Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het was Firefox 3 Download Dag

Het was Firefox 3 Download Dag

Vanaf 17 juni 2008, 19 uur onze tijd, is FireFox versie 3 te downloaden voor iedereen. Het bijzondere daaraan is -behalve dat Firefox algemeen aanvaard wordt als de betere browser, zowel op gebied van snelheid, betrouwbaarheid en mogelijkheden- dat Mozilla hiermee een wereldrecord wil vestigen: “het meest gedownloade programma op één dag”.

FireFox is bovendien vrije software: het is gratis downloadbaar en het zou ook nog eens beter zijn voor het milieu! (Kan iemand me uitleggen hoe dat zit?) Je had tot 18 juni, 19 uur de tijd om mee te doen aan de recordpoging.

Downloaden maar:
Kies hier je taal en je platform!

Groene Vos

Ik heb intussen op groenhuis.org gevonden waarom vrije software beter is voor het milieu!

FOSS oftewel Free and Open Source Software (gratis en openbron software) laat de laatste tijd sterk van zich horen. Wie gebruik maakt van FOSS spaart ook het milieu, omdat:

* Er geen grote kantoorgebouwen moeten worden verwarmd.
* Er geen duizenden werknemers met de auto moeten naar het werk rijden (De meeste FOSS wordt thuis gemaakt).
* De meeste FOSS kan je downloaden, dus hoeft geen verpakking te hebben alsook geen milieu belastende schijfjes.
* Aangezien je de software kunt downloaden, moeten er ook geen verwarmde en verlichtte winkels zijn, waar je anders bovendien moet naartoe rijden om je software te kopen.
* Je kunt langer met dezelfde computer werken, aangezien de software minder vergt van je systeem.
* Aangezien je minder vergt van je systeem, zullen functies als “Power Now” (= de computer op een lager pitje zetten als er geen 100% processorkracht is vereist) sneller in werking treden en stroom uitsparen.
* Er is minder reclamedrukwerk en boeken voor FOSS. De meeste informatie vind je in forums.

Niet alleen is FOSS beter voor het milieu en je portemonnee, het is over het algemeen ook stabieler en veiliger. Ondertussen is er een grote consensus dat surfen met FireFox veiliger is dan met Internet Explorer.

bron: groenhuis.org

Nog meer groene tips:

1. Zet een printer na gebruik volledig uit. Zelfs in stand-by (sleepmodus) zal deze printer stroom verbruiken.
2. Onderbreek de stroom naar een computer, zeker een laptop (draagbare computer). De adapter verbruikt namelijk nog altijd stroom.
3. Kies een laptop boven een vaste pc. Ten eerste verbruikt een laptop maar een vierde van de hoeveelheid stroom die een vaste PC verbruikt, het is ook geluidsarm en neemt minder plaats in beslag. Bij stroomuitval blijft een laptop trouwens verder werken.
4. Installeer software (zoals Local Cooling) om je computer sneller in stand-by te zetten.
5. Gebruik OpenBronsoftware om het milieu te sparen.
6. Gebruik bedrukt papier aan de achterzijde als kladpapier.
7. Maak digitale foto’s om het milieu te sparen. Analoge foto’s worden nog steeds ontwikkeld met zware chemische producten (zoals ontwikkelaar en fixeervloeistof). Digitaal kan je ook doorsturen en is dus bijgevolg sneller en eenvoudiger.
8. Schakel de router en/of je Modem uit als je op vakantie gaat. Deze toestellen worden toch niet gebruikt tijdens je afwezigheid. Je kunt deze toestellen ook uitschakelen als je gaat slapen.
9. Maak je kantoor of bureel thuis zo papiervriendelijk mogelijk. Doe eerst een schermvoorbeeld en verbeter digitaal in plaats van eerst af te printen en dan opnieuw te verbeteren. Het zal een hoop papier en inkt besparen.
10. Kies resoluut voor een laserprinter. Deze printers zijn op lange termijn veel goedkoper, zeker bij veel exemplaren.
11. Print in Eco-modus , zodat de printer minder verbruikt. Dit kan tot 30% of meer besparen.
12. Stuur eens een e-card in plaats van een gewone wenskaart. Het bespaart aan zegels, maar ook aan papier en dus ook milieu. Bovendien moeten deze pakjes niet worden rondgedragen, dus is er ook veel minder CO2 uitstoot.
13. Surf met een PDA (palmtop) op internet voor kleine dingen (zoals e-mail nakijken). Het vermijdt dat je een computer moet opstarten. Wij gebruiken de nokia E61 om dit te doen, en het werkt perfect.
14. Kies voor een hosting om je gegevens te backuppen. Een externe harde schijf verbruikt nog steeds stroom en kan bij brand of diefstal nog altijd verloren gaan.
15. Laat geen randapparatuur aanstaan, zoals een scanner, als je deze toch niet gebruikt. Schakel het toestel volledig uit of ontneem hem de stroom als hij geen schakelaar heeft. Dit kan je ook doen met externe luidsprekers.
16. Verlicht je bureel met zuinige verlichting, zoals spaarlampen of (in ons geval) spaarlampen met een GU10-fitting. Deze lampen renderen hier prima, aangezien ze toch gedurende lange tijd worden gebruikt.
17. Gebruik een plat LCD-scherm om aan de computer te werken. Ten eerste is het aangenamer om naar te kijken, het verbruikt ook minder dan een CRT (Cathode Ray Tube of gewone beeldbuis). Bovendien is er veel minder risico aan verbonden, aangezien een gewone beeldbuis kan imploderen en dus brand en verwondingen kan veroorzaken.
18. Gebruik inkt die gerecycled is. Dit kan je zowel voor inktpatronen voor inktjetprinters bekomen alsook toners voor een laserprinter. Hierdoor is de belasting voor het milieu veel minder.

