding betalen aan Vandaele. Een hart onder de riem voor kritische journalistiek dus.

Maar in dat zelfde vonnis wordt de uitgever van Mo* wel veroordeeld tot het betalen van één euro symbolische schadevergoeding voor het publiceren van een cartoon van Forrest op de cover. “Wij zijn de voor- en nadelen nog aan het afwegen”, zegt hoofdredacteur Gie Goris. “Een rechtzaak is een kwestie van vele duizenden euro. Je kan ook niet tegen één aspect van het vonnis in beroep gaan. Het grootste deel van het vonnis is zeer gunstig voor ons. Forrest wordt volledig in het ongelijk gesteld in zijn klacht over het artikel. Maar dat aspect van de cartoon is wel principieel onaanvaardbaar voor ons.”

In het vonnis verwoordt de rechter het zo: “Het feit dat de heer Forrest een bekend en machtig industrieel in Congo is, betekent niet dat hij in om het even welke vorm kan worden afgebeeld. Door deze spotprent te gebruiken wil de vzw Wereldmediahuis duidelijk maken wat de heer Forrest voor haar symboliseert. Door een duidelijke vergelijking met voormalig president Mobutu gaat zij te ver.”

In Knack werd enkele weken geleden de Amerikaanse president Bush afgebeeld als een aap. Kan dat dan ook niet? Of Mohamed als terrorist, gaat dat ook “te ver”? Gie Goris: “Het voorwoord dat ik in dat bewuste nummer van Mo* heb geschreven gaat toevallig juist over de rel rond de Mohamed-cartoons en de achtergrond van de Europese wetgeving op het recht om te schokken en te beledigen. De cartoons zijn dom, maar daarom niet onwettelijk. De tekenaar Gal heeft ons ook gezegd dat hij de laatste tien jaar nooit werd aangeklaagd. Ook de journalistenbond wist van geen enkele rechtzaak rond cartoons. Er is dus een zeer grote acceptatie van cartoons in ons land. Ik denk niet dat er groot gevaar bestaat dat dat gaat keren, maar er is nu wel een juridisch precedent en dat is altijd gevaarlijk.”

http://www.mo.be/fileadmin/pdf/vonnis_forrest.pdf

christophe

Gepost door christophe
19.05.2008

Tags