Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eerste kraanbezetters naar beneden. Ontruiming dreigt voor de anderen

Eerste kraanbezetters naar beneden. Ontruiming dreigt voor de anderen

BRUSSEL -- Nabij het Brouckèreplein hebben de meeste kraanbezetters vrijwillig de drie hijskranen verlaten. Door een beslissing van de rechter dreigen de hijskranen op de werf woensdagochtend hardhandig ontruimd te worden. “Ik vrees dat alle kraanbezetters dan zullen worden afgevoerd naar een gesloten centrum”, zegt advocaat Alexis Deswaef. Het relaas van de avond.

naarbenedenDSC_4567.JPG

Eerste kraanbezetters komen naar beneden

17u In de zijstraat van de Anspachlaan tussen het Brouckèreplein en de Beurs in het centrum van Brussel turen mensen in de lucht naar de twee kranen die zichtbaar zijn vanop de straat en waar zich enkele mensen zonder papieren hebben verschanst. Ook Daniël Alliet, priester van de Begijnhofkerk komt een kijkje nemen. “Wij hebben vorige week nog actie gevoerd om de regering extra onder druk te zetten vlak voor de laatste ministerraad. Helaas hebben we geen resultaat geboekt. Aan premier Leterme heb ik toen voorspeld: hier komen vodden van en kijk nog geen week later zijn de vodden er al. Maar ook nu zijn de politieke reacties weer identiek. Men blijft zich blind staren op de gevolgen: de hongerstakingen en de wanhoopsacties. Dat zijn nochtans alleen maar de gevolgen van de afwezigheid van een rondzendbrief met duidelijke criteria om te regulariseren.”

17u15 Dokter Koen overlegt met de politie. Eén van de mensen op de hijskranen is er erg aan toe. Achtenveertig uur zonder eten of drinken in de volle zon eisen hun tol. “Oorspronkelijk was de polite wel akkoord dat ik naar boven ging om de zieke man te onderzoeken en de eerste zorgen te verlenen, maar er kwam bevel van hogerhand dat er niemand naar boven mocht.”

18u00 Burgemeester van Brussel Freddy Thielemans heeft net een persconferentie gegeven op het stadhuis. Volgens hem speelt minister van migratie Annemie Turtelboom met het leven van de mensen zonder papieren. Door werk te maken van haar rondzendbrief had ze de acties kunnen voorkomen. Hij kondigt wel aan dat hij niet van plan is om het bevel te geven de mensen zonder papieren met geweld uit de kranen te plukken.

18u15 Priester Daniël Alliet en Riet Dhont die vorige week nog de hongerwake op het Martelarenplein organiseerden proberen van burgemeester Thielemans toestemming te krijgen om een dokter naar boven te sturen. Aanvankelijk weigert hij dat. Een woordvoerder komt bovendien met slecht nieuws. Een aannemer van de werf aan het Brouckèreplein is naar de rechter gestapt en die kan elk moment beslissen om de kranen te laten ontruimen. “Als dat gebeurt, kunnen wij niets meer doen”, aldus de woordvoerder. Even later stemt burgemeester Thielemans toch in met de tussenkomst van een dokter.

18u45 Dokter begint aan de lange klim naar de top van de kraan. Een half uur later is terug op de begane grond. “De toestand van de man valt al bij al nog mee. Na 48 uur zonder water is hij wel erg verzwakt. Hij moet dringend naar beneden komen om zich te laten verzorgen. Al leek hij daar voorlopig niet echt toe bereid.”

19u00 Advocaat Alexis Deswaef komt met slecht nieuws. “De rechter heeft beslist dat alle kranen op deze werf tegen negen uur morgenochtend ontruimd moeten worden. Als de mensen niet vrijwillig naar beneden gaan, zal de politie hardhandig ingrijpen. Ik vrees dat alle mensen zonder papieren die dan opgepakt worden allemaal naar een gesloten centrum zullen worden afgevoerd. Als jurist kan ik hen dus alleen maar aanraden om naar beneden te komen. Van minister Turtelboom moeten ze niets verwachten. Die trekt de paraplu open en zegt dat dit een lokaal probleem is en geen federaal probleem.”

20u00 Nadat ze het nieuws horen over de nakende ontruiming komen de eerste vijf kraanbezetters naar beneden. Ze zien er uitgeput uit en hebben moeite om overeind te blijven. De politie laat hen gaan. Eén agent snauwt hen toe: “Als jullie hier nog lang in de buurt blijven rondhangen, worden jullie alsnog opgepakt.” De overblijvende kraanbezetters discussiëren hevig over wat ze nu moeten doen.

manDSC_4482.JPG
massaDSC_4544.JPG
politieonderhandelt2DSC_4535.JPG
alexisDSC_4585.JPG

Dokter Koen

17u15 Dokter Koen mocht niet helpen...Gaat dat niet in tegen de wettelijke verplichting om mensen in nood te helpen?