Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

WaterCanonZinnode - Gemeenschapswerking in Molenbeek

WaterCanonZinnode - Gemeenschapswerking in Molenbeek

Zinneke staat voor “iemand van ongedefinieerde afkomst als symbool van het kosmopolitische en multiculturele Brussel”. De Molenbeekse gemeenschap bevestigt dit beeld meer dan eens. Leden en sympathisanten van veertien verschillende organisaties nemen deel aan de zinnode. Zij hebben met andere woorden mee de parade opgebouwd, zijn verschillende zaterdagen sinds februari samengekomen en hebben druk geoefend om vlotjes als een zeemonster te kunnen bewegen. Als een zeemonster al vlotjes beweegt…

Deze veertien verenigingen of organisaties zijn: de studenten van de opleiding kermiswerker aan het CDO in Vilvoorde; Vuurspuwers Ron Jaluai uit Liesele; De Fanfakids, Inyange (dansers van Rwandese origines), Jongeren van buurthuis Heyvaert, Dienstencentrum Randstad, GC De Vaartkapoen uit Molenbeek; jongeren en volwassen van Hobo vzw uit Brussel-stad, deelnemers van de verschillende opleidingen Nederlands als 2de taal (NT2, Brusseleer en het Huis van het Nederlands), deelnemers van alle Brusselse curieusafdelingen, de firma Sipwell, Chiro van Liezele, de deelnemers van de Roodbaarder ‘Sea Scouts’ en het fietsatelier Cyclo vzw.

DSC_0141.jpg

De zinnode - het stukje parade dat de Molenbekenaars voorbereiden - is een groot gemeenschapsproject. “Je ziet er alle soorten mensen, je hoort er verschillende talen en werkt samen met meerdere organisaties” zegt Sarah De Boeck van Curieus. Zij leidt, samen met andere verantwoordelijken, dit project in goed banen. “Het samenkomen is geweldig. Elke week samen iets knutselen, werken aan een groot project. Je leert ten eerst nieuwe mensen kennen en ten tweede is het gewoon leuk”.

DSC_0253.jpg

Het is deze gemeenschapswerking dat belangrijk is bij zo’n project. Door de leden van al die organisaties bijeen te brengen ontstaat er een groep, een hechte watergemeenschap. “Je hebt echt wel zo’n doel, die parade waar iedereen naar uitkijkt, nodig om de mensen te mobiliseren”. En dat is het mooie aan de zinnekesparade, ze brengt mensen bijeen, laat ze samenkomen, kennis met mekaar maken. En dat terwijl de enige gemene deler tussen al deze mensen ‘zin in de parade’ is.

DSC_0432.jpg

“Het is geweldig om al die uiteenlopende groepen samen te brengen. Dat ze daar dan staan te knuffelen tijdens de parade is fantastisch om te zien.”
Sarah kijkt enorm uit naar de parade, “het is gewoon heeeeeeel tof”.

DSC_0123.jpg
'engel'.jpg

Geen parade zonder deelnemers. Daarom vroeg ik me af we er zoal meedeed aan de parade, en vooral, waarom? Sinds de eerste workshop in februari is Hilde Colman al van de partij. Hilde is een lerares Nederlands in Brussel en stond te popelen om te kunnen deelnemen. “Ik ben twee en een half jaar geleden komen wonen in Brussel en zo heb ik de vorige parade zien passeren voorbij mijn deur. Ik wou meteen meedoen. Het was echt fantastisch, iedereen lachte en feestte die dag. Ik zag meteen dat ze zich ‘wreed amuseerden, ik wou direct meedoen.” Na een zoektocht is Hilde dan uiteindelijk terecht gekomen bij de zinnodes. Nu was het enkel nog een kwestie van kiezen en Hilde zou worden ingelijfd in de magische wereld van water, feest en de grote parade.

DSC_0820.jpg

Dominique was er ook al tijdens die eerste workshop. Zij is lerares Nederlands voor het CVO in Brussel (centrum voor volwassenenonderwijs). Sarah kwam er mensen ronselen om mee te werken aan de parade. “Ik heb eigenlijk niet veel moeite moeten doen om ‘binnen te geraken’. Het was gemakkelijk om erin verzeild te geraken.” Wat Dominique luk vindt aan de workshops is het samenwerken met verschillende mensen. “Voor mij hadden er zelfs wat meer workshop mogen zijn. Ik had graag nog meer bijeengekomen, nu is hel al bijna voorbij en dat vind ik echt spijtig”. Ze had de parade al twee keer gezien en was dan ook verbaasd over het vlotte verloop van de voorbereidingen. “Om zo’n groot spektakel voor te bereiden is er veel werk nodig, maar ik vind dat het echt vlot verlopen is. De opsplitsing in verschillende zinnodes maakt het gemakkelijker. Wanneer ik aan de parade denk, denk ik aan het Carnaval van Rio, de uitgelaten mensen, het grote feest door de straten, iedereen die danst en verkleed is. Het is een heel toffe sfeer!”

DSC_0134.jpg
DSC_0776.jpg
DSC_0196 - Version 2.jpg

Anneleen (links op de foto) is de workshop begonnen als een van de danseressen. Op de parade zal ze een waterdraagster zijn. De workshops in februari en maart begon ze met een klein buikje, ze kon toen niet weten dat deze zou uitgroeien tot een volwaardige ‘mamabuik’. “Ik dacht gewoon deel te nemen, je kan niet weten hoe het verloopt.” Tijdens de repetitie op de Ransfiësta (een wijkfeest in Molenbeek) liep ze langs de zijlijn, maar voor de grote parade heeft ze een plan. “Ik zal met mijn karretjes flesjes water aanvoeren. We hebben gemerkt dat de dansers echt wel dorst hebben tijdens zo’n parade. zo kan ik me tenminste nuttig maken. Enkel nog een stevige mand vinden voor mijn waterflesjes en ik ben er klaar voor.”

DSC_0101.jpg

Samen wordt er nog geoefend. Maar dan zijn ze klaar.

DSC_0263.jpg

Hop naar de parade!