Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Video] Lange Wapper: Het alternatief tracé voor dummies

[Video] Lange Wapper: Het alternatief tracé voor dummies

Antwerpen -- Onlangs heeft de Vlaamse regering onder massale druk beslist om naast de Lange Wapper ook mogelijke alternatieven te onderzoeken om de ring rond Antwerpen te sluiten. Wat zijn nu die alternatieven? Burgerjournalist Luc ging op onderzoek en probeerde zo eenvoudig mogelijk het alternatief tracé van de stRaten-generaal te vergelijken met de Lange Wapper. Wat zijn de voor- en nadelen en is het werkelijk een alternatief?

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: PlanB4dummies.mp4  (55.15 MB)

Klik op de foto om de film te bekijken.

Bekijk hier het overzicht van de artikels over de Oosterweelverbinding

het alternatief tracé

Bedankt, ik vond het erg informatief. Deze film geeft een goed overzicht van het alternatief dat stRaten generaal voorstelt: nu maar hopen dat de overheid luistert.

alternatief voor Lange Wapper

Erg boeiend en heel goed in beeld gebracht. Op naar het journaal...

Mooi werk

Een heel informatieve video voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien... Het Oosterweelverhaal is een vrij technisch verhaal maar je hebt het toch goed kunnen verhelderen. Puik werk Luc. Thanks.

video

Prachtig gemaakt en eindelijk eens een duidelijke voorstelling van de zaken ! Hopelijk komt er een volksstemming en wordt het plan B gekozen.

Samen dapper tegen lange wapper

Proficiat voor de makers van dit filmpje. Een knap instrument in de strijd tegen de BAM propaganda, die miljoenen besteden aan het optrekken van een mistgordijn. Zulke initiatieven helpen mee een kantelmoment te creëren in dit dossier.
Samen dapper tegen Lange Wapper.
Ronny Struyf

Oscar

Moesten er een oscars bestaan voor de burgermedia, dan moet dit werkstuk zeker in de prijzen vallen!

De argumentatie is ongelofelijk sterk en begrijpbaar naar voren gebracht.

De vraag is natuurlijk hoe krijg je deze documentaire "on air" en liefst nog "on national TV"? Ik ben ervan overtuigd dat het zal sowieso wel op één op andere manier doorsijpelen naar de reguliere media…

Toch denk ik dit werkstuk een bijzonder hoog nieuwsgehalte heeft. Met een productiebudget van quasi nada slaagt men in deze video - voor het eerst in de geschiedenis van het dossier - een intellectueel onderbouwde argumentatie en begrijpbare versie van het Oosterweel verhaal te brengen. Hierin is de BAM - met zijn miljoenen budget - tot op heden nog nooit in geslaagd. Liefst blijft de BAM bij de gemakkelijkheids oplossing van het politiek establishment : de Lange Wapper is veel te technisch dossier voor de "gewone" man.

Met "PlanB for Dummies" legt het verzet tegen de Lange Wapper de lat ech heel hoog voor de BAM en zijn communicatie dienst.

"Eat your heart out "Mr. Orbaen (en natuurlijk P. Janssens & co)

wat zijn we weer eensgezind

wat zijn we weer eensgezind vandaag! Ik zie weinig kritische massa in deze zogenaamde burgermedia. Het bevestigd Plan B zonder meer. Mooi staaltje propaganda. Geen woord over de architecturale kwaliteit van de brug... Geen woord welke ontwikkelaar die B-brug gaat bouwen... Geen woord over wie er baat heeft bij de nu veilig gestelde woonontwikkeling van de haven...

atv

zouden we dit niet op atv kunnen krijgen?

Duidelijker kan niet

Jullie duidelijkheid zou eens door AL onze overheden moeten overgenomen worden.
Hopelijk luisteren ze en vinden veel mensen de weg naar deze site, want er staat te veel op het spel.

