Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ongeziene media-onzin rond treinstaking

Ongeziene media-onzin rond treinstaking

drukteblijftuit.jpg

Kijk eens aan. Het valt allemaal nog mee. “De verwachte chaos blijft uit”, titelt de website van De Standaard. “Verwachte fileproblemen blijven uit”, zegt deredactie.be van de VRT. Hoe kan dat nu? Gisteren stond er op de voorpagina van De Standaard: “Morgen is het fileleed niet te overzien”. Vanmorgen staat er nog: “De staking van 40 miljoen”. Dat cijfer van 40 miljoen euro is afkomstig van minister van Economie Vincent Van Quickenborne die dat liet uitrekenen.

Hoe komt Van Quickenborne aan dat cijfer? In het Radio 1-programma De Ochtend legde hij het uit. “Dat is het gemiddeld uurloon vermenigvuldigd met het tijdverlies.” Maar hoe weet Van Quickenborne wat het totale tijdverlies is (er wellicht verkeerdelijk van uitgaand dat de werknemers dat verlies niet gewoon moeten inhalen door wat langer te werken)? Van Quickenborne: “Dat is gebaseerd op de cijfers van de kranten en wie ben ik om te twijfelen aan de kranten.”

Zo gaat dat dus. Een twijfelachtige (en achteraf bekeken verkeerde) voorspelling haalt de voorpagina van de kranten. Een minister doet op basis daarvan een nieuwe voorspelling en haalt daarmee ook de voorpagina. Gaat De Standaard morgen schrijven: “Excuses, we hebben ons vergist”. Weinig waarschijnlijk. Het doet me denken aan die duizenden sekteleden in Kinshasa die bij de milleniumovergang drie dagen lang gebeden hebben omdat ze er van overtuigd waren dat de wereld zou vergaan. Toen op 1 januari de zon gewoon weer opkwam, zeiden ze zonder te verpinken: “Oef, onze gebeden zijn niet voor niks geweest.”

Ja, die mediastormen. Redacties raken er stilaan verslaafd aan. Evenementen waar je tientallen artikels kan aan wijden en ganser bijlagen mee kan vullen. Op zo'n momenten kan je de grootste onzin verkopen. Op zo'n moment kan Martine Tanghe het nieuws openen met de zin: “Heel Oostenrijk is in shock na een nieuwe incestzaak”. Een totaal onwetenschappelijke uitspraak die dan de inleiding vormt voor een lawine aan invalshoeken en uitwijdingen. Even later moet de VRT-correspondent in Oostenrijk dan verbaasd vaststellen dat de Oostenrijke kranten in vergelijking met de VRT opmerkelijk weinig aandacht besteden aan de zaak. “Misschien zijn ze beschaamd?”, probeerde hij nog. De Standaard is tegenwoordig ook goed in mediaheisa's. Toen op 2 mei enkele winkels, bedrijven en overheden de brug maakten, stuurde de krant een heuse survivalgids rond.

Mediastormen betekenen stortbuien van non-nieuws. Het echte nieuws raakt daardoor in de verdrukking. Doe zelf eens navraag in uw omgeving en vraag waarom de werknemers van de NMBS zo massaal staken (bij de vakbonden stemde 95 tot 100 % van de achterban tegen het voorakkoord). Bruno Huygebaert kiest op Radio 1 voor een serieuze journalistieke aanpak en zet bijna onverstoorbaar de redenen voor de staking op een rijtje, maar zijn bijdrage is maar een fractie van het non-nieuws en gaat verloren in de berichten over de minder lange files dan verwacht.

Eén nochtans niet onbelangrijke betrokkene blijft helemaal buiten beeld. De stakende spoorwegman/vrouw. Met 37500 zijn ze vandaag. Indymedia.be vond ze wel: http://www.indymedia.be/nl/node/27618

als toemaatje ;een vleugje Co

Erbovenop schade door meer Co uitstoot?
Ik kyoto is doorkruist.
Schande, schaam u.
Volgende week is weer alles normaal.
De gewone files;150 kilometer.
Dat is normaal?
Meer openbaar vervoer,comfortabeler en gratis!
Dienstverlening?
Nee, privatiseren en winst maken.
Hij draait maar rond,zonder motor en de pedalen kwijt.
Wie gaat het probleem oplossen en stoppen met leuteren.
De zwarte piet dat zijt ge zelf.
Beleidsvoerders en kapitalisten.

Leo

Self-destroying-prophecy?

Naast de welbekende Self-Fulfilling-Prophecies heb je ook zo iets als Self-Destroying-Prophecies. Misschien is dat hier eerder aan het werk, dan echte media-onzin. Waarmee ik zeker niet wil beweren dat er geen media-onzin zou bestaan. Integendeel, de media kramen tegenwoordig vooral onzin uit. Artikels zijn ook meestal slechts vulling, geperst tussen irritant flitsende reclames. Meer reclame dan artikel.

Verder wou ik nog even er op duiden dat het personeel van de NMBS ook nog had kunnen kiezen voor een andere tactiek, zoals De Lijn destijds: mensen gratis op de trein laten reizen. Dat treft enkel de geviseerden. Geen files, geen economische schade...
Pas als dat niet meer werkt, kan je dan overgaan tot een echte staking.

:-)

Dat is inderdaad een interessant fenomeen, dat natuurlijk wel niet kan bewezen worden en waarmee alle voorspellingen altijd uitkomen.

