Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rudy De Leeuw: "Koopkracht verhogen is beste manier om crisis aan te pakken"

Rudy De Leeuw: "Koopkracht verhogen is beste manier om crisis aan te pakken"

“Als waarschuwing is deze actiedag zeker gelukt”, vindt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“De staking is niet gelukt”, meent Karel Van Eetvelt van Unizo. “Als dat zo is, dan zouden de werkgevers toch niet zo verontwaardigd zijn over onze acties,” ABVV-voorzitter reageert Rudy De Leeuw. “Onze mensen zijn verontwaardigd dat wij al vijftien maanden wijzen op het probleem van de koopkracht zonder dat de regering reageert. Zij zijn ook kwaad omdat de werkegevers hun contract niet nakomen. Aan de beloofde welvaartsaanpassing van de uitkeringen verbinden zij nieuwe voorwaarden. Ik denk dat deze actiedag als waarschuwing zeker gelukt is.”

De onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord dienden zich al moeilijk aan. Is de sfeer nu helemaal verpest? Rudy De Leeuw: “Wij willen onderhandelen, maar dan moet het wel een overleg met inhoud zijn. Hopelijk komt er nu een einde aan de blokkeringen. De regering moet op haar beurt bij de begrotingsopmaak rekening houden met onze eisen.”

De regering is op zoek naar 7 miljard euro om de begroting uit de rode cijfers te houden. Is het dan wel realistisch om hoge koopkrachteisen te stellen? “Onze eisen zijn niet onrealistisch. Wij hebben een realistisch en becijferd programma. We vragen bijvoorbeeld een prijscontrole op de energieproducten en een btw-verlaging voor energie. Voor dat laatste willen we dat de regering de producenten aanspreekt. Vandaag heb ik veel militanten horen zeggen dat de regering wel makkelijk miljarden euro vindt om de banken te redden. Pas op, ik vind ook dat de kredietcrisis moet aangepakt worden. Maar men vergeet dat het gebrek aan koopkracht aan de basis ligt van de crisis. De beste manier om de economie aan te zwengelen is de koopkracht verhogen. Bovendien wordt het ook tijd dat men de gokverslaving op de financiële markten aanpakt.”