Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbondsactie voor koopkracht in Leuven

Vakbondsactie voor koopkracht in Leuven

Op maandag 6 oktober organiseerden de vakbonden een nationale actiedag voor de koopkracht. In Leuven verzamelden minstens 500 syndicalisten op het Martelarenplein. Ondermeer Karel Stessens, nationaal voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD hield er een sterke toespraak. “Het sociaal model in dit land staat op barsten”, stelde hij. Maar als je even rond je keek, kon je je echter ook de vraag stellen of het sociaal front zelf niet een beetje op barsten stond. Het ACV was immers volledig afwezig.

Wie een kijkje ging nemen in het station van Leuven of aan de busparking van De Lijn, kon nochtans vaststellen dat daar de staking goed werd opgevolgd. Rond tien uur stond er welgeteld één trein aangekondigd op het schermpje, bussen waren onvindbaar. Blijkbaar was de staking dan ook vooral een succes bij de openbare diensten als spoorwegen, busverkeer, lokale en regionale besturen etc.

Groter deel van de koek
“Waarom een nationale actiedag? Omdat wij méér koopkracht willen. De prijzen van de voedingsproducten zijn met méér dan acht procent gestegen, electriciteit met twintig procent, aardgas met vijftig procent, stookolie met zestig procent. En een aantal van die producten worden niet meegerekend in de index. Dààr willen wij een compensatie voor krijgen.” Het zijn de woorden van Karels Stessens, nationaal voorzitter van ACOD. Die stelde ook dat de actiedag gesteund werd door de drie grote vakorganisaties en dat de actie niet puur en alleen vertrok vanuit de belangen van de eigen leden: “Niet enkel de werkende mensen, maar ook de mensen met een sociale uitkering of gepensioneerden moeten een groter deel van de koek krijgen en hun koopkracht erop vooruit zien gaan.” Stessens hekelde ook het feit dat de patroonsorganisaties er vandaag mee dreigen om sociale akkoorden die twee jaar geleden afgesloten werden, niet na te komen. “Dit betekent dat het sociaal model in dit land op barsten staat.”

Koppen rollen
Uiteraard kon ook de crisis in de financiële sector niet ontbreken in de toespraken. Stessens: “De banken hebben goedkoop geld geleend aan allerhande bedrijven die elkaar en dus ook uw bedrijf proberen kapot te concurreren. Vandaag stellen we vast dat die bedrijven dat geld niet meer kunnen terugbetalen. Het patronaat van de banken heeft het geld uitgedeeld aan bedrijven die elkaar kapot gemaakt hebben. De top van die banken heeft zware fouten gemaakt. Het kan niet zijn dat een arbeider als hij een fout maakt een C4 krijgt en op straat ligt en dat de Lippensen en co er zonder problemen vanonderuit kunnen muizen. Er moeten kopppen rollen! Er moet afgerekend worden!”, alsdus Stessens.

Na de toespraken stapten de aanwezigen op in een betoging die tot aan de Grote Markt ging en terug. Ondanks een duidelijk succes bij het spoor en het busvervoer en ondanks enkele strijdbare toespraken, was de actie toch eerder beperkt in omvang. Vooral de totale afwezigheid van de christelijke vakbond versterkte die indruk.

Op de website leuvencentraal.org vind je ook enkele foto's.