Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mensen zonder papieren in hijskranen: hoe kon het zo ver komen?

Mensen zonder papieren in hijskranen: hoe kon het zo ver komen?

De laatste maanden nemen steeds meer mensen zonder papieren hun toevlucht tot wanhoopsacties: hongerstakingen, dorststakingen en nu ook de bezetting van hijskranen. Hoe is het zo ver kunnen komen? Een terugblik op de afgelopen vier maanden.

kranen4.jpg

18 maart Regeerakkoord
Jaren van betogingen, acties en campagne voeren door zowat alle sociale bewegingen die ons land rijk is lijken eindelijk vruchten af te werpen. Het regeerakkoord bevat een luik over regularisatie dat kansen biedt voor de tienduizenden mensen zonder papieren die hier al jaren een leven proberen op te bouwen. De regering belooft een rondzendbrief te sturen waarin de regularisatiecriteria staan uitgelegd. Het gaat om criteria zoals ziekte, de duur van het verblijf in ons land en een aantal humanitaire criteria. Nieuw is het aspect "duurzame lokale verankering", dat aangeeft of de betrokkenen de taal spreken, of hun kinderen hier naar school gaan, enzovoort. Nieuw is ook dat de minister bij het nemen van een beslissing voortaan rekening kan houden met het advies van de lokale besturen. De 'macht' blijft wel bij de minister liggen, al sloten de regeringspartijen toen niet uit dat in de toekomst een onafhankelijke commissie zich zal uitspreken over dergelijke dossiers. Bij de toelichting van haar beleidsnota belooft minister van migratie Turtelboom de rondzendbrief klaar te hebben tegen 20 mei.

7 april Bezetting ULB in Elsene
Op de campus van de ULB in Elsenen bezetten een honderdtal mensen zonder papieren een gebouw. Zij vragen snel duidelijkheid over het hoofdstuk migratie in het regeerakkoord. Zij eisen ook een stopzetting van de uitwijzingen.

begijnhofkerk.JPG

8 mei Hongerstaking in de Begijnhofkerk
In de Begijnhofkerk in Brussel beginnen zo'n 200 mensen zonder papieren een hongerstaking. “Twee maanden geleden lieten we de mensen zonder papieren binnen in de kerk op voorwaarde dat ze geen hongerstaking begonnen”, zegt Daniel Alliët, priester van de Begijnhofkerk. “Op dat moment zag het regeerakkoord er ook helemaal niet slecht uit. Maar minister Turtelboom blijft maar treuzelen met de uitvoering er van. In interviews laat ze zich zelfs denigrerend uit over wie hier al jaren is. Er moet nu een rondzendbrief komen met duidelijke en ruime criteria zoals ook in het regeerakkoord staat. Om haar onder druk te zetten laten we nu toch deze hongerstaking toe.” Die rondzendbrief moet er rond 20 mei komen. “Dat betekent dat deze mensen hun hongerstaking maar twaalf dagen moeten volhouden”, klonk het toen nog hoopvol in de Begijnhofkerk.

11 mei Ook hongerstaking in Vorst
Enkele dagen later beginnen ook de bezetters van de Heilige Pastoor van Ars-kerk in Vorst een hongerstaking. Zij wonen al twee jaar in de kerk.

21 mei Het 70 punten-plan van minister Turtelboom
20 mei gaat voorbij zonder rondzendbrief. Een dag later lekt er wel een ontwerp van een rondzendbrief uit. Minister Turtelboom komt op de proppen met een puntensysteem. Wie zeventig punten behaalt komt in aanmerking om geregulariseerd te worden. In het puntensysteem van Turtelboom ligt de nadruk op het criterium werk. Wie in een knelpuntberoep werkt, krijgt meteen 40 punten. Alleen telt zwart werk niet mee. “De voorwaarden worden daardoor zo goed als onhaalbaar. Mensen die hier in de illegaliteit verblijven kunnen bijna niet legaal werken. Zonder werk is het bijna onmogelijk om aan 70 punten te geraken tenzij je een positief advies krijgt van de burgemeester én schoolgaande kinderen hebt én cursussen Nederlands gevolgd hebt én een joaanbod hebt én actief bent binnen het verenigingsleven. Dat laatste is ook al moeilijk als je weet dat mensen zonder papieren wettelijk geen vrijwilligerswerk mogen doen”, reageert senator Freya Piryns van Groen!.

2 juli Hongerstaking in Begijnhofkerk wordt stopgezet
Na 56 dagen komt er een einde aan de hongerstaking in de Begijnhofkerk. Zij krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning voor 9 maanden én een werkvergunning. Als de mensen zonder papieren in Vorst dat nieuws horen gaan ze opnieuw in hongerstaking. Zij hadden hun actie na 45 dagen stopgezet en hadden een verblijfsvergunning van drie maanden gekregen zonder werkvergunning. “De behandeling moet voor iedereen hetzelfde zijn. We voelen ons vernederd en het slachtoffer van onrecht,” aldus hun woordvoerder van de mensen zonder papieren in Vorst. Op 13 juli gaan ook de mensen zonder papieren in de ULB in hongerstaking.

betoging2906.jpg

25 juli Regering op vakantie mét akkoord over Belgische F16's in Afghanistan maar zonder rondzendbrief
Op 25 juli gebeurt dan toch het worst case scenario waar alle bewegingen die zich zorgen maken over de toestand van mensen zonder papieren voor waarschuwden. De regering trekt tot september de deur achter zich dicht en laat de mensen zonder papieren zonder rondzendbrief en dus zonder uitzicht op een humane regularisatie achter. Er komt zelfs geen tijdelijke oplossing zoals het Forum Asiel en Migratie nochtans nadrukkelijk vroeg. Nochtans hadden de mensen zonder papieren en hun sympathisanten in de aanloop naar de vakantie de druk opgevoerd met ondermeer een nationale betoging eind juni en een hongerwake op het Martelarenplein in de dagen voor de laatste ministerraad voor de vakantie.

Post-25 juli Laatste restje hoop maakt plaats voor wanhoop
Terwijl de ministers in het buitenland genieten van hun vakantie storten mensen zonder papieren zich in wanhoopsacties. De hongerstaking in Vorst wordt stopgezet, maar aan de ULB gaat de hongerstaking door. Vorig weekend beklommen Iraanse asielzoekers een hijskraan aan de Koning Albert II-laan in Brussel. In Luik volgt Algerijnse asielzoeker hun voorbeeld. Zondagavond en maandagmorgen klimmen minstens zeven mensen zonder papieren in hijskramen nabij het Brouckèreplein in Brussel. Het ziet er niet naar uit dat er snel een einde komt aan de wanhoopsacties. “De escalatie op het terrein dreigt te escaleren”, had Vluchtelingwerk vlak voor 15 juli gewaarschuwd.