Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

One day for another world: Zuid-Afrika!

One day for another world: Zuid-Afrika!

One day for another world is in de loop van vijf edities een vaste waarde geworden tijdens de Gentse Feesten bij St-Jacobs, een dag in het teken van solidariteit, in brede en feestelijke zin. In het jaar dat Nelson Mandela zijn 90ste verjaardag viert, net op de dag (18 juli) van de officiële opening van de Gentse Feesten, staat One Day in het teken van Zuid-Afrika.

300.JPG

Alles wordt in gereedheid gebracht

De vlag waaronder de organisatoren zowel als beide Oxfam-partners, samen met Sioen, in 2008 hun boodschap wensen uit te dragen is Zuid-Afrika, met een focus op de culturele rijkdom, creativiteit en diversiteit van het land en Soweto in het bijzonder. Een focus op jongeren, de generatie van na de Apartheid (maar eruit voortgekomen): niet-gecomplexeerde, enthousiaste, boeiende mensen. Een kans om zich op een positieve en inspirerende manier te uitten, met de nadruk op gelijkwaardigheid.

Met muziek, dans, debat, film, beelden en theater werd One Day ook dit jaar een bijzonder inspirerende en enthousiasmerende dag.

www.1day.be

301.JPG

One Day heeft een bijzonder goed gevuld programma.

304.JPG

'The Champions' is een theaterproductie van de jongeren van Thesele, een jong theatergezelschap uit Soweto. Na ontmoetingen en workshops met Vlaamse en Zuid-Afrikaanse artiesten hebben ze zich een aantal technieken eigen gemaakt, waaronder het vendelzwaaien (!), diverse dansstijlen en het bespelen van de Vuvuzela (lange plastieken hoorn die gebruikt wordt om te supporteren bij voetbalmatchen).

312.JPG

Dit project loopt onder artistieke begeleiding van Tom Roos. Hij werkt, onder de vleugels van vzw Archidee, sinds 2000 met jonge kunstenaars in het Community and Arts Centre Ipelegeng in Township Soweto. Tom Roos en zijn gezelschap inspireren zich voor de voorstelling op de passie van de voetbalsupporter en de euforie van de overwinning.

315.JPG

In de straatvoorstelling die ze brengen tijdens de Feesten volgen wervelende beelden elkaar in hoog tempo op. Zo kan de toeschouwer zich laten meeslepen in het stadiongevoel en helemaal verdrinken in de Zuid-Afrikaanse ritmes en dans.

316.JPG

'The Champions' is een voorstelling rond het thema van de wereldbeker voetbal die in 2010 in Zuid-Afrika plaats vindt.

317.JPG

Bantu Continua Uhuru Consciousness. Enkele vrienden spelen muziek en doen aan 'spoken word'. Ze doen de ene jam session na de andere. Het resulteert in een mix van Afro-etnische muziek en goudeerlijke urban soul.

320.JPG
323.JPG

Wachten op de volgende, grote, Zuid-Afrikaanse artiest.

324.JPG

En dat is zowaar Sonti, mét band. Door haar verzet tegen apartheid raakte ze betrokken bij de oproer in Soweto en werd verbannen. Ze vluchtte naar Botswana en later naar Duitsland, waar ze optrad met o.a. Tina Turner. Zowel haar fascinerende stem als haar onverholen engagement waren levende legende Paul Simon opgevallen die haar meteen uitnodigde voor zijn Graceland Tour. En dat leidde dan weer tot concerten met grote namen als Stevie Wonder, Sting, Peter Gabriel en Elton John. Nog later trad Sonti op voor o.a. Nelson Mandela, zong ze in de musicalversie van The Lion King en stond ze in eerbiedwaardige zalen als de Londense Wembley Arena en The Apollo Theatre in New York. Een grote dame met een grote stem, en een nog groter hart en geweten.

325.JPG
328.JPG

De Zuid-Afrikaanse vlag wapperde en danste mee met het publiek.

330.JPG

Frederik Sioen ging speciaal voor One Day op ontdekkingstocht naar de hedendaagse Afrikaanse muziek. Vanuit de South-West Townships van Johannesburg (Soweto) kwam hij in contact met een ervaren zangeres, Stella Khumalo en twee gerenommeerde muzikanten: percussionist Pops Mohamed en saxofonist Khaya Mahlangu. Samen met hen ging hij op zoek naar vier backing vocals en organiseerde audities in Ipelegeng (Soweto). Gebeten door het aanstekelijke enthousiasme ging Sioen meteen ook zelf aan de slag: "Ik stond echt versteld van het positivisme in de Township. Jonge mensen zijn er vastbesloten geen enkele kans te laten liggen. Dat heeft me dan ook geďnspireerd om nieuwe teksten te schrijven." Sioen componeerde een totaal nieuw repertoire voor een bezetting van 10 muzikanten. Dat repertoire bracht hij, samen met zijn eigen muzikanten en de nieuwe Afrikaanse vrienden, op het groot podium bij Sint-Jacobs. Een mix tussen de Belgische pop/rock van Sioen en Zuid- Afrikaanse ritmes, die resulteert in een warm arrangement met schitterende stemmen.

(tekst: www.1day.be)

331.JPG
329.JPG

Voor de volgende editie van One Day zullen we nog tot juli 2009 moeten wachten. Maar de Gentse Feesten duren nog tot maandag 28 juli voort, met een verrassende en veelzijdige programmatie bij Sint-Jacobs en Baudelopark.