Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / racisme

Media en racisme: hoe gekleurd is het TV-journaal?

Een tijdje geleden zat ik voor het eerst van m'n leven in het panel van een debat. Toch wel een beetje spannend, vond ik... Voor een zaal studenten mochten we commentaar geven op de resultaten van een onderzoek naar 'de representatie van etnisch-culturele minderheden in het Vlaamse TV-nieuws'. Een debat over media en racisme dus. Hieronder enkele van de bevindingen, voorzien van m'n commentaar.

180px-Carlos-Smith.jpg

1) Context?

Lees meer / 21 comment(s)

[Debat] Hoe gekleurd is het TV-journaal?

Hoegekleurd.jpg

Hoe zit het met de representatie van etnische minderheden in het Vlaamse Televisienieuws?

Lees meer / 6 comment(s)

Geweld in Oostende: allemaal de schuld van de Oost-Europeanen

Wat een vreemde titel gisteren in De Morgen. Boven een artikel over de Oostendese opdracht van criminoloog Brice De Ruyver staat: “Brice De Ruyver: 'Oost-Europeanen zorgen voor veel overlast in Oostende'”.

In de rest van het artikel gaat De Ruyver nog een tijdje door over het 'probleem van de Oost-Europeanen'. Vreemd, jawel want De Ruyver werd als veiligheidsexpert aangetrokken nadat de badstad drie keer in anderhalf jaar tijd af te rekenen kreeg met zwaar geweld van jongeren. Alleen waren alle daders en alle slachtoffers... autochtonen.

Lees meer / 2 comment(s)

Dunkin' Donuts roept reclame terug met Kefiyeh sjaaltje

Dunkin' Donuts zwicht voor de rechtse islamo-arabofoben in de VS. Het begon allemaal met een onschuldige online advertentiecampagne waar de Amerikaanse bekende kokkin Rachel Ray lachend ijskoude koffie van Dunkin' Donuts aanprijst.

Op zich niets mis met de campagne ware het niet dat de Rachel Ray op de foto het trendy Palestijns sjaaltje draagt.

Lees meer / 6 comment(s)

Knack, racisme en wetenschap, of mainstreaming van extreem rechts

Volgens Jan Blommaert behoort “extreemrechts tot het dominante maatschappelijke discours”. Ik dacht spontaan dat Jan deze keer wat overdreef maar ik vrees dat hij gelijk heeft.

Draulans (Knack) wil nu bij hoog en bij laag bewijzen dat racisme eigenlijk biologisch ingebakken is en dat “We allemaal racist zijn”. Hij doet dit in het kader van het proces tegen Hans Van Temsche en vooral in een regelrechte aanval op Jos Vander Velpen van de Liga voor de rechten van de mens.

Lees meer / 24 comment(s)