Over die tactieken zou je een interessant debat kunnen voeren. De vakbonden hebben daar zinnige dingen over te zeggen (bijv. dat één betaalstakingsbreker meteen duizenden boetes kan uitschrijven die zij alleen kunnen kwijtschelden met goedkeuring van hun tegenstander de directie)

Helaas kom je daar weinig over te weten. Voor een stuk ligt dat ook aan de vakbonden en hun rampzalige communicatie. Op de website van ACOD wordt met geen woord gerept over de staking. Bij ACV Transcom vind je één summier artikeltje: http://www.acv-transcom.be/nl/startnl.html

Maar waarom geen getuigenissen? Een blog? Foto's? Een discussie met de treinreizigers? Vakbonden missen hier volledig de nieuwe mediatrein. Met excuses voor de flauwe woordspeling :-)

Betaalstaking

Geert Lambert wil een wettelijk kader scheppen om de betaalstakingsbreker met zijn boetes buiten spel te zetten. Hij heeft in dit kader een oproep gedaan naar de vakbonden om hierover een dialoog op te zetten. Tot nu toe geen reactie.... Verder ook nog dit: ze staken nu op een dinsdag omdat ze anders te horen krijgen dat het hen om een mooi verlengd weekend te doen is. Dat het daar bij velen inderdaad om te doen is, is gisteren gebleken toen er werd vastgesteld dat het treinverkeer problemen ondervond omdat opvallend veel machinisten zich ziek hadden gemeld.... Nu is hun weekend nog veel verlengdender :)

Vincent kan rekenen, maar ik ook

Goedemiddag,

Ik lees op de websites van Het Laatste Nieuws en De Morgen dat onze Vincent (ik heb het over onze minister van Economie Vincent Van Quickenborne - Open Vld) kan rekenen! Echt waar.

Hij becijferde dat de spoorwegstaking van vandaag 20 mei, elke werknemer 10 euro kost. Of 40 miljoen euro in totaal. Tussen haakjes: de staking kost mij iets meer dan tien euro vandaag omdat ik staak, maar soit...daar ging ik het niet over hebben. Wel over iets anders.

Ik kan ook rekenen, Vincent! Echt waar. Kijk maar. Wist je dat elke actieve Belg, elke werknemer, vorig jaar in 2007, zo'n 600 euro verplicht cadeau gedaan heeft aan de aandeelhouders van de bedrijven? Bedrijven, zeker de grote, van wie de winsten elk jaar fantastisch stijgen? Bedrijven waarvan de CEO's, of de topmanagers, zichzelf telkens fantastische loonsverhogingen geven, nietwaar mijnheer Descheemaecker? Diezelfde managers die ons, gewoon werkvolk, zeggen dat we onze looneisen moeten matigen...

Oh ja, ik heb het over de 'notionele intrestaftrek' die in 2007 'slechts' 2400 miljoen euro (dit is zo'n 96.000 miljoen oude Belgische frankskes) kostte aan de gewone belastingbetaler. Jij en ik dus. 't Was toch uwe liberale spitsbroeder Reynders hé, die dat van die 'notionele intrestaftrek' heeft uitgevonden?

Cool systeem, zo gaan de winsten van de aandeelhouders met tientallen procenten omhoog. Of hoe je legaal steelt van de gewone werkmens om de rijken nog rijker te maken. Denk hier eens aan als je nog eens aan het rekenen slaat, Vincent.

Met vriendelijke groeten,

een stakende spoorman en vakbondsmilitant,

Tony Fonteyne

echte reden

Geef de spoormannen een behoorlijk loon en menselijke arbeidsvoorwaarden en de zaak is grotendeels opgelost.Dat is overal de kern van de zaak.Dalende koopkracht en een onhoudbare werkdruk blijft men niet slikken en terecht.

grappig, vandaag meer files

grappig, vandaag meer files dan gisteren...

met dank aan De Standaard

"Paniek zaaien werkt dus." Is het droge besluit van De Standaard nadat hun alarmerende voorspellingen niet uitkwamen.

Misschien kan Bush dat ook als argument gebruiken: sinds de oorlog in Irak heeft Saddam Hoessein geen enkele gifaanval uitgevoerd op Westerse doelwitten. Paniek zaaien werkt!

Ludieke acties werken ook

"Vakbonden missen hier volledig de nieuwe mediatrein. Met excuses voor de flauwe woordspeling :-)" = Het soort humor dat ik wel kan smaken, Christophe. Give me more!:)(maar ook weer niet te veel). Best wel sterke analyses op de media-blog trouwens.

Het besef dat Bush de leider is van een 'wereldoverheersende' natie zorgt bij heel wat mensen al voor paniek.Tja, het zal wel aan zijn kapsel liggen zeker? En De Crem gaat in Lourdes wat bezinnen over zijn fouten , dat belooft!! Nu komt alles goed, “Oef, onze gebeden zijn niet voor niks geweest?”(Ook mijn excuses)

Ludieke acties zijn ook effectief (bij milieu-acties toch) en komen wat sympathieker over. Ik (regelmatige treinreiziger+ weinig klachten (behalve af en toe een kleine vertraging)) begrijp niet waarom het zo dikwijls in de media kwam hoeveel minuten er nu precies vertragingen waren. Stel u eens voor dat de media zo voortdurend met een chronometer op u werk staan toe te kijken.

christophe

Gepost door christophe
20.05.2008

Tags