Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wat als ...

Wat als ...

Een opinie over een opinie. Dat is geen opinie meer. Of toch? Je kan natuurlijk alles kapot analyseren, uit elkaar rafelen, of je kan ook gewoon de bal compleet misslaan. Met een beeld uit de filosofie-boekjes kan je het zo omschrijven, je kan een boom volledig uitgraven en op zoek naar de kleinste worteltopjes alle grond rondom verwijderen. Je houdt dan ook geen boom meer over.

Dat is ongeveer wat politiek analyse-maker Carl Devos gedaan heeft op de website van deredactie.be.

In zijn artikel met de onheilspellende titel: 'Naar een totale crash', schrijft hij: "Het is al zo vaak geschreven: premier Leterme + grote staatshervorming + behoud van het kartel CD&V/N-VA = onmogelijk. Het is ontstellend om te zien hoeveel van wat nu gebeurt door analisten allerlei al netjes was uitgeschreven lang voor 10 juni 2007."

Heel wat mensen willen waarschijnlijk niets liever dan dat het 'Vlaams kartel' splitst. Zowat 44% van de Vlamingen willen volgens een enquête in Het Laatste Nieuws ook een nieuwe eerste minister. Whatever. Het gaat nu even niet over wat de mensen willen. Het gaat om wat goed is voor de mensen. Dan kan je zoveel "wat als-en" als je wil, er moeten beslissingen genomen worden.

Wat dat betreft is veel duidelijk maar evenveel onduidelijk. Een aantal dingen liggen lang vooraf vast en een aantal dingen worden in de laatste momenten beslist. Daar zitten geen grote complotten of doemscenario's achter, daar zit hoogstens heel wat duw en trekwerk achter. Zoals wanneer twee aardplaten langs elkaar schuiven. Ze bouwen spanning op, er komt een kleine of grote aardbeving ... en dan kan het ook net zo goed voor de volgende twintig jaar voorbij zijn. Of het komt tot een uitbarsting die het landschap hertekent, maar dat zijn spectaculaire uitzonderingen. Voor wie op spectakel belust is, misschien interessant om over te schrijven. Maar dat mag geen analyse heten.

Er zijn in de wereld jaarlijks tienduizenden aardbevingen. Er zijn er jaarlijk maar een tiental met grote gevolgen voor de mensen die er wonen en leven. Ik verwacht geen grote aardbeving of uitbarsting. Wel een reeks kleinere aardbevingen, die zeker nog een tijd na 15 juli 2008 zullen doorgaan. Met deze of gene regering Leterme, of met een andere regering. Als deze het niet kan, mag misschien een andere het proberen. De staatsvorm zal waarschijnlijk beetje bij beetje hertekend worden. Tergend traag, onredelijk en te toegeeflijk volgens sommigen, nodeloos, kortzichtig, asociaal en met pijn in het hart volgens anderen.

Maar de totale chaos, nee. Nog niet. Daarvan ligt het episch centrum niet enkel in België. Maar daarover schrijf ik nog eens in de categorie 'Buitenland'. Want dat bestaat ongelooflijkerwijs ook nog!

Jo van bio
vanuit Youth Hostel in Luxembourg

Jo

Gepost door Jo
13.07.2008