Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Vakbonden en ngo's voeren samen campagne: "werknemers zijn geen gereedschap"

[Foto's] Vakbonden en ngo's voeren samen campagne: "werknemers zijn geen gereedschap"

BRUSSEL -- Op 7 oktober organiseert de Wereldvakbond ITUC de eerste internationale dag voor 'Waardig Werk'. In 126 landen wordt er actie gevoerd. De Belgische vakbonden en de Noord-Zuidbeweging besloten om twee jaar lang campagne te voeren voor 'Waardig Werk'. Met een reuzegereedschapskist op het Schumanplein werd de slogan van de campagne in de verf gezet: “Werknemers zijn geen gereedschap!”.

dwDSC_0050.JPG

Voor de eerste keer slaan de drie Belgische vakbonden en 11.11.11 de handen in elkaar voor een grote campagne. In de twee jaar durende campagne staat 'Waardig Werk' centraal. “1,4 miljard mensen in de wereld leven onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze minder dan 1,5 dollar verdienen. Ook in eigen land leeft 14,7 % van de bevolking onder de armoedegrens van 860 euro per maand. Het beste globale antwoord op dat probleem is waardig werk”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“Sociale correcties komen er wel niet zomaar. Daarvoor heb je een tegenmacht nodig die opweegt tegen de beslissingscentra. Werknemersrechten kan je enkel afdwingen via sterke en vrije vakbonden,” zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. De Belgische campagne kadert mooi in de wereldwijde campagne van de wereldvakbond ITUC. “Bij de oprichting van de wereldvakbond twee jaar geleden besloten we om in de hele wereld te mobiliseren. Vandaag is die eerste internationale dag voor 'Waardig Werk' een feit. Er zal in 126 landen actie gevoerd worden”, zegt Guy Ryder, algemeen secretaris van ITUC.

Op 24 oktober komt er een schafttijd rond 'Waardig Werk'. Overal in het land zullen werknemers of studenten in kantines of cafetaria's even aandacht besteden aan het thema van de campagne. De vakbonden gaan van tussen het Feest van de Arbeid en Rerum Novarum (van 1 tot 21 mei) campagne voeren op de werkvloer. “We gaan zoveel mogelijk werknemers betrekken en hen aansporen om het thema op de agenda van de ondernemingsraad te zetten. Doel is om de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie in sectoren en bedrijven te laten toepassen.”

dwDSC_0001.JPG
dwDSC_0006.JPG
dwDSC_0060.JPG
dwDSC_0192.JPG
dwDSC_0205.JPG
dwDSC_0264.JPG

Werknemers zijn geen gereedschap

Helaas zijn ze dat wel. Net zoals de spaarcenten die mensen in een zaak
stoppen gereedschap zijn.
Maar een zaak die zijn gereedschap slecht gebruikt of verfnuikt hoort
hard op de vingers te worden getikt.