Lange wapper BAM vs stratengeneraal

Ik merk dat stratengeneraal en BAM zich volop focusen op de ring rond Antwerpen. Maar wat met het VRACHTVERKEER dat samenkomt op de E34 richting MASSENHOVE (splitsing E313 en E34)? (vrachtverkeer naar Duitsland en centraal Europa)

Volgens cijfers stijgt het vrachtverkeer er nu al sterk door het Deurgangdok en zal deze verkeersader ("flessenhals") samen met de ring dichtslippen. Een gedeeltelijke oplossing is het verhogen van bruggen Albertkanaal zodat er een meer containers over water vervoert worden, het zal echter het extra volume aan containers niet kunnen wegwerken.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

Verbreding van E34 of een nieuwe verbinding via ALbertkanaal (sportpaleis) tot Massenhoven dit over/onder industriegebied.(zie google earth)

Wat is oplossing van BAM en Straten Generaal?

grens-overscheidend project

Dan kan Zeeuws-Vlaanderen (NL) meteen een aansluiting maken aan de Antwerpse ring. Zo wordt het verkeer in Hulst ontlast en is er eindelijk een directe verbinding van Sluis naar Antwerpen op Nederlands grondgebied ( N61 na verdubbeling rijstroken)
Dit komt vooral Hulst ten goede door het ontlasten van het vrachtverkeer en kooptouristen door Kappelebrug. Maar vooral Terneuzen zal profiteren van deze snelle verbinding naar Antwerpen en het Brabanste land ( chemie,logistiek enz)

Eenduidig beeld

Jammer dat u geen eerlijke reportage heeft gemaakt over dit item en enkel een vals positief beeld geeft over het alternatief tracé en een negatief beeld over BAM.

BAM was verplicht om in te gaan op de eis van de vlaamse regering om de Kennedytunnel vrachtwagenvrij te maken.
Het is dus oneerlijk om met dat argument het BAM-tracé af te keuren. Een eerlijke vergelijking had er geweest indien beide tracé's waren vergeleken met elkaar ifv het wel of niet sluiten van de Kennedytunnel voor vrachtwagens.

Bij het filmen van het pomphuis heeft u allicht veel moeite moeten doen om een hoek te vinden waar de omliggende haven niet in beeld komt.

ondertitels

Zeer duidelijk filmpje! Merci!
Maar ik vroeg me af of er ook ondertitels konden bijgemaakt worden..
Kwestie van onze Antwerpse doven en slechthorenden ook mee te mobiliseren voor the good cause..

Ringontsluiting

Prachtig gedaan, proficiat. Dit bewijst eingelijk mee dat wie VOOR de brug is eigenlijk ergens met zijn (haar) handen in een geldpot zit.
We zullen zien zei de blinde en hij stemde toch maar weer op de socialist.

Niet eerlijk?

Beste Jan,
Zoals er nu gebeurd bij de discutie ten gronde bent u (pardon my french) aan het neusplukken. Hiermee wil ik zeggen dat u uit dit ganse document 1 element haald en dat gebruikt om het geheel af te ketsen. Een element dan nog dat niet oneigelijk gebruikt wordt.
Indien u mij een tweede opmerking toelaat: het pomphuis is een oase binnen het havengebied waar mens en machine in harmonie kunnen verpozen. Uw opmerking is ablsoluut neit terzake.
Wees een bruggebouwer in de figuurlijke zin,
Vriendschappelijke groeten,
Jan

één vraagje waar ik geen

één vraagje waar ik geen antwoord op krijg. Wat met vrachtwagens met gevaarlijk transport. 't is nu eenmaal de wet dat die niet door een tunnel mogen rijden. Is daar nog een oplossing voor ? Wel belangrijk om weten als je een haven hebt vol petrochemie bedrijven ...

Klare taal

Klare taal

Prachtig filmpje

B A M = Bewust Antwerpen Molesteren

lange wapper

als niet gerechtigd deelnemer aan het referendum heb ik toch veel opgestoken van de alternatieve oplossing. Veel succes.

Fantastisch! Dit moet

Fantastisch! Dit moet íedereen zien. Na dat demagogisch gezever van die BAM en hun smerige, manipulatieve promotiecampagne waar de ene onwaarheid na de andere de wereld in gestuurd wordt, is dit een verademing! Ik ga 't doorsturen naar iedereen die ik ken!
Dank!