Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] ‘Vriendelijk zijn is een deel van de revolutie.’ Sunpower, geëngageerde trashpunk op Ieperfest

[Interview] ‘Vriendelijk zijn is een deel van de revolutie.’ Sunpower, geëngageerde trashpunk op Ieperfest

BRUSSEL – Dit weekend vindt in Zuid-West-Vlaanderen de 16e editie van het Ieperfest plaats. Gedurende drie dagen spelen er zo’n 65 bands op het festival. Traditioneel is er naast het muzikale luik ook steeds plaats voor film, debatten, spoken words en stands. Eén van de meer geëngageerde groepen die er dit weekend spelen is Sunpower. Wij hadden een gesprek met Davy De Decker (28), sinds een goede zes jaar de drummer én zanger bij Jerusalem The Black, die trouwens op zondag te zien zijn. Ook bij akoestische experimenten, ‘Kaboom Karavan’ genaamd, is hij betrokken. Verder is hij een fervent concertbezoeker en schrijft hij voor een muziekmagazine en voor een reismagazine. En als hij dan nog tijd over heeft, verdient hij de kost als sociaal werker bij het Jongerencentrum OJC Kompas te St.-Niklaas.

mainmenupic.jpg

Bron:http://www.geocities.com/chikobookings/sunpower/index.html

Vanwaar jouw grote interesse in muziek?
Alles begon voor mij met een ‘cassetje’ van The Exploited. En in 1994 zag ik dan één van de laatste optredens van The Ramones in de Kreun te Bissegem. Maar pas toen ik een optreden van Oi Polloi in OJC Kompas bijwoonde, wist ik het helemaal: ik wou me engageren in de punkscène! Naast schrijven voor bepaalde magazines was ik in die periode zelfs politiek actief bij Rode Jeugd en werd ik vegetariër. Punk gaat voor mij ook verder dan muziek. En muziek gaat voor mij trouwens ook veel verder dan punk! Ik heb een erg brede muzieksmaak.

Over naar Sunpower. Waarom spelen jullie trouwens hardcore trashpunk?
Het sleutelwoord bij alle muziek die ik goed vind, is ‘intensiteit’. Die vind ik vooral in punk en free-jazz. Bij die laatste komen er echter nooit teksten bij kijken. Dus was de keuze snel gemaakt. En we spelen wel vaak voor dezelfde mensen, maar we creëren langs de andere kant ook de nodige controverse. Als je een beetje creatief kan je wel een zekere impact hebben! Met de naam ‘Sunpower’ willen we, in tegenstelling tot veel hardcore groepen, vooral iets positiefs naar buiten brengen, hoewel de teksten op zich ook negatief kunnen zijn.

Hoe zou je Sunpower maatschappelijk situeren en waar handelen jullie teksten over?
Wij zijn zeker een undergroundband en daarbinnen zijn we wel redelijk gekend. We zijn geen politieke groep,wel links gezind, maar we hangen geen bepaalde ideologie aan. Wij stellen vooral maatschappelijke kwesties aan de kaak, vaak vanuit een persoonlijke ervaring. De teksten worden door onze zanger Mike en door mezelf geschreven. Hij komt meestal met een idee dat we samen uitwerken. Onze teksten gaan erg breed: over een slechte ochtend, het spelen in een groep, de dreiging van separatisme en fascisme, vegetarisme, dierproeven, zelfmoord, … De andere bandleden staan ook steeds achter de teksten. Zelf coveren we regelmatig ‘Te Laat’ van Zyklom A, maar daar blijft het toch bij, qua Nederlandstalig repertoire. We voelen ons beter als we in het Engels zingen, het is toegankelijker voor het buitenland, waar we veel spelen en bovendien is de Vlaamse undergroundscène ook niet echt groot. Met Jerusalem The Black halen we vooral inspiratie uit de bijbel.

Wat betekent maatschappelijk engagement voor jullie als band?
Wij komen als band met onze idealen naar buiten en proberen daar als individu ook constant zelf naar te leven. Che Guevara zei ooit: ‘De ware aard van een echte revolutionair is om elke vorm van onrecht te voelen in jezelf’. Dat is wel iets dat we als individu binnen de groep allemaal volgen. Naast de muziek schrijven we bijvoorbeeld in bepaalde tijdschriften, waar we de zaken beter in uitleggen en we proberen ons engagement over te brengen aan ons publiek. Maar we laten het wel aan hen over, of zei ook engagement opnemen. We willen niemand iets opdringen.

Trek je dat ook door in je persoonlijke leven?
Naast het leven als groepslid is voor mij het vegetariër zijn en mijn werk bij OJC Kompas een maatschappelijk engagement opnemen. En altijd vriendelijk zijn en met twee woorden spreken is ook een deel van de revolutie!

Wat is er fout met dit systeem?
Alles! Weet je, Moby schreef lang geleden een tekst over alles wat fout gaat in de wereld: zijn computer die gemaakt is voor een hongerloon, zijn zetel die gemaakt is door kinderen, en dergelijke meer. Ik kan me daar wel ergens in vinden. Maar ondanks het feit dat ik ook geen oplossing voor de maatschappelijke problemen zie, weiger ik om er zwartgallig of cynisch over te doen.

Kan je eens wat meer vertellen over de undergroundscène in België?
Die is toch tamelijk groot en die blijft, naar mijn mening, groeien. Toen Dead Stop er een paar jaren geleden mee kapte, dachten velen dat de scène een grote klap zou krijgen. Maar uiteindelijk bleef alles leven. Ook al omdat er binnen het circuit een enorme verscheidenheid aan bands is. Bands komen en gaan, toeren door Europa en de Verenigde Staten, nemen een 7’ of een CD op, … Als je een expliciete boodschap brengt, tijdens een tour steeds op de grond slaapt, ongezond en weinig eet en verlies maakt aan het toeren, dan ben je een undergroundband!

Onlangs brachten jullie een compilatie 7’ uit met als titel ‘Belgium’s Burning’. Wat was daar de bedoeling van?
Heel veel moet er niet achter gezocht worden. Met een paar Belgische bands wilden we gewoon de boodschap brengen dat we echt niet gediend zijn met de separatistisch sfeer die hier hangt en het politieke opbod dat meer dan één jaar na de verkiezingen nog steeds opgang maakt. Vooral de hoes is de moeite! Op de voorkant staan allemaal Vlaamse politieke koppen en leeuwenvlaggen. Binnenin staat alles wat goed is aan België: Eddy Merckx, frieten, bier, chocolade … Het is vooral die boodschap die we wilden brengen.

Nog een laatste woordje?
Ik vind het echt wel cool dat we eens een interview kunnen doen voor een medium buiten de muziekwereld en bovendien volg ik jullie website wel. Daarnaast lees ik De Morgen en om echt meer te weten surf ik wel eens naar Zmag van Noam Chomsky.