Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leiders G8 komen beloftes niet na. Deze keer wel?

Leiders G8 komen beloftes niet na. Deze keer wel?

Wereldleiders die aan het begin van de zomervakantie samenkomen in een exclusief vakantieoord. Veel betogers die door nog meer politieagenten op een veilige afstand worden gehouden. NGO's en vakbonden die hun verlanglijstjes afgeven. Dit moet wel de jaarlijkse G8-top zijn. Even traditioneel zijn ook de ronkende slotverklaringen over verhoogde hulp aan de noodlijdende derde wereldlanden. Beloftes die niet altijd even nauwgezet worden nagekomen. Zal het dit jaar anders zijn?

Het standpunt van de wereldvakbond ITUC en het Trade Union Advisory Committee bij de OESO (TUAC) voor de G8-top in het Japanse Hokkaido Toyako lijkt wel een bloemlezing van gebroken beloftes. De leiders van de acht rijkste landen beloofden op de top van Gleneagles in 2005 een nieuw partnership met Afrika met ondermeer een verdubbeling van de officiële hulp – een top die door die gulle beloftes historisch werd genoemd. Drie jaar later blijkt dat de meeste G8-landen in 2007 minder geld besteedden aan ontwikkelingssamenwerking. De totale som die in de Oeso-landen naar ontwikkelingssamenwerking ging in 2007 daalde zelfs met 8,4 procent. Die hulp blijft daardoor steken op 0,25 procent, alsmaar verder verwijderd van de beloofde 0,7 procent. De Britse krant The Financial Times schreef vorige week dat de G8-landen nog meer willen knabbelen aan de beloofde steun.

Of neem de belofte om veel meer te investeren in onderwijs. Die dateert al van de top in Keulen in 1999. Een belofte die herhaald werd in 2000 in Okinawa en nog eens vijf jaar later in Gleneagles. Drie jaar later schrijven de vakbonden: “Er is nog altijd weinig bewijs van vooruitgang. Er gaapt een onaanvaardbare kloof tussen bedoelingen en prestaties op bijna alle belangrijke punten.”

De wereldvakbond roept de acht wereldleiders op om de vroegere beloftes eindelijk na te komen. In hun standpunt voor de top in Hokkaido Toyako schetsen de vakbonden een somber beeld van de toestand in de wereld. De VS kijken aan tegen de grootste financiële crisis sinds 1929. In de plaats van duurzame groei kwamen er financiële luchtbellen en slechtere arbeidsomstandigheden voor de werknemers. In 53 van de 73 landen waar cijfers over beschikbaar zijn (= 4/5 van de wereldbevolking) steeg de kloof tussen rijk en arm. De voedselprijzen gingen het afgelopen jaar met 57 procent omhoog wat leidt tot een humanitaire crisis in veel derdewereldlanden. En ondertussen blijft de klimaatverandering als een zwaard van Damocles boven de toekomst van de planeet zweven.

De wereldvakbond wil dat de G8 op al die terreinen vooruitgang boeken. De G8 moeten de vraag opkrikken en de lagere en middeninkomens te hulp snellen. De financiële markten moeten aan banden worden gelegd. Voor slachtoffers van de voedselcrisis moeten er noodmaatregelen komen. Om de klimaatverandering tegen te gaan pleiten de vakbonden voor sociale maatregelen en de ontwikkeling van groene jobs.

Het volledige standpunt van ITUC kan u hier lezen:
http://www.ituc-csi.org/spip.php?article2272