Iemand nog meer groene tips?

Web

Mmmhja. Uw voorstellen zijn allesbehalve slecht, natuurlijk, maar hebben de verkeerde insteek. Het is allerminst waar dat de digitale revolutie ons energie, papier, CO2, etc... heeft gespaard. Integendeel. In schril tegendeel zelfs.

Computers, printers en online beschikbare informatie (in vb pdf's, foto's, etc...) voor de consumptiemarkt deden papierproductie en -consumptie de voorbij vijf jaar de pan uitswingen. Hoewel de prijs ondertussen vervijfvoudigd is, blijft het papierverbruik stijgen.

Het internet op zich is evenmin een groenere oplossing. Google misschien even de 'potential internet energy curve'. -- Als Internetgebruik blijft exploderen, technologie blijft miniaturiseren en rom/ram-capaciteiten van servers blijven groeien, zitten we al over tien jaar met een gigantisch energieprobleem. Het Internet verbruikt gewoon té veel en groeit disproportioneel snel.

Een goede tip? Zet uw computer uit. Gebruik papier, alleen als u het nodig hebt, en schrijf met potlood, of met een fles lokaal geproduceerde inkt en een metalen reservoirpen. Bloggen kunt u met gemimeografeerde pamfletten of graffitti gekerfd in kerkdeuren.

(niet humoristisch bedoeld, tot amper dertig jaar geleden ging het er ongeveer zo aan toe)

oeps (Web, vervolg)

Even te snel op verzenden geklikt.

Het voorbeeld van digitale fotografie: Om u even bij te treden: natuurlijk is het milieuvriendelijker om een foto niet analoog in chemische baden te ontwikkelen, maar digitaal in een processor. Alleen is die vergelijking oneerlijk. -- Omdat vandaag op alle mogelijk apparaten fototoestelletjes zitten, foto's nemen vrijwel kosteloos is en we over zo'n grote opslagcapaciteit beschikken, is het aantal 'foto's per capita' in de Westerse wereld in de voorbije jaren enorm gestegen. Beelden worden daarbij nog eens gedupliceerd op online fotoalbums, mailservers, blogs, etc... en nog eens vele malen gedupliceerd op alle servers en pc's die die foto's ter beschikking stellen of bekijken. We mogen 1 foto anno 1990 dus gerust vergelijken met 1000 foto's vandaag (en zelfs dat is een heel conservatieve schatting). De totale vervuiling die teweeg wordt gebracht door fotografie is vandaag dus onmiskenbaar hoger dan voor de digitale revolutie. We kunnen ook stellen dat de belangrijkste oorzaak daarvan die digitale revolutie (die grotendeels een commerciële revolutie van luxeproducten was) zélf is. Wij zouden namelijk geen eindeloze fotoblogs online zetten (en daar geen nood aan hebben) zonder goedkope digitale fotografie.

Hetzelfde geldt voor de immense verveelvoudiging van alle soorten documenten, websites, muziek, etc... die allen een fictieve nood aan digitale expansie eisen. De oneindige en roekeloze groei van processorsnelheid en opslagcapaciteit is de belangrijkste reden waarom fabricanten jaar na jaar nieuwe producten op de markt kunnen brengen. De servers en harde schijven die het hele zaakje recht houden worden daarbij steeds compacter en krachtiger, waardoor ze meer warmte produceren en ze dus nog meer koelingsenergie nodig hebben. Het gevolg van al die dingen is een exponentiële groei van het energieverbruik. Dit geconstrueerd en geperpetueerd door de digitalisering zélf.

Jo

Gepost door Jo
17.06.2008