Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Hongerstaking oorlogsvluchtelingen] Democratie, ik begrijp niet meer wat ze daarmee willen zeggen.

[Hongerstaking oorlogsvluchtelingen] Democratie, ik begrijp niet meer wat ze daarmee willen zeggen.

Vandaag ging de hongerstaking van Afghaanse en Iraakse oorlogsvluchtelingen zijn tiende dag in. De Ambulance was om drie uur in de namiddag al vijf keer moeten langskomen. “De mensen worden moe en zijn uitgeput en dan kan er al eens iemand vallen en zich daarbij serieus kwetsen,” aldus Golnasir met wie ik een lang gesprek heb.

image27.jpg

Golnasir is 21 en afkomstig uit Afghanistan. Hij verloor een broer en zus samen met een oom en diens hele familie in een terreuraanslag. Met zijn zeventig jaar oude vader trok hij eerst naar Kaboel, waarna hij alleen verder trok richting Europa. Ondertussen is Gulnasir al bijna vier jaar illegaal in het land, nadat hij bijna vier jaar geleden het centrum diende te verlaten omdat hij meerderjarig werd.

“Ze zeggen me dat ik naar huis kan, dat het er veilig is. En anders moet ik maar naar een streek in Afghanistan trekken waar het wel veilig is. Maar mijn land wordt al jaren geteisterd door terreur en oorlog. De Taliban, de buitenlandse soldaten, de terreurgroepen, ... Allemaal doden ze gewone onschuldige burgers en dat gaat nu al jaren verder.”

Terwijl een aantal andere deelnemers aan de bezetting een uitgesproken mening heeft over wat er in hun land gebeurt, houdt Golnasir zich eerder wat op de vlakte.
“Wie kan je vertrouwen? Ik ben hier al vijf jaar en heb mijn verhaal al ettelijke keren verteld ... Maar het lijkt wel alsof ik er beter aan had gedaan niet eerlijk te zijn.”

Het is niet de eerste keer dat Golnasir deelneemt aan een hongerstaking. Het moet de vierde of vijfde keer zijn dat hij zichzelf uithongert om aandacht te krijgen. Als ik hem vraag of dat eigenlijk geen chantage is, moet hij lachen.
“Een hongerstaking is geen lachertje hoor, daar begin je niet lichtzinnig aan."

"Weet je dat ik elke week een brief in de bus krijg om me te melden dat ik ben uitgeprocedeerd en dus het land moet verlaten? Elke week zijn ze daar weer met diezelfde brief. Dat zou automatisch gebeuren volgens mijn advocaat, ik moest er mij niet druk in maken, maar natuurlijk doe ik dat wel. Denken ze dat ik niet weet dat ik geen papieren heb, dat ik hier illegaal ben, dat ik hier niet kan werken?"

"Natuurlijk is onze hongerstaking gericht tegen de regering en het commissariaat-generaal. Het zijn zij die elke keer opnieuw zeggen dat het veilig is in Afghanistan, ook al sterven er elke dag mensen, ook al sturen ze zelf extra soldaten. Het is eigenlijk eenvoudig hoor, we willen hier gewoon kunnen blijven en een leven opbouwen.”

image42.jpg

Als ik Golnasir vertel dat minister Turtelboom op televisie een amalgaam maakt tussen de mensensmokkelaars, mensenhandel en de mensen die hen helpen bij deze hongerstaking blijft hij ongelovig voor zich uit staren.

“Ik ben te voet van Kaboel naar Pakistan getrokken, af en toe reden we een stuk met de wagen, maar we trokken te voet over de bergen. Van Pakistan ging het dan weer met de wagen en te voet naar Iran en zo weer verder naar Turkije. Van Turkije vaarden we met een Kajak met vier personen naar Griekenland. Ik had nog nooit de zee gezien en moest beginnen aan zo'n gevaarlijke tocht over de zee. Van Griekenland ging het dan weer verder naar Italië. We zaten vier dagen opgesloten in een kleine vrachtwagen en hadden enkel een paar flesjes water."

"Toen we in Rome waren was mijn geld op. De reis had me al meer dan € 5000 gekost. Omdat ik geen geld meer had hebben ze me dan geslagen en opgesloten in een kelder. Ik werd er toevallig ontdekt en overgebracht naar het ziekenhuis van het Vaticaan. In Vaticaanstad kon ik wat op mijn positieven komen en stopte een medewerker van de Amerikaanse ambassade me wat geld toe om met de trein tot Brussel te reizen.”

Dan vraagt hij me of ik Selma (de advocate die hen bijstaat) en Oscar (een politiek vluchteling uit Chili die er zijn levenswerk van maakt om andere vluchtelingen bij te staan) ken. Als ik ja knik, zegt hij geen woord meer.

Het blijft minutenlang stil.

“Wat wil dat zeggen democratie? Kan jij me dat omschrijven? Ik begrijp na al die jaren niet meer wat ze daar mee willen zeggen. Ik had graag gestudeerd, maar hoe kan dat op die manier?”

Democratie ?

WTF heeft asielbeleid met democratie te maken ?

Volgens Wikipedia is de definitie van democratie : "Democratie is een bestuursvorm. ... Dit houdt in dat het volk zelf stemt over de wetten, zoals bijvoorbeeld in Athene, of het volk verkiest vertegenwoordigers die de wetten maken, zoals in België en Nederland."

Het enige verband tussen democratie en asielbeleid is dat het volk bij monde van zijn vertegenwoordigers het asielbeleid bepaalt. Asielzoekers zijn gasten in dit land die hun zaak mogen bepleiten, maar als dit verworpen wordt en het land België beslist dat ze elders moeten gaan dan is dit ook een deel van het democratisch bestel.

Het is spijtig dat mensen die een nieuw leven willen beginnen een kans aan zich zien voorbijgaan maar er zijn - democratisch - voorwaarden en beperkingen gesteld aan hun verblijf.

Het is immers ondoenbaar elke asielzoeker toe te laten. De hele wereld zou zijn "overbodigen" immers dumpen in de speldeprik die dit land groot is. Langs de andere kant zijn het ook vaak slechts de sukkelaars die overblijven in bvb. een oorlogsgebied. En wat lost dat allemaal op voor hun land van oorsprong ? Weinig.

Hongerstaking was ooit een moedige daad die een laatste redmiddel was, maar hier gaat het hoe langer hoe meer om sterk georganiseerde bewegingen die deze vorm van morele chantage gebruiken om hun vage doelen te bereiken.

De link tussen asielbeleid

De link tussen asielbeleid en democratie ligt hem in het feit dat asielzoekers (met of zonder papieren) een groep van de bevolking zijn die niet rechtmatig vertegenwoordigd wordt door het beleid. Omdat ze geen stemrecht hebben en omdat weinig Belgen het de moeite waard vinden om voor hen op te komen. En wie geen stemrecht heeft, telt niet mee ons land. Politici vinden het niet de moeite om zich in te zetten voor een bevolkingsgroep waarbij ze geen stemmen kunnen ronselen.