Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dunkin' Donuts roept reclame terug met Kefiyeh sjaaltje

Dunkin' Donuts roept reclame terug met Kefiyeh sjaaltje

Dunkin' Donuts zwicht voor de rechtse islamo-arabofoben in de VS. Het begon allemaal met een onschuldige online advertentiecampagne waar de Amerikaanse bekende kokkin Rachel Ray lachend ijskoude koffie van Dunkin' Donuts aanprijst.

Op zich niets mis met de campagne ware het niet dat de Rachel Ray op de foto het trendy Palestijns sjaaltje draagt.

Enkele rechts conservatieven met de Fox journaliste Michelle Malkin op kop begonnen een succesvolle online protestcampagne tegen Dunkin'Donnuts. Volgens hen staat het Palestijns sjaaltje- ook wel keffiyeh genoemd- symbool voor het islamitisch terrorisme en extremisme. Op Malkins blog: "Yet many folks out there remain completely oblivious to the apparel’s violent symbolism and anti-Israel overtones.

Dunkin'Donuts schrok van de reacties. Ze verduidelijkten dat men niets moest zoeken achter de betekenis van het sjaaltje. Het was een keuze van de styliste. Desondanks excuseerden ze zich voor het misverstand en stopte meteen de reclamecampagne. Volgens de woordvoerster zorgde de reclame voor een misperceptie en leidde het daarmee de aandacht af van de promotie van ijskoffie.

De Amerikaanse anti-oorlogsplatform A.N.S.W.E.R is kwaad op Dunkin'Donuts omdat ze hebben gezwicht voor de rechtsconservatieven. Ze roepen op hun website op om Dunkin'Donuts te boycotten wegens hun anti Arabisch racisme.

gevaar: ik draag een keffiyeh

Laten we doen alsof we terroristjes zijn en allemaal zo'n sjaaltje dragen!
Joepie!

keffiye is een politiek symbool

De "keffiye" - "palestijnse sjaal" - "arafatsjaal" is al decennialang een politiek symbool.

Overigens zijn het in de eerste plaats Palestijnse activisten en Westerse sympathisanten die deze (van oorsprong neutrale) sjaal een symboolwaarde equivalent aan che-guevara t-shirts hebben gegeven.

De reactie van de Americaanse conservatieve journaliste is overdreven, maar ze heeft wel het recht om het oneens te zijn met dat politiek symbool, en er tegen te ageren.

Dat heeft niets met racisme, "arabofobie", laat staan "islamofobie" te maken. Het is niet dat ze had gereageerd tegen een Arabische man op een affiche, ze had het enkel over de keffiye als symbool voor zaken waar ze het niet mee eens is.

Een campagne tegen een symbool van een bepaalde Palestijnse politiek omschrijven als "islamo-arabo-fobie" is van hetzelfde niveau als kritiek op Israel of op het zionisme klakkeloos "antisemitisme" noemen.

etnische sjaaltje...

Uit Wikipedia "De keffiyeh (Ar.:كوفية) of shmagh (Ar.:شماغ) is een traditioneel hoofddeksel dat voornamelijk door mannen in Arabische landen en landen met een droog klimaat gedragen wordt om hen te beschermen tegen kou, zon, stof en zand. Al eeuwenlang gebruiken de bedoeïenen de keffiyeh in verschillende variaties om hun rijkdom te tonen."

Pas toen Arafat het begon te dragen kreeg het een politiek betekenis. Namelijk protest tegen de bezetting...

Het "Arafat"sjaaltje is nu echt niet meer gereserveerd voor de activisten hoor. Het is gewoon een fashionitem geworden Je hebt het in allerlei kleuren en vormen. Je kan het de laatste tijd in verschillende grote winkelketens als H&M kopen. Ze staan in de boekskes als accessoires tussen de sjakossen onder de categorie etnische sjaals... De meeste jongeren dragen het zonder zelfs te weten wat aan de hand is in het Midden Oosten. Zie enkele fora daarover ...

Zie Etnische sjaals

Zie Forum 1

Zie Forum 2

Zie Forum 3

De styliste ging gewoon mee in de fashion van het moment toen ze het Dunkin'Donut model het sjaaltje omdeed. Het gaat er niet op dat men er op reageert maar de manier waarop er campagne is gevoerd en het feit dat Dunkin'Donuts daarvoor zwicht. Moest het gaan om iemand met kepeltje die reclame maakt en men reageerde daartegen dan had je het echt wel in Keulen horen donderen....en stonden de kranten vol over hoe schandalig het wel was ...

politiek symbool

Die sjaal is inderdaad al een paar jaar ook een fashion-item geworden. Zelfs in de VRT-soap "Thuis", toch niet direct een bastion van pro-palestijns activisme, dook hij in allerlei kleuren op :)

In de advertentie van dunkin donuts was het waarschijnlijk ook gewoon een mode-item. In die zin was de hysterie van de journaliste inderdaad idioot.

Maar dat neemt niet weg dat de "arafatsjaal" ook een politiek symbool is. Dat is indertijd zo gelanceerd door de PLO, en voor mensen die actief zijn rond het conflict in het Midden-Oosten heeft de sjaal nog steeds een politieke betekenis. Op pro-palestijnse betogingen wordt hij nog steeds door veel activisten gedragen, en echt niet enkel als mode-item.

Mag allemaal. Maar dan mag die journaliste toch ook tégen dat symbool zijn zonder voor raciste te worden uitgescholden?

De vergelijking met de keppel gaat niet op, aangezien het keppeltje nooit als symbool voor een bepaalde politiek heeft dienstgedaan. (een betere vergelijking zou een Israelische vlag of een lonsdale-jas zijn.)

Als de journaliste een probleem zou hebben gemaakt rond een hand van Fatima, een half maantje, een persoon met een "Arabisch uiterlijk" etc... (zaken die naar moslims in het algemeen verwijzen m.a.w), dan zou het verwijt van racisme steek houden.

Maar hier maakt ze enkel een probleem rond de keffiye als symbool van een bepaalde politiek waar ze het niet mee eens is.

Ik heb haar blog gelezen, ze maakt echt nergens een racistische link met Arabieren of moslims.

Als kritiek op Israel niet per definitie anitisemitisme is (een stelling waar ik het 100% mee eens ben) dan is kritiek op de Palestijnse strijd (en dus ook de symbolen die daarmee geassocieerd worden) ook niet per definitie islamofobie.

Politiek symbool

Dankzij Dunkin'Donuts en de Fox journaliste zal ik mijn sjaaltje in ieder geval terug uit de kast halen... :-)

Keffiyeh love

Keltoum

Gepost door Keltoum
30.05.2008