Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Fiscaal gunstregime voor bedrijven dreigt gat in de begroting te slaan

Fiscaal gunstregime voor bedrijven dreigt gat in de begroting te slaan

BRUSSEL -- De notionele interestaftrek, het fiscale gunstregime voor bedrijven, neemt een grote hap uit het budget van de Belgische overheid. De maatregel kostte in het eerste jaar 2006 al 2,4 miljard euro bruto en 140 à 430 miljoen euro netto. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank. “De kosten kunnen nog oplopen als de bedrijfswinsten dalen en de rente omhoog gaat”, luidt de sombere voorspelling.

De notionele interestaftrek is goed voor onze bedrijven en zal de overheid niets kosten. Zo klonk het in mei 2005 uit de mond van minister van Financiën minister Reynders. Het rapport van de Nationale Bank bewijst nu zwart op wit dat de minister het fout had. In het eerste jaar al kostte de maatregel netto 140 à 430 miljoen euro. Het brutoprijskaartje loopt zelfs op tot 2,4 miljard euro.

Veel nieuwe jobs levert het fiscaal gunstregime niet op. In 2006 200 tot 300 banen en na vijf jaar misschien 3200 tot maximum 6700 jobs. Een marginaal effect, zoals de Nationale Bank schrijft. Volgens de berekeningen van de nationale bank kost elke nieuwe baan zo 466.000 euro tot misschien wel meer dan 2 miljoen euro.

De kostprijs van het fiscaal cadeau kan de komende jaren nog oplopen. Als bedrijven “fiscale-optimalisatietechnieken” toepassen om zoveel mogelijk te genieten van de notionele interestaftrek, zullen de overheidsinkomsten nog meer dalen, aldus de Nationale Bank. Doordat het tarief van interestaftrek gekoppeld is aan de gemiddelde rentevoet van overheidsobligaties die de afgelopen maanden fors steeg, zullen de kosten in 2008 nog hoger zijn. Uit het rapport van de Nationale Bank blijkt dat het fiscaal gunstregime net het meest kost als de bedrijfswinsten laag zijn en de rente oploopt. Dus op de momenten dat de economie het moeilijk heeft en de inkomsten van de overheid sowieso al onder druk staan.

“De maatregel dreigt te ontsporen”, reageert de christelijke vakbond ACV. “De voordelen wegen niet op tegen de zware investering van overheidsmiddelen uit een heel krap overheidsbudget.” Het ACV vraagt de regering om de maatregel te herzien en en te kiezen voor maatregelen die wel de werkgelegenheid en de koopkracht bevorderen.

Het volledige rapport van de Nationale Bank kan u hier nalezen.